herousta26 22

Uzman
Merhabalar,

Dil öğrenmeye yeni başlıyorum. English Time ortalaması A2 olan biri için yeterli midir?

Duolingo'nun yanında kursa da gitmek istiyorum. İleride İngilizce kitaplar ve diziler izleyerek daha da gelişmeyi umuyorum.
Sitesinde fiyata dair herhangi bir bilgi bulamadım. Şu an giden varsa, fiyat ile ilgili bilgi verebilir mi?

Teşekkür ederim.

Kursa gitme amacınız speaking geliştirmek ise mantıklı olabilir veya evde geliştiremiyor bir programa ihtiyaç duyuyorsanız iyi olabilir. Fiyat için ise genelde yüz yüze söyler tüm kurslar fiyatları maalesef.

Kursa gitme amacınız speaking geliştirmek ise mantıklı olabilir veya evde geliştiremiyor bir programa ihtiyaç duyuyorsanız iyi olabilir. Fiyat için ise genelde yüz yüze söyler tüm kurslar fiyatları maalesef.
Peki sadece speaking mi öğretiyorlar yoksa direkt ingilizcedeki kelimeler, cümle yapıları ve gramer öğretiyorlar mı?

Peki sadece speaking mi öğretiyorlar yoksa direkt ingilizcedeki kelimeler, cümle yapıları ve gramer öğretiyorlar mı?
Kursun programını bilmeden yorum yapamam ancak genelde dört beceriye de odaklanıyorlar. Reading ile grammar dersleri çoğu kursta aynı hoca tarafından verilir ve olması gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken "native teacher" saçmalığı olacak. Gittiğiniz kurs "native teacher"'ımız var diyorsa bilin ki reklam yapıyordur.

Son düzenleme:
Kursun programını bilmedem yorum yapamam ancak genelde dört beceriye de odaklanıyorlar. Reading ile grammar dersleri çoğu kursta aynı hoca tarafından verilir ve olması gerekiyor. Burada dikkat etmeniz gereken "native teacher" saçmalığı olacak. Gittiğiniz kurs "native teacher"'ımız var diyorsa bilin ki reklam yapıyordur.
Neden hocam? Native teacher, o dilin konuşulduğu ülkede büyümüş öğretmenlere denmiyor mu?

Neden hocam? Native teacher, o dilin konuşulduğu ülkede büyümüş öğretmenlere denmiyor mu?
Hayır hocam bizim ülkede bu işler öyle yürümüyor. Afrikadan ana dili ingilizce olmayan insanları Türkiye'de derslere koyup native diyorlar. Ayrıca bir insanın native olması onu öğretmen yapmaz hele iyi bir öğretmen hiç yapmaz. Tabii anadili ingilizce olup üstünde öğretmen olan bazı yabancılar var ama bunlar epey az. Native teacher yerine alanında hakim tecrübeli bir öğretmenden ders almanız çok daha iyi olur. Native speaker olmak dil öğretmenliği yeterliliği değildir ve bir kurs reklamını sadece bunun üzerinden yapıyorsa o kursun kaliteli olduğunu düşünmezdim.

Kurs native teacher'ımız var diyorsa şu soruları yöneltin:
Peki öğretmenlik eğitimi ne?
Kaç yıldır ESL/EFL öğretiyor?
IELTS öğretecekse IELTS tecrübesi ne?
Hangi üniversiteden ne olarak mezun oldu?
Tam olarak hangi ülkeden geliyor? (Buna doğru cevap vermiyorlar bazen)
Ana dili gerçekten İngilizce mi?

yabancı ≠ native speaker ≠ öğretmen ≠ iyi öğretmen.

Hayır hocam bizim ülkede bu işler öyle yürümüyor. Afrikadan ana dili ingilizce olmayan insanları Türkiye'de derslere koyup native diyorlar. Ayrıca bir insanın native olması onu öğretmen yapmaz hele iyi bir öğretmen hiç yapmaz. Tabii anadili ingilizce olup üstünde öğretmen olan bazı yabancılar var ama bunlar epey az. Native teacher yerine alanında hakim tecrübeli bir öğretmenden ders almanız çok daha iyi olur. Native speaker olmak dil öğretmenliği yeterliliği değildir ve bir kurs reklamını sadece bunun üzerinden yapıyorsa o kursun kaliteli olduğunu düşünmezdim.

Kurs native teacher'ımız var diyorsa şu soruları yöneltin:
Peki öğretmenlik eğitimi ne?
Kaç yıldır ESL/EFL öğretiyor?
IELTS öğretecekse IELTS tecrübesi ne?
Hangi üniversiteden ne olarak mezun oldu?
Tam olarak hangi ülkeden geliyor? (Buna doğru cevap vermiyorlar bazen)
Ana dili gerçekten İngilizce mi?

yabancı ≠ native speaker ≠ öğretmen ≠ iyi öğretmen.
Teşekkürler.

Merhabalar,

Dil öğrenmeye yeni başlıyorum. English Time ortalaması A2 olan biri için yeterli midir?

Duolingo'nun yanında kursa da gitmek istiyorum. İleride İngilizce kitaplar ve diziler izleyerek daha da gelişmeyi umuyorum.
Sitesinde fiyata dair herhangi bir bilgi bulamadım. Şu an giden varsa, fiyat ile ilgili bilgi verebilir mi?

Teşekkür ederim.
Kursa gitsen de kendi başına çalışmadığın sürece kursa boşuna para verirsin. En iyi ihtimalle gramer öğrenirsin ki onu kendi başına da zaten öğrenirsin. Dil bilgisi kuralları belli zaten internette bir sürü kaynakta var. Her türlü öğrenirsin. Önemli olan dili "öğrenmekten" ziyade "edinmek". Bunu da maruz kalarak yapmak zorundasın. Maruz kalmaktan kastım, yüzlürce kitap okuyacak binlerce saat dinleme yapacak aynı zamanda shadowing denilen metod ile listeningte maruz kaldıklarını kendi kendine de konuşmaya çalışacaksın. Elbette speaking için birileri ile spontene konuşmak en iyisidir ama bu da imkan dahilinde olan bir şey. Ve başlangıçta shadowing ile belli bir seviyeye gelmekte fayda var ki başkaları ile konuşurken akıcı olamamaktan kurtaracaktır.

Madem ileride kitap okumayı düşünüyorsun neden şimdiden başlamıyorsun ki? Neden ileride yapmayı düşünüyorsun ki?

Evde shadowingi ise şu şekilde yapabilirsin.

Listening yaparken bir tane kısa bir video seç maks 10-15 dk olsun daha kısa olursa daha da iyi olur. Örneğin bu videoyu tekrar tekrar izliyorsun o kadar izliyorsun ki artık konuşma metnini ezbere biliyorsun gibi düşün. Sonra oturup aynı videoyu sen çekiyorsun. Kendi videonu izliyorsun, telaffuz hatalarına bakıyorsun onları düzeltiyorsun. Sonra başka bir video. Youtube bu konuda derya deniz zaten. Hem bu şekilde A1 listening practice hem de ilgi alanlarına göre içerikler izleyerek maruz kalacaksın. Sonra dizilere geçersin. Dizilere geçmekte acele etme.

Günde bir den fazla video izleyebilirsin ama bir tanesini bu amaçla çalışmak için her gün dinle. Çalışman bitince başka video seç bu şekilde çalışmak için. Bu tarz videoların konuşma metnine ihtiyaç duyarsan bu siteyi kullanabilir altyazısını indirebilirsin.

Writing için de aynı videoyu bir kereye mahsus, sadece dinlerken tüm konuşmaya deftere yaz. yani izlemene gerek yok çünkü videoda gömülü altyazı var. Oraya bakarak kopya çekme.

Kursa gitsen de kendi başına çalışmadığın sürece kursa boşuna para verirsin. En iyi ihtimalle gramer öğrenirsin ki onu kendi başına da zaten öğrenirsin. Dil bilgisi kuralları belli zaten internette bir sürü kaynakta var. Her türlü öğrenirsin. Önemli olan dili "öğrenmekten" ziyade "edinmek". Bunu da maruz kalarak yapmak zorundasın. Maruz kalmaktan kastım, yüzlürce kitap okuyacak binlerce saat dinleme yapacak aynı zamanda shadowing denilen metod ile listeningte maruz kaldıklarını kendi kendine de konuşmaya çalışacaksın. Elbette speaking için birileri ile spontene konuşmak en iyisidir ama bu da imkan dahilinde olan bir şey. Ve başlangıçta shadowing ile belli bir seviyeye gelmekte fayda var ki başkaları ile konuşurken akıcı olamamaktan kurtaracaktır.

Madem ileride kitap okumayı düşünüyorsun neden şimdiden başlamıyorsun ki? Neden ileride yapmayı düşünüyorsun ki?

Listening yaparken bir tane kısa bir video seç maks 10-15 dk olsun daha kısa olursa daha da iyi olur. Örneğin bu videoyu tekrar tekrar izliyorsun o kadar izliyorsun ki artık konuşma metnini ezbere biliyorsun gibi düşün. Sonra oturup aynı videoyu sen çekiyorsun. Kendi videonu izliyorsun, telaffuz hatalarına bakıyorsun onları düzeltiyorsun. Sonra başka bir video. Youtube bu konuda derya deniz zaten. Hem bu şekilde A1 listening practice hem de ilgi alanlarına göre içerikler izleyerek maruz kalacaksın. Sonra dizilere geçersin. Dizilere geçmekte acele etme.

Günde bir den fazla video izleyebilirsin ama bir tanesini bu amaçla çalışmak için her gün dinle. Çalışman bitince başka video seç bu şekilde çalışmak için. Bu tarz videoların konuşma metnine ihtiyaç duyarsan bu siteyi kullanabilir altyazısını indirebilirsin.

Writing için de aynı videoyu bir kereye mahsus, sadece dinlerken tüm konuşmaya deftere yaz. yani izlemene gerek yok çünkü videoda gömülü altyazı var. Oraya bakarak kopya çekme.
Merhabalar, teşekkür ederim. Yaptığınız konuşmayı okuyup not alacağım.

Şu an kursa yazılmadan önce ne yapmalıyım sizce? Yazınızı okudum ve Duolingo gibi uygulamalarda vakit kaybetmeyin demişsiniz. Duolingo'nun aksine dil gelişimini iyi etkileyen uygulamalar var mıdır?
Şuan A1-A2 seviyesinde kitap okumaya hemen başlamalı mıyım?
Youtube kanalı olarak başka neler önerirsiniz?
Teşekkürler.

Şu an kursa yazılmadan önce ne yapmalıyım sizce? Yazınızı okudum ve Duolingo gibi uygulamalarda vakit kaybetmeyin demişsiniz. Duolingo'nun aksine dil gelişimini iyi etkileyen uygulamalar var mıdır?
Bütün uygulamarı kullanmadım, kullanmanın da denemenin de bir manası yok. Bu sebepten ötürü vakit kaybetmeyede gerek yok. Eğer dilin konuşulduğu ülkeye gitmiyor isen, reading ve listeningin önüne geçebilecek bir metod da yok. Ki zaten orada da yaptığın şey etrafı dinlemek ve etraftaki tabelaları, sosyal medyadaki içerikleri okumak olacak ve kem küm ede ede beden dilinle konuşabilmeye çalışmak olacak ve tabi ilkel beyin hayatta kalabilmek için ingilizceyi edinmeye mecbur hissettiği için buradakinden daha hızlı adapte olmaya başlayacak orası da ayrı bir mevzu.
Şuan A1-A2 seviyesinde kitap okumaya hemen başlamalı mıyım?
Durduğun kabahat. Bizler hep gramer de en üst seviyeye gelince ingilizceyi halledebileceğimizi zannediyoruz halbuki gramer bilsende okuduğunu/dinlediğini anlamayabilirsin. O yüzden reading ve listening çalışmak zorundasın.
Yani kütüphaneye gidip A1 kitap alıyorsun ve başlıyorsun. Veya internetten bulmaya çalış.
Örnek olarak buradan da bakabilirsin. English Story Books for Beginners (Free PDF A1–B2)
Youtube kanalı olarak başka neler önerirsiniz?
Yotube da bunları aratabilirsin. Ancak sana tavsiyem yeni bir youtube hesabın olsun ve oradan sadece ing içerikler izle hatta konumu usa de yapabilirsin. Bir süre sonra zaten youtube sana farklı kanalları da önermeye başlayacak. Ama burada günde en az 1-2 saatini harca. 1 tane kısa süreye sahip aktif olarak listening, speaking ve writing olarak çalışacağın bir video olsun. Örnek olarak vermiştim yukarda
Aratacağın konular:
A1/B2 listening practice (seviyene göre )
Comprehensible input english
real life english
beginner real life conversation. (Bu tarz videoları da aktif olarak çalışırken biriside senle olursa daha iyi olur, beraber conversation yaparsınız.)
Ve ilgi alanlarına göre içerikler. Artık neyi seviyor isen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4 skill var geliştirmen gereken. Reading, listening, speaking ve writing. Her birini kas gibi düşün, her birini ayrı ayrı güçlendirmen gerek.

Reading ve listening inputtur.
Speaking ve writing outputtur.
İnput aldıkça outputun olmaya başlar ancak pratik yapmaz isen fluent olmaz. O yüzden speaking ve writingi pratik yapacağın şey listening kısmında olacak.

Gramer meselesine gelelim. Reading yaptıkça anlamadığın cümle yapılarını nasıl öğreneceğini ilk mesajda verdiğim linkteki yazıda mevcut. Zorlanır isen de BTK da ingilizce eğitim serisi var, yotube da bir sürü kanal var. Seç beğen al.

İşin püf noktası süreklilikte. Bir gün çok çalışıp günlerce çalışmaz isen olmuyor dersin. Az ama sürekli olması gerekiyor. Az dediğim kısım kimisine göre 30 dk kimisine göre 2-5 saat. Sana kalmış ne kadar zaman ayıracağın.