Forum düzleminde "Tanrı var mı?" vs "Felsefe"

Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Merhaba. Konu başlığını neden bu şekilde yazdığımı anlayacaksınız.

Baya bir süredir gözlemlediğim bir forum dinamiğinden bahsetmek istiyorum -felsefe kategorisi bağlamında.
Kategorideki belirli konu başlıklarına ilgi bir hayli yüksekken bazı konu başlıklarına ilgi pek düşük olmakta.

Gözlemim şudur: Tanrı var mı, simülasyonda mıyız, evren tesadüfi olabilir mi vb. konulara ilgi pek yüksekken ve forum üyeleri akın akın mesaj yazarken bazı konulara da ilgi pek düşük olmakta. Yahut ilgi olmakta ama cevap yazabilecek ilgi eşiğini aşamamakta, yetersiz kalmakta.

Bir şey sormak istiyorum: bu felsefe kategorisinde gerçekten felsefe yapılıyor mu?

Misal şu konular:

Mesajlar akın akın.

Ama şu konular:

Ya hiç mesaj yok ya da reaksiyoner mesajlar var.

Bu bahsettiğim dinamiği pek uzun zamandır gözlemliyorum. İnsanlar tanrı, din, inanç konularında çokça mesaj yazarken soyut, düşünme gerektiren konularda yoklar. Olmayabilirler, zorunda değiller, ama ben burada farklı bir yere değinmek istiyorum.

Bu tanrı, din, inanç vb. konulardaki mesaj niteliğine baktığımız zaman:
  • Mesaj yazmak için düşük düşünce gereksinimi
  • Derin felsefi ve akli gerekçe sunmaktan çok inanç savunumu
  • Kendi inancını yahut inançsızlığını karşı tarafa ispatlama ve onaylatma ihtiyacı
gibi dinamikleri görüyorum.

Ama derin düşünce gerektiren konular olduğu zaman tahminim şu yöndedir:
  • Kişi hızlı forum akışına ters bir şekilde durup düşünmek istemiyordur
  • Kişi düşünerek kendi otantik olmayan yaşam tarzıyla yüzleşmek istemiyordur, ve savunma mekanizması olarak kaçınıyordur
  • Kişi Tanrı var mı konularında olduğu gibi kendini onaylatma ihtiyacını göremiyordur ve bu konulardan uzaklaşıyordur.
Konu başlığı bu yüzden böyle. "Tanrı var mı?" sorusu felsefi bir sorgudan çok "Kim tarafından onaylatılacağım bugün?" ya da "Kimin arzusunu arzulayacağım bugün?" niteliği kazanmıştır.
Benim düşüncelerim bu şekilde. Sizler ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:

Mantıklı yerlere parmak basmışsınız, ancak şunu da belirtmekte fayda var. Toplum kendisinden farklı olan herkesi ötekileştirir. Kim olursa olsun. Herkes onaylanma ihtiyacı duymaz ama onaylanmışların yanında saf tutarlar.

Örneğin deist birisi, bol bol Hristiyan insanın içinde "tanrının varlığı" hakkında konuşsunlar. Hristiyan'lar kendi düşüncesini karşıya empoze etmeye çalışacak, ancak deist gerçekten düşündüklerini kendisini savunmaktan dolayı anlatamayacak. O yüzden dini, felsefi konular herkesle, her yerde konuşulmaz.

Herkes onaylanma ihtiyacı duymaz ama onaylanmışların yanında saf tutarlar.
Aslında aynı kapıya çıkmakta bu da. Onaylanmışların yanında durmak = dolaylı bir şekilde onaylanmak.

Toplum kendisinden farklı olan herkesi ötekileştirir.
Aslında bir özne, bir başka özne tarafında daima bir ötekidir, bir başkadır. Bu kaçınılmaz. Önemli olan o ötekiyle, ötekinin ötekiliğiyle kurduğumuz ilişkidir.

Burada gördüklerinden, bu çıkarımı yapmak zor değil. Konunu beğenmemin sebebi, bu konu hakkında buraya bir şeyler yazmaya üşenmem veyahut gerek görmememdir.

Yanlış anlama, böyle söyleyerek ne kendimi yüceltiyorum ne de seni veya başkasını küçümsüyorum.

Bunu yazmamın sebebi, Türkiye'de yaşamamız gerçeğidir. Bunu görmek için alim olmak gerekmez.

Bahsettiğin, "Tanrı var mı?", "Simülasyonda mıyız?" gibi konuları açanlar, biraz da olsa bunu düşündükleri için burada konu açıyorlar. Ama cevap verenlerin yüzde 95 kadarı, konu açan kadar bu konu hakkında düşünmüyor. Burası bir forum ve anasayfaya girdiğinde kendine uygun olan konuyu bulup, cevapları okuyup, atasından ne öğrendiyse, bu konu hakkında yazıyor. BU KADAR...

Bu sosyolojik ve antropolojik bir durum. Asırlardır, bu topraklarda yaşayanlar tebaa idi. Sorgulamaz, sadece itaat ederdi. Atatürk'ü anlamak istemedik ve hâlâ tebaa gibi davranıyoruz.

Bizim bir Martin Luther'imiz olmadı. Kimse, ulemaya karşı gelmedi. Kimse, Toplum Sözleşmesi'ni yazmadı. Bizim aydınlanma çağımız olmadı.
"Metafizik" denildiğinde aklına "cin, şeytan, melek" gelen insanlardan bir şey bekleme derim.

Buradan Ahmet Arslan'lar veya Ulus Baker'ler çıkmayacak.

Heee ama yazılarını yazmaya devam et, uzun süre sonra foruma girip, iyi bir şeyler okumak güzel oldu.

Buradan Ahmet Arslan'lar veya Ulus Baker'ler çıkmayacak.
Kastım o değildi bu arada. Yani ciddi bir felsefi birikim beklentisinde değilim, olamam, olmam da gerekmez.
Ben de öyle aman aman bir felsefe yapmıyorum. Sadece kendi düşüncelerimi paylaşıyorum.

Yanlış anlama, böyle söyleyerek ne kendimi yüceltiyorum ne de seni veya başkasını küçümsüyorum.
Aslında bu gözlemi senin görmüş olman herkesin gördüğü anlamına gelmiyor. Evet, basit bir gözlem. Ama bu basit gözlemin farkında olmayanların çok sayıda olduğunu düşünüyorum. Ha farkında olup da reaksiyoner davranıyorlarsa eyvah!

Ve bu basit gözlemi kimse yazmadı şimdiye kadar. Yazmak istedim çünkü forumdaki bu basit "Tanrı var mı?" gibisinden konulardan gına geldi. Yani ateist ise ateistliğini akli gerekçelendirsin, Müslüman ise veyahut başka bir inanç, akli gerekçelendirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…