Dostlar selam, format atmanın dosyalarını tamamen silmediğini falan görmüştüm. Ne kadar doğru?
Format dediğimiz işlemi nasıl tanımladığınıza bakmanız gerek önce. Çoğu kişi format denilen işlemi yanlış anlıyor.

1 - Sıfırlama: Windows'un ayarları içerisinde bulunan seçenek ile, yerel disk üzerinden veya bulut üzerinden Windows'u yeniden yüklemek. Dosyaların hepsini kaldırabilen bir işlem değil.

2 - USB üzerinden temiz kurulum: Bir USB üzerinden bilgisayarın içindeki işletim sistemini ve onun yarattığı bölümleri tamamen kaldırıp, temiz bir işletim sistemi kurmak. Dosyaların tümünü kaldırır.

2.seçeneği uyguladığınız takdirde herhangi bir sorun yaşamazsınız. Fakat günümüzde BIOS virüsleri gibi virüsler mevcut. Bu virüsleri temiz kurulum işlemi bile kaldıramaz malesef.

Son düzenleme:
Sürücüye ait tüm partitionları siler, sonra yeniden oluşturursan hiçbir şey kalmayacaktır.

Rootkit denilen virüsler var bunlar BIOS'a yüklenir eğer öyle bir şey olduysa formatla gitmeme ihtimali çok yüksek.

Format dediğimiz işlemi nasıl tanımladığınıza bakmanız gerek önce. Çoğu kişi format denilen işlemi yanlış anlıyor.

1 - sıfırlama: Windows'un ayarları içerisinde bulunan seçenek ile, yerel disk üzerinden veya bulut üzerinden Windows'u yeniden yüklemek. Dosyaların hepsini kaldırabilen bir işlem değil.

2 - USB üzerinden temiz kurulum: Bir USB üzerinden bilgisayarın içindeki işletim sistemini ve onun yarattığı bölümleri tamamen kaldırıp, temiz bir işletim sistemi kurmak. Dosyaların tümünü kaldırır.

2.seçeneği uyguladığınız takdirde herhangi bir sorun yaşamazsınız. Fakat günümüzde BIOS virüsleri gibi virüsler mevcut. Bu virüsleri temiz kurulum işlemi bile kaldıramaz maalesef.

İşte BIOS virüslerinden de korkuyorum. O durumda ne yapmak lazım?

Konu sahibi olan arkadaşı korkutmak amacıyla mı yazıyorsunuz anlamıyorum fakat BIOS virüsü denen virüslerden yemeniz için sakladığınız bilgilerin milyonlar değerinde olması gerekiyor. Bu virüsler öyle basit bir kodlamayla yazılmıyor yani.

Sizin normal bir kullanıcı olduğunuzu varsayarsak USB ile "Temiz kurulum" dediğimiz format işlemini yaparsanız hiçbir virüs kalmayacaktır. Windows'un içerisindeki "Sıfırlama" yöntemiyle yaparsanız virüslerin silinme olasılığı daha düşük, pek bir işe yaramaz bu yöntem.

Windows'un içerisindeki "Sıfırlama" yöntemini kullandığınız için pek bir şey değişmemiştir veya çok basit bir virüse denk gelmişsinizdir belki fakat ESET ile tarama yaptığınızı da söylemişsiniz, böyle bir durumda virüs olma olasılığı çok daha düşük. Rahat hissetmiyorsanız Malwarebytes ile de bir tarama yapın. Eğer o da bir virüs bulmazsa temizsiniz, daha fazla kafaya takacak bir durum yok. İyi günler dilerim.

BIOS virüsü olup olmadığını sorun çıkmadan bilemezsiniz. Korkuyorsanız yapabileceğiniz en mantıklı şey BIOS güncellemesi. Bu sizi açıklardan korur.

Tamamdır. Malware bootkit bulmuştu bu arada.

Konu sahibi olan arkadaşı korkutmak amacıyla mı yazıyorsunuz anlamıyorum fakat BIOS virüsü denen virüslerden yemeniz için sakladığınız bilgilerin milyonlar değerinde olması gerekiyor. Bu virüsler öyle basit bir kodlamayla yazılmıyor yani.

Sizin normal bir kullanıcı olduğunuzu varsayarsak USB ile "temiz kurulum" dediğimiz format işlemini yaparsanız hiçbir virüs kalmayacaktır. Windows'un içerisindeki "sıfırlama" yöntemiyle yaparsanız virüslerin silinme olasılığı daha düşük, pek bir işe yaramaz bu yöntem.

Windows'un içerisindeki "sıfırlama" yöntemini kullandığınız için pek bir şey değişmemiştir veya çok basit bir virüse denk gelmişsinizdir belki fakat ESET ile tarama yaptığınızı da söylemişsiniz, böyle bir durumda virüs olma olasılığı çok daha düşük. Rahat hissetmiyorsanız Malwarebytes ile de bir tarama yapın. Eğer o da bir virüs bulmazsa temizsiniz, daha fazla kafaya takacak bir durum yok. İyi günler dilerim.

Sağ olun hocam. Bu mesajı sabitleyebilsek keşke. Moderatörlere söyleyin. Ama en iyisi formatlamak :)