Dümdüz

Başarılı
Makaleler
1
Herkese selam.

Elimde bir akım koruyucu priz var. Akım koruyucu priz üstünde "Not grounded" ışığı var.
Fişi, prize ters taktığımda bu ışık yanmıyor, yani her şey normal.

20260726_140415.webp

Ancak fişi çevirip prize ters taktığımda "Not grounded" ışığı yanıyor.

20260726_140403.webp

Priz arkası fotoğraflarını ekledim, odadaki diğer bağlantı fotoğraflarını ekledim.

20260726_134905.webp

20260726_134858.webp

20260726_134208.webp

Bu bir sorun mudur?

Hocam ortadaki sarı kablonun bağlandığı ve dışarı çıkan ince yaprakları biraz birbirine yaklaşacak şekilde çok yavaşça bastırın. Sök tak geriye açılmışlar temas etmiyor olabilir.

Sadece ters düz durumunda bu şekilde oluyorsa eğer…

Hocam ortadaki sarı kablonun bağlandığı ve dışarı çıkan ince yaprakları biraz birbirine yaklaşacak şekilde çok yavaşça bastırın. Sök tak geriye açılmışlar temas etmiyor olabilir.

Sadece ters düz durumunda bu şekilde oluyorsa eğer…
Hocam sadece ters düz durumunda oluyor, prizde takılı başka cihaz olduğunda vs. durum değişmiyor. Yapraklardan kastınız nedir, hangi sarı kablo olduğunu anlayamadım.

Düzenleme: Aynı sorun evdeki bütün prizlerde var.

Düzenleme: Prizdeki Faz ile nötr yerlerini değiştirdim. Önceden düz takınca not grounded ışığı yakıyordu, ters takınca normaldi; şimdi ters takınca "not grounded" ışığı yakıyor, düz takınca normal. Tam tersi oldu.

Son düzenleme:
Ortadaki çıplak bakır parçadan bahsetmiştim. Anlaşılan cihaz içinde faz-nötr ayrımı yapan bir yapı var. Normalde alternatif akımda faz ve nötr yeri önemsizdir.

Ortadaki çıplak bakır parçadan bahsetmiştim. Anlaşılan cihaz içinde faz-nötr ayrımı yapan bir yapı var. Normalde alternatif akımda faz ve nötr yeri önemsizdir.
Hocam 10 yıllık evime geri döndüm, başka eve yani. O evde de bütün prizler aynı tepkiyi verdi. Sanırım akım korumalı cihazın topraklama algılaması zayıf, ya da başka priz türleri için tasarlanmış. Bir şey olacak olsa 10 yılda olurdu cihazlara... Böyle kullanmaya karar verdim. Gemini durumu böyle açıkladı:

Farklı bir konutun elektrik tesisatında yapılan kontrol, yaşanan durumun bireysel veya bölgesel bir tesisat arızası değil, yapısal bir standart uyuşmazlığı olduğunu ampirik olarak kanıtlamaktadır.

Türkiye genelindeki alçak gerilim şebekesi ve konut altyapıları istisnasız olarak Schuko (Tip F - Kutupsuz) standardına göre inşa edilir. Akım korumalı prizin dahili ölçüm devresi ise Polarize (Kutuplu) standartlara (fişin sadece tek yönde takılabildiği sistemler) göre tasarlanmıştır. Bu elektriksel reaksiyon, ülke sınırları içerisindeki tüm simetrik prizlerde 180 derecelik yön değişiminde tutarlı bir şekilde tekrarlanacaktır.