Türkiye’de alışveriş hakkında kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim. Yıllardır özellikle elektronik alanında sık sık alışveriş yapıyorum. Kendi bütçem ve imkanlarım doğrultusunda istediğim çoğu ürünü alabildim. Ancak her yıl fiyatlarda ciddi artışlar oluyor. En bariz örneğini iPhone modellerinde görüyoruz, fiyatlar inanılmaz derecede yükseliyor.
Bence iPhone gibi ürünler, ancak yaşam koşullarının daha uygun olduğu ülkelerde veya gelir seviyesi yüksek kişiler için mantıklı hâle geliyor. Çünkü zamanla bu cihazlara hiçbir şey yüklenemez, kurulamaz hale geliyor. Benim durumum çok iyi olmadığı için her zaman mantıklı alışveriş yapmaya çalıştım; kimi zaman ikinci el, kimi zaman sıfır ürün aldım.
Yıllarca edindiğim tecrübeye göre şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Elektronik ürün alacaksanız, imkanınız varken en iyisini almaya çalışın. Kaliteli olması önemli, ikinci el olması o kadar da fark etmez. Ancak gerçekten değecek şeyleri alın. Örneğin; OLED TV, monitör veya güçlü bir masaüstü bilgisayar olabilir. Ben ikinci el bir VR gözlük de almıştım. Masaüstü sistemimi de zamanla yükselttim.
Fark ettim ki birkaç yıl geçmesine rağmen bu ürünler eskimek yerine kat kat değer kazandı, fiyatları artık ulaşılamaz hâle geldi. Özetle söylemek gerekirse: Elektronik bir şey alacaksanız iyisini alın ve beklemeyin. Mesela RTX 5090 almak istiyorsanız, bence direkt alın derim.