Ayhan hocam Allah razı olsun çok teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için. Şimdi söylediklerinizden anladığım kadarıyla öncelikle cl26 alıp O.C yapacaksak aktif soğutma şart diyorsunuz. Açıkçası showcase sistem kuracağım için şu üst mesajda attığınız fotoda gördüğüm üzere hiç hoş durmadığını farkettim kasanın içinde , kuracağım kasanın estetiğini bozacakmış gibime geldi . Fakat alttaki 2 soruma vereceğiniz cevap üzerine bu görsellik takıntısından vazgeçip sırf performans uğruna bu fanları alıp takabilirim.

Şimdi şunları sorayim size Ayhan hocam.

1) Belliki bu cl26 ram'i aldıktan sonra siz bana agresif zamanlama girdireceksiniz. Çünkü bu ram değerleriyle az bir şey oynasak aktif fana ihtiyaç olmaz heralde. Siz aktif fan şart dediğinize göre agresif bir şekilde bu ram değerlerini arttıracağız. Peki Bu RAM'e agresif zamanlama girmeyip ve fan takmayıp sadece değerleri biraz yükseltirsek buna değmez mi ? CS2'deki performansı hiç arttırmaz mı yani ? Kısacası agresif zamanlama şart mı onu merak ettim.

2) Bir fan ekledim ve agresif zamanlamaları girdik diyelim. Bu işlem RAM'in ömrünü kısaltır mı?

Ömür üzerine etkisi yok, kısaltmaz. İyi soğutamazsan Timing çok kısmaya müsaade etmez, ona göre ayarlamak lazım. Hiç yoktan iyidir yine. Her şeye rağmen yazın problem yapma potansiyeli var. CPU IOD ve RAM sıcaklık kaynaklı Crash ya da BSOD yiyorsun. Kışın çok sorun olmuyor.

Aktif soğutma olursa yazın da sıkıntı yaşamazsın yani. Yazın daha çok Timing'den ziyade 6400-6600 MT/s patlıyor, frekans ve UCLK kaynaklı sıkıntılar. RAM'den ziyade bellek kontrolcü yani.

Ömür üzerine etkisi yok, kısaltmaz. İyi soğutamazsan Timing çok kısmaya müsaade etmez, ona göre ayarlamak lazım. Hiç yoktan iyidir yine. Her şeye rağmen yazın problem yapma potansiyeli var. CPU IOD ve RAM sıcaklık kaynaklı Crash ya da BSOD yiyorsun. Kışın çok sorun olmuyor.

Aktif soğutma olursa yazın da sıkıntı yaşamazsın yani. Yazın daha çok Timing'den ziyade 6400-6600 MT/s patlıyor, frekans ve UCLK kaynaklı sıkıntılar. RAM'den ziyade bellek kontrolcü yani.
Şimdi anladım , o halde ben biraz düşüneyim hocam. Bu arada aktif fan olarak jumbumdan link atmışsınız da farklı bir siteden atma şansınız var mı ? Bütçe sorunum yok. İyi sağlam bir fan olsun fiyatı önemli değil. Bir de bunu alınca anakartın neresine koyacam onu da anlayamadım.

Son olarak şunu da belirteyim , eğer bu topa girmeye karar verirsem cl26 ram ile beraber önereceğiniz fanı alacam. Gelince etiket atarım hocam size. Fakat uğraşmaktan vazgeçersem direkt olarak 6000 cl30 alıp expo açıp geçeyim diye karar alırsam mecburen artık g-skill'in 6000 cl30 M-DİE olanını alacam. Zaten m-die olması önemli değil O.C yapmayacağım için doğru mu ? 6000 cl30 patriot falan da alabilirim aslında 26 bine satılıyor. G-skill 31 bin TL. İkisi arasında 5 bin tl fark var. Ama marka olarak g-skill daha bi güven veriyor. G-skill olanı alır geçerim gibi duruyor yani.

Şimdi anladım , o halde ben biraz düşüneyim hocam. Bu arada aktif fan olarak jumbumdan link atmışsınız da farklı bir siteden atma şansınız var mı ? Bütçe sorunum yok. İyi sağlam bir fan olsun fiyatı önemli değil. Bir de bunu alınca anakartın neresine koyacam onu da anlayamadım.

Son olarak şunu da belirteyim , eğer bu topa girmeye karar verirsem cl26 ram ile beraber önereceğiniz fanı alacam. Gelince etiket atarım hocam size. Fakat uğraşmaktan vazgeçersem direkt olarak 6000 cl30 alıp expo açıp geçeyim diye karar alırsam mecburen artık g-skill'in 6000 cl30 M-DİE olanını alacam. Zaten m-die olması önemli değil O.C yapmayacağım için doğru mu ? 6000 cl30 patriot falan da alabilirim aslında 26 bine satılıyor. G-skill 31 bin TL. İkisi arasında 5 bin tl fark var. Ama marka olarak g-skill daha bi güven veriyor. G-skill olanı alır geçerim gibi duruyor yani.

Jumbum güvenilir, onun haricinde P12 Pro Hepsiburada'da mevcut. Ekran kartı üstüne dikey şekilde konumlandıracaksın, sabitlemeye vesaire gerek olmuyor. @yusuf6807 görsel iletir. Ya da Jonsbo olanı alırsan o zaten kit şeklinde, kendi braketi var yani. Aparatsız P12 Pro iş görür. Eğer CL26'dan vazgeçersen Patriot alman şart. Patriot A-die SR ya da H-die DR geliyor. M-die hiç çıkmadı.

Senin almayı düşündüğün G.Skill CL30 kesin M-die. Onu tercih etme, çok eski çip. Uzun testlerde hata potansiyeli var. IMC en rahat A-die ile çalışıyor. H-die zaten firmanın özel adlandırması, o da A-die. 1x16 Patriot CL30'dan 2 ayrı modül çek, kit şartı yok ya da CL26 kit al. Goodram de alınabilir Patriot'a alternatif. M-die bulaşmazsan iyi olur. OC'dan ziyade Tuning yapacaksın, FPS oyununda önemli.

Ömür üzerine etkisi yok, kısaltmaz. İyi soğutamazsan timing çok kısmaya müsaade etmez, ona göre ayarlamak lazım. Hiç yoktan iyidir yine. Her şeye rağmen yazın problem yapma potansiyeli var. CPU ıod ve RAM sıcaklık kaynaklı crash ya da BSoD yiyorsun. Kışın çok sorun olmuyor.

Aktif soğutma olursa yazın da sıkıntı yaşamazsın yani. Yazın daha çok Timing'den ziyade 6400-6600 MT/s patlıyor, frekans ve uclk kaynaklı sıkıntılar. RAM'den ziyade bellek kontrolcü yani.

Şu an mevcut kitlerim imzada mevcut hocam hatırlarsanız yapmıştık zaten sizinle ayar. 1.61vdd de 6200MTS CL26 yapabilmiştik. Bendeki kitleri satıp CL26 varyantına geçsem sizce değer mi? Ben DDR5 de uzun süre kalmayı planlıyorum yorumunuz benim için değerli.

Şu an mevcut kitlerim imzada mevcut hocam hatırlarsanız yapmıştık zaten sizinle ayar. 1.61vdd de 6200MTS CL26 yapabilmiştik. Bendeki kitleri satıp CL26 varyantına geçsem sizce değer mi? Ben DDR5 de uzun süre kalmayı planlıyorum yorumunuz benim için değerli.

Dediğim gibi fark %5 falan değil, çoğu oyunda %0.1 değerleri uçurtuyor. Onun haricinde golden ımc, 1 DPC anakart ve a-die üçlüsü yeterli. CL26 segmentinin en iyisi ama şu an elde etmek güç.

Windows debloat bile etki ediyor bu %1 olayına. PBO, co, RAM hepsi etkili. Olay sadece FPS değil, tepkisellik ve gecikme. 60 FPS kitleyip oynarsan etki sıfır olur.

6200 CL26 açtıysan yeterli, ımc yetersiz bunun üzerine. 1 DPC kart ve golden ımc lazım.

Jumbum güvenilir, onun haricinde P12 Pro Hepsiburada'da mevcut. Ekran kartı üstüne dikey şekilde konumlandıracaksın, sabitlemeye vesaire gerek olmuyor. @yusuf6807 görsel iletir. Ya da Jonsbo olanı alırsan o zaten kit şeklinde, kendi braketi var yani. Aparatsız P12 Pro iş görür. Eğer CL26'dan vazgeçersen Patriot alman şart. Patriot A-die SR ya da H-die DR geliyor. M-die hiç çıkmadı.

Senin almayı düşündüğün G.Skill CL30 kesin M-die. Onu tercih etme, çok eski çip. Uzun testlerde hata potansiyeli var. IMC en rahat A-die ile çalışıyor. H-die zaten firmanın özel adlandırması, o da A-die. 1x16 Patriot CL30'dan 2 ayrı modül çek, kit şartı yok ya da CL26 kit al. Goodram de alınabilir Patriot'a alternatif. M-die bulaşmazsan iyi olur. OC'dan ziyade Tuning yapacaksın, FPS oyununda önemli.
Uzun testlerde hata potansiyeli var ne demek hocam doğru mu anladım bu kısmı yani rami expo açıp kullansak bile sıkıntı mı çıkarabiliyor bu g-skill cl 30 ram ? Neyse almıyorum bunu vazgeçtim. Patriotu da hiç alasım yok markasından ötürü. Kaldık gene mecburen cl26 g-skill olana :D Çekecem hocam ozaman bunu. Fan konusunda da şimdi bakındım hepsiburadaya falan. Buldum fan fakat kasa içine dikey koymak gerekiyor dediniz de bilmiyorum ben bunu görsel olarak kafaya takarım gibi duruyor. Hocam ben sizi fazla yormayim , şöyle yapalım. CL26 ram'i alayim ben şimdi. Ram geldikten sonra bu ram'i aşırı ısıtmadan fazla zorlamadan yapabildiğimiz kadar ayar çekelim kafi benim için. Bu şekilde olur dimi ? Fan falan dursun şimdilik.

Dediğim gibi fark %5 falan değil, çoğu oyunda %0.1 değerleri uçurtuyor. Onun haricinde golden ımc, 1 DPC anakart ve a-die üçlüsü yeterli. CL26 segmentinin en iyisi ama şu an elde etmek güç.

Windows debloat bile etki ediyor bu %1 olayına. PBO, co, RAM hepsi etkili. Olay sadece FPS değil, tepkisellik ve gecikme. 60 FPS kitleyip oynarsan etki sıfır olur.

6200 CL26 açtıysan yeterli, ımc yetersiz bunun üzerine. 1 DPC kart ve golden ımc lazım.

Şöyle söyleyeyim. Yoğun olarak CS2 oynuyorum. FACEIT 10 levelim. Yani maalesef bu yazılanları RAM'i satın aldığım dönemde görmüş olsaydım kesinlikle o farkı verip CL26 alırdım. Imc konusunda bence de şanssızım fakat bir sonraki Ryzen 10000 serisi çıktığında 10800X3D gibi bir işlemciye geçiş yapma düşüncem var. Şu an üst segmentte ROG Apex harici 1DPC karta rastlamadım ATX formatında. Olurda daha uygun bir seçenek çıkarsa sizce bu masrafı yapmaya değer mi?

Uzun testlerde hata potansiyeli var ne demek hocam doğru mu anladım bu kısmı yani RAM'i EXPO açıp kullansak bile sıkıntı mı çıkarabiliyor bu G.Skill CL 30 RAM? Neyse almıyorum bunu vazgeçtim. Patriot'u da hiç alasım yok markasından ötürü. Kaldık gene mecburen CL26 G.Skill olana :D çekeceğim hocam o zaman bunu. Fan konusunda da şimdi bakındım Hepsiburada'ya falan. Buldum fan fakat kasa içine dikey koymak gerekiyor dediniz de bilmiyorum ben bunu görsel olarak kafaya takarım gibi duruyor. Hocam ben sizi fazla yormayim, şöyle yapalım. CL26 RAM'i alayim ben şimdi. RAM geldikten sonra bu RAM'i aşırı ısıtmadan fazla zorlamadan yapabildiğimiz kadar ayar çekelim kafi benim için. Bu şekilde olur değil mi? Fan falan dursun şimdilik.

Düz EXPO uygun değil sana, m-die 1. jenerasyon. Alan herkes sonradan pişman, @ggbye'e forumu bıraktırmasalardı anlatırdı. İşten anlayan adam a-die şaşmamalı. Fan işine adapte olman senin faydana, fazladan alacağın performansı çöpe atmış olursun. Yine de ona uygun tuning yapılır.

Şöyle söyleyeyim. Yoğun olarak CS2 oynuyorum. FACEIT 10 levelim. Yani maalesef bu yazılanları RAM'i satın aldığım dönemde görmüş olsaydım kesinlikle o farkı verip CL26 alırdım. Imc konusunda bence de şanssızım fakat bir sonraki Ryzen 10000 serisi çıktığında 10800X3D gibi bir işlemciye geçiş yapma düşüncem var. Şu an üst segmentte ROG Apex harici 1DPC karta rastlamadım ATX formatında. Olurda daha uygun bir seçenek çıkarsa sizce bu masrafı yapmaya değer mi?

X870 tachyon ve Apex var. 2 DPC olanlardan Dark Hero iyi. MSI X870 unify ve ASRock 1 DPC kartları da TR'ye sonrasında giriş yapar. Tachyon ya da Apex ideal. Budget B850M Force.

Düz EXPO uygun değil sana, M-die 1. jenerasyon. Alan herkes sonradan pişman, @ggbye 'e forumu bıraktırmasalardı anlatırdı. İşten anlayan adam A-die şaşmamalı. Fan işine adapte olman senin faydana, fazladan alacağın performansı çöpe atmış olursun. Yine de ona uygun Tuning yapılır.
tamamdır o halde. CL26 alıyorum. Fan olarak şundan mı alacam ve 1 tane mi alacam hocam ? Daha iyisi varsa söyleyin bu arada : https://www.teknobiyotik.com/arctic...asa-fani-acfan00309a.html?ref=akakce&v=1.85.3

@Krmm gibi 500-1000 FPS takılacaksan CL26'dan CL24 yapmak bile etkili ama IMC ve DRAM IC ona yönelik olmalı. Soğutma zaten olmazsa olmaz.

tamamdır o halde. CL26 alıyorum. Fan olarak şundan mı alacam ve 1 tane mi alacam hocam ? Daha iyisi varsa söyleyin bu arada : https://www.teknobiyotik.com/arctic...asa-fani-acfan00309a.html?ref=akakce&v=1.85.3

P12 Pro 2 adet al, yedekte dursun. Sağlam fan, Jumbum'da 400 TL idi geçen adeti.