- Makaleler
- 5
Konu Başlıkları Gizle
Merhabalar, EA SPORTS FC 25 oyununu incelemeye karar verdim. Keyifli okumalar. İlk öncelikle oyunu +160 saat oynadım deneyimlerimi ona göre yazıyorum. EA’in FIFA markasından ayrılıp ''EA SPORTS FC'' adını kullanmaya başlamasının ikinci yılı. Oyun oynadığım sistem hakkında bilgi vererek başlamak istiyorum.
Test sistemi:
). Oyunda anlık FPS düşüşleri var, oyun kasıyor bildiğiniz. Defanstan topu forvetlere yollarken uzun pas attığımda oyun anlık donuyor. Ultimate Team oynarken korner atarken kasıyor.
Orta saha artık oyunun nabzını daha iyi tutuyor. Topla oynama yüzdesi, formasyona göre ciddi biçimde değişiyor. Artık sadece hızlı koşan oyuncuyla gol kovalamak değil, oyun temposunu kurmak daha ön plana çıkıyor.
Teknik direktörlük kısmı daha detaylı hale gelmiş. Takım geliştirme, oyuncu eğitimi ve taktik varyasyonları daha özgür. Maç dışı etkileşimler artmış ama hâlâ metin temelli ilerliyor. Görsel sunum açısından hâlâ gelişime ihtiyaç var.
Ultimate Team:
Kart sistemleri, görevler ve market yapısı büyük ölçüde aynı. Ancak bu sene oyuncu kartlarına sezona özel form güncellemeleri gelmiş. Transfer dönemlerinde bu kartlar istatistik bazlı güncelleniyor.
Artılar:
Animasyonlar, yapay zekâ, grafikler ve kariyer modu yönünden olumlu ilerleme var. Ancak EA, hâlâ bazı kronik sorunları çözebilmiş değil. Özellikle kaleci davranışları, lisans eksiklikleri ve yapay zekâdaki zaman zaman saçmalayan hamleler oyuncu deneyimini etkiliyor.
Eğer FC 24’te yüzlerce saat geçirdiyseniz, FC 25’e geçmek sizi başta “aynı oyun” hissine sürükleyebilir. Ama birkaç maç sonra oyun mekaniklerinin daha rafine hale geldiğini anlayacaksınız. FC 24'ü 700 saat, FC 25'i 160 saat deneyimlemiş biri olarak söylüyorum. FC 24'te yaşadığım buglardan sonra ilaç gibi geldi bu oyun
Sizce FC 25 oyunu alınır mı? Şahsen kendim her sene alıyorum almaya da devam edeceğim
Eksik, hatalı bir kısım var mı?
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Test sistemi:
- CPU: Intel Core i5-12400F
- GPU: Zotac RTX 4060 Ti 8GB
- RAM: G.Skill Ripjavs V 8x2 3200 Mhz
- SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB
- Çözünürlük: 1080p
- Grafik ayarları: Ultra
- Ortalama FPS: 125-140 FPS (Stadyum türüne göre değişiyor.) (Korner kullanırken 60 FPS civarlarına kadar düşüyor.)
Yeni Gelen Değişiklikler
Taktik kısmı geçen seneye detaylandırılmış baya sevdim. Oyuncuların bölgesini nerede gezineceklerini görevlerini vs. taktik kısmından çok iyi bir şekilde ayarlayabiliyoruz. Fenerbahçe ve Galatasaray ile anlaşma yapıldı. Stadyumları ve gol müzikleri eklendi. Atmosferi baya iyi etkileyen şeylerden biri bence.Oynanış Dinamikleri
FC 25’in en hissedilir farkı, oyuncu ağırlığı ve top kontrolündeki değişimler. EA, bu yıl oyuncu animasyonlarını daha yavaş ama daha gerçekçi hale getirmiş. Bu, özellikle orta sahada kısa paslarla oyun kurarken hissediliyor. Geçen seneye göre oyun aşırı zorlaşmış baya sevdim bu özelliğini.- Dribbling: Yön değişimleri daha kontrollü ama keskin değil. Analog girdilere tepkiler doğal ama milisaniyelik gecikmeler fark ediliyor.
- Pas sistemi: Yüksek tempoda oynarken paslar zaman zaman geç gidiyor, ama pozisyon alan oyuncuların sayısı artmış.
- Şutlar: Zayıf ayakla atılan şutlarda daha fazla varyasyon var, bu da gerçekçiliği artırıyor.
Yapay Zeka
EA, bu yıl takım oyununa ağırlık vermiş. Defans hattı pozisyon alırken daha bilinçli. Özellikle stoperler, pas aralarına girerken daha iyi zamanlama yapabiliyor. Ancak hâlâ bazı durumlarda kanat bekleri pozisyonunu kaybediyor, geriye dönemiyor. Oyuncu seçme kısmı ara sıra buglanıyor.Orta saha artık oyunun nabzını daha iyi tutuyor. Topla oynama yüzdesi, formasyona göre ciddi biçimde değişiyor. Artık sadece hızlı koşan oyuncuyla gol kovalamak değil, oyun temposunu kurmak daha ön plana çıkıyor.
GameSir Cyclone 2 ile FC 25 Deneyimim
GameSir Cyclone 2 ile oynarken dikkatimi çeken ilk şey, kontrolcünün tepki süresi oldu.- Analog hassasiyeti yerinde, yön geçişleri stabil
- Tetikler yeterince tepkisel ama hafif yumuşak his veriyor
- Titreşim motoru güçlü; özellikle temas anlarında net hissediliyor
- Uzun süreli kullanımda terleme problemi yaşanabiliyor, bu fiziksel konforu düşürüyor
Grafikler, Atmosfer ve Sunum
Oyuncu modellemeleri geçen seneye göre iyileşmiş durumda. Özellikle yüz hatlarında gerçekçiliğe daha çok yaklaşılmış. Ancak hâlâ bazı lisanssız takımların oyuncuları sıradan kalıyor.- Stadyum atmosferi oldukça başarılı. Taraftar sesleri, tezahüratlar, tempo değişimleri gerçek maç hissini yansıtıyor.
- Çim dokusu, topun yerle teması, gölgeler ve ışık efektleri Ultra ayarlarda tatmin edici seviyede.
- Yeni sinematikler oyuna daha “yayın havası” katıyor ama bir süre sonra tekrara düşüyor.
Modlar ve İçerik
Kariyer Modu:Teknik direktörlük kısmı daha detaylı hale gelmiş. Takım geliştirme, oyuncu eğitimi ve taktik varyasyonları daha özgür. Maç dışı etkileşimler artmış ama hâlâ metin temelli ilerliyor. Görsel sunum açısından hâlâ gelişime ihtiyaç var.
Ultimate Team:
Kart sistemleri, görevler ve market yapısı büyük ölçüde aynı. Ancak bu sene oyuncu kartlarına sezona özel form güncellemeleri gelmiş. Transfer dönemlerinde bu kartlar istatistik bazlı güncelleniyor.
Artılar:
- Gerçekçi oyuncu animasyonları
- Geliştirilmiş yapay zekâ
- Grafiksel iyileştirmeler
- Kariyer modunda derinlik artışı
- Kaleci davranışları hâlâ abartılı
- DLSS gibi teknolojilerin hâlâ olmaması
- Tekrar eden sinematikler
- Bazı lisanssız takımlar ve oyuncular
Sonuç
FC 25, büyük bir devrim değil ama küçük adımlarla daha sağlam bir futbol deneyimi sunuyor.Animasyonlar, yapay zekâ, grafikler ve kariyer modu yönünden olumlu ilerleme var. Ancak EA, hâlâ bazı kronik sorunları çözebilmiş değil. Özellikle kaleci davranışları, lisans eksiklikleri ve yapay zekâdaki zaman zaman saçmalayan hamleler oyuncu deneyimini etkiliyor.
Eğer FC 24’te yüzlerce saat geçirdiyseniz, FC 25’e geçmek sizi başta “aynı oyun” hissine sürükleyebilir. Ama birkaç maç sonra oyun mekaniklerinin daha rafine hale geldiğini anlayacaksınız. FC 24'ü 700 saat, FC 25'i 160 saat deneyimlemiş biri olarak söylüyorum. FC 24'te yaşadığım buglardan sonra ilaç gibi geldi bu oyun
Sizce FC 25 oyunu alınır mı? Şahsen kendim her sene alıyorum almaya da devam edeceğim
Eksik, hatalı bir kısım var mı?
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Son düzenleme: