Arkadaşlar selam, normalde ben forumlara konu açmaya çekinirim ama Recep Baltaş'ın yeri benim için ayrı o sebeple özellikle bu forumda, internetimizin kısıtlandığı bu günlerde internete özgür erişim ile alakalı bir rehber açmak istedim.

Biraz Kafa Karıştırıcı Önsöz:

Öncelikle OpenWRT serüvenine yeni atıldım, buna öncelikle tp-link ax23 modemle başladım ama meğersem bunun gibi düşük donanımlı modemler Zapret ve Sqm gibi paketler firewall ile ilintili olduğundan dolayı software/hardware flow offload'u(yazılımsal/ donanımsal hız aşırtma diyebiliriz) kullanamıyor. Yani bu da demek oluyor ki eğer benim gibi sağlayıcınızdan temin ettiğiniz hız 350Mbps üzeriyse bu hızdan faydalanamıyorsunuz(Bu önemli bir bilgi bunu baştan bilseydim AX23 modem almazdım ama iade edebildim çok şükür).

Sonuç olarak ben hem tüm bağlantı hızımı(1000Mbps) kullanıp hem de ağım çapında tüm paketleri efektif bir biçimde kullanmak için x86_64 işlemci mimarili, 2x Gigabit Ethernet Porta sahip bir cihaza(Mini PC) OpenWRT kurdum ve son 1-2 gündür de gayet memnun bir şekilde modeme çevirdiğim bu cihazı kurduğum tüm paketlerle tam hızımda kullanıyorum ve bunu sizlerle paylaşmak için buraya rehber niteliğinde bir yazı paylaşıyorum.

---------

Normal Zapret kurulumu sıradan bir kullanıcı için kafa karıştırıcı ve korkutucu olabiliyor bu sebeple araştırmalarımda bulduğum, OpenWRT arayüzüne entegre ve tüm konfigürasyon ayarlarına hükmedebildiğiniz bir paket buldum, kurdum, denedim, çalıştığını gördüm.

İlk olarak OpenWRT kurulu olan routerınızın mimarisini öğrenmemiz gerekiyor bunu da en kolay paket listesini güncelleyerek öğreniyoruz.

System -> Software -> Update lists... butonuna basıyoruz, gelen pencerede:

1731067159196.webp

Kod:
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/openwrt_luci
Downloading https://downloads.openwrt.org/releases/23.05.5/packages/x86_64/luci/Packages.sig

ibarelerini göreceksiniz. Burada "/luci/Packages.sig" yazısı öncesinde bulunan "/x86_64/" sizin işlemci mimarinizi gösteriyor, öğrendikten sonra dismiss tuşuna basıp pencereyi kapatabilirsiniz.

İşlemci mimarimizi tespit ettikten sonraki adımımız OpenWRT için entegre edilmiş dışardan indirmemiz gereken, işlemci mimarimize özel olan paketi aşağıdaki linkten indiriyoruz:
zapret-openwrt

İndirdiğimiz dosyayı müsait bir yere çıkardıktan sonra içinde ihtiyacımız olan sadece 2 dosya var;
1731067328831.webp

Lazım olan dosyalar:
luci-app-zapret_[VERSION]_all.ipk
ve
zapret_[VERSION]_[İŞLEMCİ_MİMARİSİ].ipk dosyaları...

Sonraki adımımızda ise;

System -> Software -> Upload Package... butonuna basıyoruz

1731067761462.webp

ve İLK ÖNCE "zapret_[VERSION]_[İŞLEMCİ_MİMARİSİ].ipk" paketini yüklüyoruz(Dışardan paket yüklediğimiz için bizi uyaran pencereler karşınıza gelecek onaylıyoruz işlemi bitiriyoruz).

Sorunsuz bir şekilde ilk paketi kurduktan sonra "luci-app-zapret_[VERSION]_all.ipk" paketini kuruyoruz.

Kurma işlemi bittikten sonra OpenWRT arayüzüne "Services" adlı bir sekme gelecek açılan menüde "Zapret" gözükmesi lazım.

1731068012827.webp

Eğer gözükmüyor ise Logout yapıp arayüze tekrar girdiğinizde bu durum düzelecektir(Yine olmazsa Cache'inizi temizleyin.)

Evet Zapret Kurulumu bu kadar, Zapret içinde ekstra hiçbir ayar yapmadan bende çalıştı ama sadece kablolu cihazlarda çalıştı ilginç bir şekilde :D

Biz işimizi sağlama alıp bir paket daha yüklüyoruz, paketimizin adı "luci-app-https-dns-proxy".

1731068434409.webp

(Bende yüklü olduğu için böyle gözüküyor)

Bunu da System -> Software kısmına girip filtreye paketin adını yazıp daha sonra Install diyerek kuruyoruz ve tüm cihazlarımızda, ağ çapında özgürce dolaşıyoruz.

Ve bitti.

Not: Ben bu paketlerde ekstra bir ayar yapmadan çalıştırabildim, belki sizde bir yapılandırma yapmak gerekebilir ama bunu yapmadan önce en son indirdiğimiz paket de "Services" sekmesinin altına eklenecek, oradan çalışır ve aktif(Start ve Enable tuşlarına basılmış bir şekilde) göründüğüne emin olun, aynı şekilde "Services" sekmesinden Zapret'in de çalışır ve aktif olduğuna emin olun. Buna ek olarak kurulumu yaptıktan sonra sistemi "Reboot" etmekte de fayda var.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, yer yer yanlışlarım olabilir üzgünüm, düzeltebilirsiniz.

Ben de buradan yaptım. Konu sahibine teşekkürler.

Mi Router 4A Gigabit
Mimari: mipsel_24kc
OpenWRT: 24.10.2