- Makaleler
- 1
Ayhan hocam Allah razı olsun çok teşekkür ederim bilgilendirmeleriniz için. Şimdi söylediklerinizden anladığım kadarıyla öncelikle cl26 alıp O.C yapacaksak aktif soğutma şart diyorsunuz. Açıkçası showcase sistem kuracağım için şu üst mesajda attığınız fotoda gördüğüm üzere hiç hoş durmadığını farkettim kasanın içinde , kuracağım kasanın estetiğini bozacakmış gibime geldi . Fakat alttaki 2 soruma vereceğiniz cevap üzerine bu görsellik takıntısından vazgeçip sırf performans uğruna bu fanları alıp takabilirim.
Şimdi şunları sorayim size Ayhan hocam.
1) Belliki bu cl26 ram'i aldıktan sonra siz bana agresif zamanlama girdireceksiniz. Çünkü bu ram değerleriyle az bir şey oynasak aktif fana ihtiyaç olmaz heralde. Siz aktif fan şart dediğinize göre agresif bir şekilde bu ram değerlerini arttıracağız. Peki Bu RAM'e agresif zamanlama girmeyip ve fan takmayıp sadece değerleri biraz yükseltirsek buna değmez mi ? CS2'deki performansı hiç arttırmaz mı yani ? Kısacası agresif zamanlama şart mı onu merak ettim.
2) Bir fan ekledim ve agresif zamanlamaları girdik diyelim. Bu işlem RAM'in ömrünü kısaltır mı?
Ömür üzerine etkisi yok, kısaltmaz. İyi soğutamazsan Timing çok kısmaya müsaade etmez, ona göre ayarlamak lazım. Hiç yoktan iyidir yine. Her şeye rağmen yazın problem yapma potansiyeli var. CPU IOD ve RAM sıcaklık kaynaklı Crash ya da BSOD yiyorsun. Kışın çok sorun olmuyor.
Aktif soğutma olursa yazın da sıkıntı yaşamazsın yani. Yazın daha çok Timing'den ziyade 6400-6600 MT/s patlıyor, frekans ve UCLK kaynaklı sıkıntılar. RAM'den ziyade bellek kontrolcü yani.