Kursa gitsen de kendi başına çalışmadığın sürece kursa boşuna para verirsin. En iyi ihtimalle gramer öğrenirsin ki onu kendi başına da zaten öğrenirsin. Dil bilgisi kuralları belli zaten internette bir sürü kaynakta var. Her türlü öğrenirsin. Önemli olan dili "öğrenmekten" ziyade "edinmek". Bunu da maruz kalarak yapmak zorundasın. Maruz kalmaktan kastım, yüzlürce kitap okuyacak binlerce saat dinleme yapacak aynı zamanda shadowing denilen metod ile listeningte maruz kaldıklarını kendi kendine de konuşmaya çalışacaksın. Elbette speaking için birileri ile spontene konuşmak en iyisidir ama bu da imkan dahilinde olan bir şey. Ve başlangıçta shadowing ile belli bir seviyeye gelmekte fayda var ki başkaları ile konuşurken akıcı olamamaktan kurtaracaktır.
Madem ileride kitap okumayı düşünüyorsun neden şimdiden başlamıyorsun ki? Neden ileride yapmayı düşünüyorsun ki?
Öncelikle İngilizce nasıl öğrenilir maruz kalmak ama bu maruz kalmak nasıl olacak aşağıda anlatıyorum. Adım adım oku ve seviyene göre başla. Lakin cefr seviyesi gramer seviyesidir eğer amacın native olmaksa B2 olayım C1 olayım tarzında hareket etme. Hedef odaklı ilerle ve unutma speaking bir sonuçtur.
Yapman gereken şey reading ve listening ile altyapını doldurmak. Bu süre zarfında konuşmaya çalışmana bile gerek yok. (ama imkan bulduysanda bu fırsatı kaçırma mesela lisede ing derslerinde hocalarınla sınıfta ingilzce konuşabilirsin). Çeviri kullanmadan anlamaya başladığında zaten...
Evde shadowingi ise şu şekilde yapabilirsin.
Listening yaparken bir tane kısa bir video seç maks 10-15 dk olsun daha kısa olursa daha da iyi olur. Örneğin bu
videoyu tekrar tekrar izliyorsun o kadar izliyorsun ki artık konuşma metnini ezbere biliyorsun gibi düşün. Sonra oturup aynı videoyu sen çekiyorsun. Kendi videonu izliyorsun, telaffuz hatalarına bakıyorsun onları düzeltiyorsun. Sonra başka bir video. Youtube bu konuda derya deniz zaten. Hem bu şekilde A1 listening practice hem de ilgi alanlarına göre içerikler izleyerek maruz kalacaksın. Sonra dizilere geçersin. Dizilere geçmekte acele etme.
Günde bir den fazla video izleyebilirsin ama bir tanesini bu amaçla çalışmak için her gün dinle. Çalışman bitince başka video seç bu şekilde çalışmak için. Bu tarz videoların konuşma metnine ihtiyaç duyarsan bu
siteyi kullanabilir altyazısını indirebilirsin.
Writing için de aynı videoyu bir kereye mahsus, sadece dinlerken tüm konuşmaya deftere yaz. yani izlemene gerek yok çünkü videoda gömülü altyazı var. Oraya bakarak kopya çekme.