Ferrari istediği kadar araç üzerinde oynama yapsın.
Buraya katılıyorum. Ferrari'nin 2018'in ilk yarısından beridir elinde dengeli bir araç yok. Bir yerde çok iyiyse iki yerde batırıyor araba. 2022 aracı sezonun başlarında başarılı olsa da dengeli değildi. Sürekli dalgalanıyordu, rahatsızlık veren bir araçtı, ama buna rağmen bir yerlerden hız taşıyabilen bir yapıya sahipti.
Mal ortada, doğru düzgün bir motor ve pilot ile yarışamadığı sürece maalesef eski günlerine dönemeyecek.
Kısmen onaylıyorum. Şu anki Leclerc bu şekilde devam ederse bir cacık olmaz. Yalnız 2019'daki Leclerc bir şekilde dönerse Verstappen o kadar rahat edebileceği bir konumda olmayacak.
2022'de değişen araçla birlikte motor açısından da bir şeyleri düzeltmeyi başarmışlardı fakat anormal kötü bir yarış ekibi ve Verstappen'in 10 gömlek gerisinde kalan bir Monaco'lu pilot sebebiyle fırsatı değerlendiremediler.
Ferrari turbo hibrit çağında olduğundan beridir genellikle iyi motor üretiyor. 2022 motoru da iyiydi ama dayanıklılık sorunları vardı. Dayanıklılık güncellemelerini de tutturamıyorlardı üstelik.
Katılmadığım nokta, Vettel yiyen Leclerc geri gelirse Verstappen'e el kol sallatmaz. Leclerc'in 2022 sezonunu şöyle bir gözden geçirelim.
2022'de Bahreyn'de kazandı. Verstappen yarış dışı kalmış olabilir, ama yarışta olduğu süre boyunca asıl kedi-fare olayını orada izledik. Suudi Arabistan'da Verstappen bu kez kedi-fare oyununu çok iyi oynadı, ama orada da yarış biterken Leclerc 0,5 saniye içerisindeydi. Avustralya'da kazandı ama yanlış hatırlamıyorsam orada Verstappen erken yarış dışı kaldığı için kıyas doğru olmaz.
Imola'da boş yere kendini patlattı, ona yorumum yok. Miami de Binotto efendinin iç çekişmesi yarışı yok yere Red Bull'a verdi. İspanya'da gömlek başına 1 saniye bindirirken bu sefer de motor patladı. Monaco'da Ferrari'nin saç baş yolduran pit duvarı sahneye çıktı. Azerbaycan'da potansiyel SC kovalarken (muhtemelen çıkacaktı) yine motor patladı. Kanada'da baktılar motor çok patlıyor, güç ünitesi falan değiştirdiler, sondan başladığı yarışı 5. bitirmek zorunda kaldı. Britanya'da iki sene sonra şutlayacakları ikinci pilotlarına sırf yarış kazandırmak için muhteşem ötesi bir stratejiyle yarışını yediler. Ayrıca o yarışta hasarlı ön kanada rağmen ciddi anlamda uçuyordu. Ki zaten Binotto gitmeseydi Sainz ve Santander lobisi takımı ele geçirecek, 2019'da Binotto'nun Verstappen'i olarak gördüğü Leclerc peynir ekmek gibi yenecekti.
Avusturya'da Verstappen'in aracı sıkıntılıydı yanlış hatırlamıyorsam, ama Leclerc'inki de öyleydi. Gaz pedalı tam basmamaya başlamıştı, tam güç verdiği halde araçtan eksik gaz tepkisi alıyordu, telsizden sürekli bundan şikayet ediyordu. Sonunda kazandı. Fransa'da herkes %100 kendi aptallığı zannediyor ama 9 saniye liderken hala tam gaz gitmesini söyleyen, pit duvarıydı. Duvardaki stratejistler ne düşünüyordu, hala bilmiyorum. Pit duvarını dinlemeyip kendi yolunu çizseydi iyi olurdu, ama dediğim gibi, 2019'daki o hırçın herif gitmiş, yerine sessiz sakin biri gelmiş olduğu için çıt çıkarmadı. Şu an o yönünü hiç sevmiyorum zaten. Macaristan'da Verstappen çok bariz üstündü.
Nasıl ki Belçika'ya geldik, işler orada koptu. Ferrari'ye yine balta vuruldu. Mercedes patronu Wolff başta olmak üzere bir grup FIA'ya dalgalanma için itiraz etti. Nikolas Tombazis'in başında olduğu FIA ekibi, büyük tartışmalara yol açan meşhur TD39 kuralını Belçika GP'inde yürürlüğe koydu. Bu kural sayesinde takımların dalgalanma seviyesinin azaltılması planlanıyordu. Planlanan da olmadı. Zaten dalgalanmayan Red Bull'a hiçbir şey olmadı, yavaş olan Mercedes'e de bir şey koymadı, orada olan dalgalanan ama hızını koruyabilen Ferrari'ye oldu. Bu direktif yüzünden araçta çok şey değişti. Kafasına vurup hızını elinden aldılar resmen Ferrari'nin. Kural güvenlik bahanesi ve sebebiyle geldiği için veto da edemedi Ferrari. Bundan sonrası da Binotto'nun gideceğini anladığı ve gelişim için hiçbir şey yapmadığı dönemin başlangıcı oldu. Ondan sonra da zaten belirli bir düzeyde iyi olan Verstappen ve Red Bull, uçtu gitti. 2022'nin özeti budur.
Verstappen tabii ki daha iyi bir düzeyde.
Saf hız olarak Verstappen o kadar da iyi değil, bu konuda Leclerc hatta belki de hata yapmadığı zamanlar Norris bile daha iyi olabilir Verstappen'den. Verstappen'in diğerlerinden 3-4 hatta 10 gömlek üstün olmasının sebebi, yarış içindeki zekasını çok iyi geliştirmesi. Diğerleri öndekini geçeceğim diye aynı yarış çizgisinde lastik ısıtıp geçtikten sonra lastikler aniden soğuyunca araçta oluşan dengesizlikle bocalıyor. Verstappen'se öndekinin yarış çizgisinden farklı takılıyor arada. Öndekini kovalarken ara ara o klasik yarış çizgisini bozuyor. Bu yüzden geçtikten sonra oluşan dengesizliği minimuma indiriyor. Ve bu yüzden Verstappen araçlar yakınken sıralamada kaybolabilirken, yarışta ise %90 ihtimalle canavara dönüşüyor.
Farklı görüşlere elbette saygı duyarım, ama ben aralarında 10 gömlek olduğuna inanmıyorum. Verstappen'e kendi jenerasyonunda en yakın olan eleman Leclerc. Verstappen'in Norris ve Russell ile arasında 10 gömlek falan vardır. Leclerc ile şu an 3-4 durumunda. Leclerc'i 2015 F3'ten beri izliyorum. Hızıyla vs. kapışabilir Verstappen ile ama şu mentalle yarışamaz. Efendi çocuk olmayı artık bırakması ve kazanmayı istemesi lazım. Bunu da onda sadece Ferrari'ye ilk geldiği sene olan 2019'da gördüm. 2020'de de biraz vardı ama arabası gridde en iyi 5. falandı, berbat ötesiydi o sene. Seneye bir şampiyonluk yarışına girseler eşit araçlarla muhtemelen Verstappen kazanır, ama çekişmesiz bırakacağını zannetmiyorum.
Gelecek sene Hamilton'un da hiçbir şeyi değiştirebileceğine inanmıyorum. Hamilton en iyi araba kendisinde olmadığı sürece pek bir şey yapamıyor. Öte yandan Verstappen'den 14 yaş daha yaşlı olduğu gibi de bir gerçek var.
Şimdiden değişiklikleri yaptı Hamilton. Ferrari için ismi yeterdi zaten. Şampiyon olsun diye alındığını düşündüğüm birisi değil kendisi, doğru olup olmadığını zaman gösterecek. Vasseur şu an Jean Todt benzeri bir Ferrari yapılanması kurmaya çalışıyor, iyi mühendisleri getirmek ve iyice ismi sağlamlaştırmak için de Hamilton kapısı aralandığı an çağırdılar adamı. Zaten Ferrari başkanı John Elkann açıktan açıktan Hamilton hayranı.
Ayrıca Hamilton da şu an mental olarak yaptığı işten uzaklaşmış ve sorgulama içinde. Onun da önce kafasını toplaması lazım, yeni bir takımda ve yeni bir ortamda olacak. İlk senesinde pilot şampiyonluğundan uzakta takılırsa taraftarlarını bilemem ama ben şaşırmam.