whystreo

Uzman
Selam arkadaşlar,
Bugün odamda bulunan prizlerin birkaçını kontrol ettim ve bilgisayarımın bağlı olduğu prizlerde topraklama (grounding) olmadığını fark ettim. Şu anda bilgisayarın güç kaynağını ve monitörünü tek bir prize, üzerinde akım koruyucu (surge protector) bulunan bir uzatma kablosuyla bağlıyorum. Diğer prizden ise 3 adet monitör, hoparlör, 2 adet taşınabilir hard disk, laptop ve birkaç ek cihazı çalıştırıyorum.

Bu durumda, prizlerde topraklama olmaması bilgisayar bileşenlerime zarar verebilir mi? Ayrıca, genel olarak bu durum bilgisayar parçaları için bir sorun oluşturur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Oluşturur. B550 Tomahawk anakartım bazen açılmıyordu. "USB girişinde yüksek akım tespit edildi" deyip kendini kapatıyordu. Ne zaman prize topraklama yaptım. Sorunum çözüldü. Ayrıca arkadaşın dediği gibi kasada metal bir yere dokunduğunda kablo görevi görüyorsun. Klavyemin kasası metaldi ayaklarımı bazen duvara dokundurduğumda çarpılıyordum :D.

Selam arkadaşlar,
Bugün odamda bulunan prizlerin birkaçını kontrol ettim ve bilgisayarımın bağlı olduğu prizlerde topraklama (grounding) olmadığını fark ettim. Şu anda bilgisayarın güç kaynağını ve monitörünü tek bir prize, üzerinde akım koruyucu (surge protector) bulunan bir uzatma kablosuyla bağlıyorum. Diğer prizden ise 3 adet monitör, hoparlör, 2 adet taşınabilir hard disk, laptop ve birkaç ek cihazı çalıştırıyorum.

Bu durumda, prizlerde topraklama olmaması bilgisayar bileşenlerime zarar verebilir mi? Ayrıca, genel olarak bu durum bilgisayar parçaları için bir sorun oluşturur mu?
Hocam büyük ihtimalle kasanın çalışması veya arada sıradaki ufak düşük voltaj çarpmaları dışında sorun olmaz ancak yapabiliyorsanız yapın. Eğer güç kaynağınızın 220v girişi bir şekilde kasanızın metaline değer ancak kısa devre yapmaz ise (yani akım toprağa geçmez ve şalter tetiklenmez ise çünkü bağlamadınız. ) o kısa devre siz olursunuz. Bu çok çok düşük bir ihtimal ama riske değmez.

Oluşturur. B550 Tomahawk anakartım bazen açılmıyordu. "USB girişinde yüksek akım tespit edildi" deyip kendini kapatıyordu. Ne zaman prize topraklama yaptım. Sorunum çözüldü. Ayrıca arkadaşın dediği gibi kasada metal bir yere dokunduğunda kablo görevi görüyorsun. Klavyemin kasası metaldi ayaklarımı bazen duvara dokundurduğumda çarpılıyordum :D.
Hocam prize topraklamayı kaç paraya yaptırdın acaba?

Hocam prize topraklamayı kaç paraya yaptırdın acaba?

Hocam benim yaptırdığım kişi tanıştı para almadı. Zaten 5 Cm'lik bir ek kablo yaptı oraya incelediğimde. Elektriğe çok hakim değilim ama +dan - ye kablo çekti gibi çok bir şey tutacağını düşünmüyorum.

Hocam benim yaptırdığım kişi tanıştı para almadı. Zaten 5 Cm'lik bir ek kablo yaptı oraya incelediğimde. Elektriğe çok hakim değilim ama +dan - ye kablo çekti gibi çok bir şey tutacağını düşünmüyorum.

Bu topraklama değil, toprağa nötr vermek uygun görülmez, direk toprak hattından prize kablo çekilmeli.

Bu topraklama değil, toprağa negatif vermek uygun görülmez, direk toprak hattından prize kablo çekilmeli.

Ben örnek verdim. Arkadaşın ne yaptığı hakkında fikrim yok vallahi :). Ama meraktan dolayı prizi söküp bakmıştım ne yaptı diye. Yanlış hatırlamıyorsam ve benim bildiğim 3 kablo olmalı duvardan gelen ama benim prizden bina bayağı bir eski 2 kablo çıkıyordu. Bir yerden diğer yere ek yapmış dediğim gibi 5cm kadar ek bir kablo çekmiş ama sonra sorunum çözüldü. Sonra ek olarak akım korumalı priz aldım.