Makaleler
15
Yer
Rockport City
Selamlar. Bugün elektrikli arabaları alırken nelere dikkat edilmeli ona değindim. İyi okumalar.

Bakılması gereken ilk şey:

Bataryanın Menzil Performansı​

Araç ne kadar az enerji harcıyor ise daha iyi. Mesela sallıyorum başka bir araba 70 kWh batarya ile 600 km'yi zorlarken başka bir araba 80 kWh batarya ile 400 km'yi zor görüyor. Burada en rezil olan marka TOGG. TOGG T10X, elektrikli otomobiller içerisinde en geniş bataryaya (90kWh) sahip olanlardan biri ancak menzil olarak 400'ü zor geçen bir modeldir kendisi. Tesla Model Y 450-500 km'yi 60 kWh ile yapıyor :D

Ayrıca örnek olsun diye veriyorum, alacağınız araç uzun menzile sahip olmalı. Öyle gidip TOGG T10X'in düşük menzilli modelini alıp 150 km'de bir şarj edilmez. O batarya 5 seneyi bulmaz menzili düşer yaşlanır.

Batarya Ömrü​

Koskoca milyonluk arabalar, telefon gibi pilini değiştireyim diyemezsiniz. Bu sebeple pil ömrü de uzun olmalı.

Mesela örnek vermek gerekirse BYD Blade batarya, dünyanın en dayanıklı bataryası konumunda. Tam 5.000 döngü şarj, 46 tonluk ağırlık dayanıklılığı, çivi ile delindiğinde yanmaması ve %0 ile %100 şarj etmenin ömrünü kısaltmaması Blade bataryayı en kaliteli batarya haline getiriyor.
Blade Batarya | BYD Auto

Aracınızın pili öldüğünde ağlamamak istiyorsanız bunlara dikkat edin.

Yazılım​

Bunlar sonuçta elektronik cihaz, yazılım önemli bir faktör. Xiaomi gibi tüm Xiaomi ekosistemine uyumlu bir araç seçmek çok daha iyi olur. Ekosistem uyumuna pek gerek de yok çünkü Tesla, BYD veya Xiaomi zaten kaliteli yazılımlara sahip. TOGG'un 5 FPS oynayan ekranı, rastgele kafasına göre çöken sistemi ile o araba hayatta kullanılmaz onu diyeyim. Düzgün modeller seçmenizde fayda var.

Performans​

Hiçbir elektrikli araç sizi performans anlamında üzmez. Elektrikliler çok yükse torklara sahipler. Bu kadar. Artık size, göz zevkinize göre model seçmek kalmış.

İyi sürüşler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Alpina A290 hakkında ne düşünüyorsunuz? https://shbd.io/s/87qTNOjR

Tek ilgimi çeken şey direksiyonda sollama tuşu olması ve 30 saniyede bir dolup tekrar basılıyor olması. Haricinde sesi de diğer elektrikli araçlara göre gayet güzel.

Alpina A290 hakkında ne düşünüyorsunuz? https://shbd.io/s/87qTNOjR

Tek ilgimi çeken şey direksiyonda sollama tuşu olması ve 30 saniyede bir dolup tekrar basılıyor olması. Haricinde sesi de diğer elektrikli araçlara göre gayet güzel.
Renault 5 E-Tech'in performans paketi diyebiliriz, güzel arabadır. Küçük bir hatchback olmasına rağmen koskoca T10X'ten daha uzun menzili var. Standart versiyonun neredeyse 2 katı! Zaten elektrikli otomobillerde ilk menzile bakarım. Hatchback için 400-500 km menzil gayet iyi.

Renault 5 e- T.C.'in performans paketi diyebiliriz, güzel arabadır. Küçük bir hatchback olmasına rağmen koskoca T10X'ten daha uzun menzili var. Standart versiyonun neredeyse 2 katı! Zaten elektrikli otomobillerde ilk menzile bakarım. Hatchback için 400-500 km menzil gayet iyi.

Fiyatına değecek bir araç mı sizce?

Ülkemizdeki araçlarda görmedim ama yurtdışında var evet. Ancak o menzil yine düşüyor üstüne üstlük anayolda şarj istasyonu bulmak başa bela. Yani her türlü risk.
Avrupa ve Amerika'da sarj istasyonu kolay bulunabiliyor ve çoğu araç 20-30 dakika gibi kısa sürelerde şarj olabiliyor artık. Ancak ülkemizde hem istasyonların yaygınlaşmaması, hem de yeni nesil araçların çoğunun ülkemize girmemesi elektriklilerin piyasasını yükseltemiyor.

Fiyatına değecek bir araç mı sizce?
Biraz pahalı ama bence değer.

Elektrikli araçlarda ısı pompası gerçekten çok önemli bir detay.
Doğrudur hocam, bataryanın sağlıklı çalışması için de belirli bir sıcaklıkta tutmak gerekiyor. TOGG'da da ısı pompası yok. Alan insanlar neresine bakıp da TOGG alıyor anlamıyorum. İçi boş, donanımını kullanamayan işe yaramaz bir şey.