Ben de VDDIO 1.35 volt ile 6400 MHz, 2133 MHz FCLK denedim. Önceden Memtest'te çok sayıda hata veriyordu, ancak şimdi 10 dakikalık testi tamamlıyor. Fakat CL30-38-38-96 zamanlamalarında oyunda çökme yaşadım. Başlangıçta VDD 1.60, VDDQ 1.40, VDDP ve SoC ise Auto ayarlıydı. Siz ne önerirsiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Vddio 1.35 denedim ben de 6400 2133FCLK. Önceden hemen hata verirdi bir sürü Memtest. Şimdi 10dakikalık testi tamamlıyor ama oyunda crash yedim CL30-38-38-96 da.
Vdd 1.60la başlamıştım. Vddq 1.40 vddp ve SoC Auto.
Ne önerirsin? @Ayhan Dönmez

1748655391431.webp

VDDQ'nun 1.4 volt olması şart 6400 MHz için; yoksa 65535 değeri yapamıyorsun, 65520 bile patladı bende.
65535 değeri direk 33 derecede hata verdi, 65520 ise 48 derecede hata verdi. Belki iyi bir soğutma ile 65520'de hata almazsın, özellikle 1.35 VDDQ'da.

Vddio 1.35 denedim ben de 6400 2133FCLK. Önceden hemen hata verirdi bir sürü Memtest. Şimdi 10dakikalık testi tamamlıyor ama oyunda crash yedim CL30-38-38-96 da.
Vdd 1.60la başlamıştım. Vddq 1.40 vddp ve SoC Auto.
Ne önerirsin? @Ayhan Dönmez

Öncelikle VDDIO'nun sende FCLK'yi olumsuz etkileyip etkilemediğini bulman lazım. Benim oyunlarda sürekli drop yaşatan FCLK olduğunu anladığımda sorunu çözmüştüm. SoC voltajını artırınca stabiliteyi artırması gerekirken tam tersini yapıyordu, yani VDDIO 1.4 ve üstünde bende FCLK'yi bozuyordu. Nasıl bir rolü var tam bilmiyorum ama fazlası zararlı, stabiliteyi bozuyor. Eğer 2133 FCLK istiyorsan dikkat etmek lazım. VDDQ ile matchlemeye gerek yok, 1.4 civarı kalabilir. Bende 65535 değeri olmadı, 65520'de patladı. İyi soğutursan belki o da patlamaz. Genelde stabil değer bu, VDDQ düşükken.

VDD 1.6 voltajında problem yok, CL30 için yeterli; 1.5 ile 1.6 arası iyi.
VDDQ 1.4, VDDIO 1.35, VDDP 1.05-1.15 arası dene. SoC ise 1.25-1.3 arası olmalı.
6400 MHz, 2-3-1 zamanlaması için GDM kapatıp test et, böylece timing kaynaklı hataları daha rahat bulursun. [@Ünsal İçmez]

Bu durum bana özel sanırım, her çipte yüksek VDDIO sıkıntı yaratacak diye bir kural yok. Kendi çipine göre bulman lazım.
Current Limiter'i aç, PBO kısmından Extreme Tweaker'a girip PPT'yi manuel olarak 162, TDC 120, EDC 180 yap, sıcaklık limiti 90 koy. OCCT ile VRAM + RAM + CPU Extreme testi başlat. Bu test direkt hata buluyor ve sıcaklıkları 90'da sınırladığın için sorun olmaz. [@Ünsal İçmez]
İşin daha hızlı çözülür.

2200 MHz stabil mi bilmiyorum, olsa bile 2133 MHz ile aynı gflopsu veriyordu en son. Kullanmak mantıklı mı tartışılır? SoC 1.29'a dayandı, VDDIO 1.4 iken 2133 bile stabil değildi, 1.35 iken stabil olmuş.
1-2-1 zamanlaması için SoC 1.29 altı kurtarmıyor.

[@Ünsal İçmez] dediğim testi uygularsan, addr CMD mode buf yapıp GDM kapalı şekilde devam edersen işin kolaylaşır. Çünkü GDM instabiliteyi gizliyor. GDM kapalı stabil ise, GDM açık zaten stabil olur.

Bu işin kuralı her zaman yüksekten düşüğe gitmek. Ya da uygun değerleri biliyorsan ortalama değerlerle başlayabilirsin, en tepesini vermek yerine.
VDDIO sende düşük voltajı sevmiyor dedin ama hata almıyorsan 1.4 üstüne çıkmak çok gerekli değil. Boot ederken VDDIO kaynaklı hata almıyorsan.

VDDQ ve VDDIO'nun match olması gerekli değil ama 1.45 VDDQ üzeri çoğu zaman işlevsiz, 8000 MHz üzeri yapmıyorsan.
Mesela 1.5 VDD, 1.5 VDDQ, 1.45 ya da 1.4 VDDIO doğru presetler olur. 1.55 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDDIO aralıkları, fazla hata almadıkça denenebilir.

Ben 65k tREFI için 1.4 VDDQ'ye çektim, yoksa 65520'de 50 derece altında patlamam gerekecekti, hatta 48 derecede patladı.

Bendeki sorun baştan beri VDDIO 1.4-1.45 voltlarda FCLK 2133 ve üstüne zarar veriyor, nedenini bilmiyorum. 1.35 üstü stabilite bozuyor, bu da FCLK'yi etkiliyor olabilir. Çünkü her voltajın fazlası iyi değil. VDDP ve VDDIO'ya dikkat etmek lazım. Aynı şekilde VDDGLER için de 900-1050 mV arası bakmak lazım. Linpack GFlops örneğin buna göre değerlendirilebilir.

tRCDRD ve tRCDWR değerleri BIOS'unuzda ayrı ayrı ayarlanabiliyorsa, bunları düzenleyebilirsiniz. ROG serisinde bu özellik yaklaşık 1 aydır güncellemeyle eklendi.

AMD menüsünden de ayarlama imkanı var ama değerlerin binary mi yoksa hex formatında mı olduğu konusunda kesin bir bilgim yok.

tRCDRD ve tRCDWR değerleri BIOS'unuzda ayrı ayrı ayarlanabiliyorsa, bunları düzenleyebilirsiniz. ROG serisinde bu özellik yaklaşık 1 aydır güncellemeyle eklendi.

AMD menüsünden de ayarlama imkanı var ama değerlerin binary mi yoksa hex formatında mı olduğu konusunda kesin bir bilgim yok.

BIOS modlamayla açılıyor mu acaba? Kartında high voltaj modu yokmuş. @deadfellow SoC voltaj limitini bypass edip açıyordu çünkü. @behramabi ise LN2 modu aktif edip denemeni önermiş, o limitleri kaldırıyordu diye hatırlıyorum.

6400 CL30 için bu M-Die kit genelde yaklaşık 1.5V civarı voltaj istiyor; 1.42V'da stabil olmak çok zor, bir süre sonra corrupt veya crash yaşarsın. 1.42V ile 6400 CL32 deneyebilirsin, daha güvenlidir.

Eğer bu öneriler işe yaramazsa, global desteğe yaz ve BIOS'u senin için iletsinler; ben MSI'dan rica ettiğimde göndermişlerdi.

@behramabi, @Ünsal İçmez — bende de training failure oldu bu arada. 6400 1-2-1 gerçekten zorluyor. Arka arkaya 3-5 kez restart attıktan veya güç tuşuyla açtıktan sonra MCR'yi kapatıp iyice trainletin.

Trainingler arasında stabilite değişiyor, farklı traininglerde de test yapın ekstra olarak aklınızda bulunsun.

OCCT ile CPU, RAM, VRAM'in üçlüsünde Extreme large data set testi yaparken arka planda müzik çalın ve ses atlaması veya cızırtı olup olmadığını kontrol edin. En az birer saatten üç farklı trainingde bu testi yapın.

VDDP'nin fazlası da training Failure'a neden olabiliyor, ben de 1.12V'a çekip deneyeceğim. Sanırım 1.1V stabil değil, sınırda kalıyor.

BIOS modlamayla falan acılıyor mu acaba high voltaj mode falan da yokmuş kartında, @deadfellow SoC voltaj limitini bypaslayıp acıyordu çünkü. @behramabi belki LN2 mode enable yapıp deneyebilirsin dediğim gibi o limitleri kaldırıyordu diye hatırlıyorum 6400 C30 istiyorsan bu m die kitte 1.5 civarı ister 1.42 stabil olmaz çok zor, corruptlar bir süre sonra ya da crash yersin. 1.42 için 6400 C32 dene safe olsun. Ve bu dediklerim olmazsa global desteğe yaz sana BIOS iletsinler mevcut ayarlar için, bana MSI iletmişti rica edince.

@behramabi @Ünsal İçmez bende training failure oldu bu arada. 6400 1 2 1 şakası yok cok zorluyor. Arka arkaya 3 5 kez restart atıp ya da Power tusuyla actıktan sonra mcr dısabled ıyıce traınletın. Traınıngler arası stabılıte oynuyor farklı traınınglerde de test edin ekstra aklınızda olsun. Bu OCCT CPU RAM VRAM 3'lu Extreme large data set yaparken arkadan müzik de dinleyin ses atlaması cızırtı var mı kontrol edin. Birer saatten 3 farklı traınıngde bu testı dedıgım sekılde yapın en az.

Vddp fazlası da traınıng failletir arada, 1.12 cekip deneyeceğim ben de, 1.1 sanırım stabıl degıl sınırda kalıyor.

Bence ekstra bir şey yapmaya gerek yok. Ben şahsen her BIOS güncellemesinden sonra Linpack çalıştırıyorum. Önceki BIOS ile performans karşılaştırması yapıyorum, GFlops değerlerine bakıyorum. PyPrime sonucuna da bakıyorum. Eğer yüksekse tekrar train ettiriyorum. Son olarak da Y-Cruncher ile kontrol ediyorum.

Tabii bu dediğim, voltaj ve timing ayarlarını önceden test ettiyseniz geçerli.

Her BIOS'tan sonra OCCT açıp, Karhu'yu saatlerce çalıştırıp, arkadan müzik açıp cızırtı dinleyeceksek, vay halimize; o zaman PC'yi satıp kurtulalım.

Bence ekstra bir şey yapmaya gerek yok. Ben şahsen her BIOS güncellemesinden sonra Linpack çalıştırıyorum. Önceki BIOS ile performans karşılaştırması yapıyorum, GFlops değerlerine bakıyorum. PyPrime sonucuna da bakıyorum. Eğer yüksekse tekrar train ettiriyorum. Son olarak da Y-Cruncher ile kontrol ediyorum.

Tabii bu dediğim, voltaj ve timing ayarlarını önceden test ettiyseniz geçerli.

Her BIOS'tan sonra OCCT açıp, Karhu'yu saatlerce çalıştırıp, arkadan müzik açıp cızırtı dinleyeceksek, vay halimize; o zaman PC'yi satıp kurtulalım.

Bende maalesef gerekiyor, moralim bozuldu artık :D Training sürekli çöküyor, BIOS tekrar corrupt olmuş gibi, ya da VDDP sorun çıkarıyor olabilir. VDDIO 1.35 belki düşük kalıyor, bilmiyorum. Yeniden BIOS yazacağım, @11115.

Keşke son resmi BIOS çıksaydı, benim için de iyi olurdu. Ama sanırım alt seriler için 3-5 gün daha beklemek gerekecek.

@11115, onların sabit profili yok diye böyle dedim. OCCT üçlü test bende instabiliteyi çok iyi yakalıyor, diğer programlarda aynı verimi alamadım. Training, beta BIOS'taki gibi hata vermeye başladı, OCCT'de bile. Sanırım BIOS tekrar corrupt oldu. Bu VDDIO düşürme işi gerçekten rezalet, tepki vermesi bile sorun yaratıyor. Zorlamak da anlamsız, training bozuyor ve BIOS'u corruptluyor.

Senin için profil zaten iyi ayarlanmış, senin çipin sağlam, Dual Rank'i rahat handle ediyor. Ama benimkiyle alakalı derdi çözemedim, EXPO açıp bırak diyor bana. Bu anakart da iyi training yapamıyor kesin.

FCLK benim için büyük problem, dengesiz, kesin Training'i bozuyor.

GDM disabled 1-2-1 imkansız bende, fazla zorladık yine. GDM enabled şart, SoC 1.29'da :D Tüm trainingleri de bozuyor, sanırım BIOS corruptluyor. CMOS reset bile trainingi düzeltemiyor, ancak BIOS'u baştan yazmak gerekiyor.

OCCT'ye 1 saat zor dayanabildi, 50. dakikada patladı. Diğer testler hata vermedi ama OCCT tek hata veren ve en zorlayıcı test şu ana kadar. Windows Boot Manager bile birkaç kez uyarı verdi. Neden diğer programlar aynı ayarlarda hata bulmuyor, anlamıyorum. IOD genelde 56-58 arası.

Belki SoC veya GDM'den çok timinglerden biri hata verdiriyor, çünkü M-Die kit yüzünden hatayı bulmak çok zor. Hata bile vermiyor çoğu zaman, training fail olunca anlaşılıyor. Stabil olmayan şey sonraki trainingleri bozuyor, bu konu düzeltilmeli.

GDM disabledken hangi timingin sorun çıkardığını bulmak zor, hepsi çok tight. TCCDWR 16 bile OCCT'de hata verebilir, WR değeri 31-32 arasında gidip geliyor sürekli.

@11115, VDDIO sorunu yüzünden 6200'de de 2167-2200 FCLK sıkıntıdaydı. Ancak VDDP 1.1-1.15 arası o durumu tolere ediyordu. O yüzden 6200'ü bıraktım. VDDIO meselesi çok saçma oldu.

GDM disabled yüzünden BIOS'a bir şeyler oluyor, training hep fail oluyor. Anlattığım gibi saçmalık üstüne saçmalık, gerçekten uğraşılacak iş değil :D GDM Disabled'de akıcılık daha iyi ama Enable'e göre bunu da denemiş olduk. Bu çip ve anakart zor açıyor bunu.

6200 GDM disabled deneyebilirim, 1-2-0'lı da artık çok yoruldum.

VDDIO sorununu geç çözdüm, şimdi yine BIOS'da bir şeyler oluyor. 6400 GDM disabled yüzünden yine sorun yaşıyorum. Sadece BIOS'u flashlayınca toparladı ama tekrar 50. dakikada patladı.

Şu an için training fail olmaması için GDM enabled ile devam ediyorum.

9800X3D ile 6400 EXPO açamıyorum diye yeni bir konu açacağım, herkes benzer sorunları yazmış zaten. AMD sağ olsun EXPO açamıyoruz.

@behramabi, @Ünsal İçmez, GDM disabled durumunda sizde de arada training failure oluyor mu? Zaman ayırırsanız nihai halinizi atarsanız sevinirim.

@Ayhan Dönmez Ben ne yaptıysam 6400 MHz RAM ve 2133 MHz FCLK kombinasyonunu stabil hale getiremedim. :)
En iyi stabiliteyi şu ayarlarla sağladım:
VDD: 1.52V
Bu arada, beta BIOS kullandığımda işletim sistemim bozuldu. Ekran kartımı Aygıt Yöneticisi “bilinmeyen cihaz” olarak gösteriyordu. Ethernet kartını görüyordu ama görev çubuğunda internet bağlantısı kaybolmuştu, internete erişim yoktu. Oldukça garip bir durum yaşadım. Yeni veya eski BIOS'u tekrar yazmak da sorunu çözmedi. Son çare olarak işletim sistemini yeniden yükledim, sorun böyle çözüldü. Çok saçma bir durum oldu.

Yeni Bit Eşlem Resmi.webp

@Ünsal İçmez
Hocam, stabilite için birkaç timing değerini yükseltmenizi öneririm:
TRRDSCL ve tWRWRDSCL değerlerini 4 yapmışsınız, bunları 6 yapın. Çok düşük değerler uzun testlerde hataya sebep olabilir, 4 biraz fazla sıkı bir değer.

Diğer timingleri performans için düşürebilirsiniz ama şu an gerek yok.

Ayrıca, Power down özelliğini devre dışı bırakırsanız stabiliteniz artacaktır.

Ben 6200 MHz'de kullanıyorum, ancak sanırım sizin kit Hynix olabilir.

Son olarak, SoC voltajını hafif azaltabilirsiniz. Eğer 1.25 V'da hata almıyorsanız biraz düşürmek stabiliteyi koruyabilir.

@Ünsal İçmez
Hocam size stabilite için birkaç timingi düşürmenizi öneririm:
Trdrscl twrwrdscl ikisini de 4 yapmışsınız. 6 yapın. Stabiliteyi bozuyor olabilir. SCL'ler genelde uzun testlerde hata verir farkında olmazsınız ve 4 bayağı düşük bir değer.
Onun dışında birkaç Timing'de performans için düşürülebilir ama gerek yok.
Power down disable yaparsanız stabiliteniz daha iyi olur.
Bende 6200'de çalıştırıyorum ama sanırım sizinki Hynix m.

Son olarak SoC voltajı hafif minimalize edilebilir. 1.25'te hata almıyorsanız biraz düşürebilirsiniz.

Öneriniz için teşekkürler dostum, dikkate alacağım. Çip Hynix M, evet. SCL değerlerim aslında 6 idi ama @Ayhan Dönmez 4 yapmamı söyleyince yaklaşık 2 saat test yaptım, hata almadım ve oyunlarda da 5-6 gündür sorun yaşamadım açıkçası. Yine de tecrübe işidir, eğer 6'da bırak derse öyle bırakırım. :)

En son bu timinglerle 1.26 SoC voltajında testlerde problem yaşamadım, 1.25'i denemedim diye hatırlıyorum.

Son olarak hangi timingleri düşürmemi önerirsiniz? tRTP benim 24'ten aşağı düşmüyor bu arada.

EDİT: 1.25 SoC voltajı Zen monitörde 1.24 olarak görünüyor. Masaüstünde iki kez mavi ekran aldım. Şimdi 1.26'ya çıkardım.

Bende vaziyet böyle yağ gibi akıyor şu anlık 2X mem5 yaptım antu hata vermedi. 7800X3D -30 PBO +200MHz ayarları ile kullanıyorum. Oyunlarda stutter tekleme şu anlık olmadı ama kısa vadeli sonuçlar uzun vadede ne olacağı belli olmaz belki kitler şu an can çekişiyor bile olabilir ama ben farkında değilimdir :) 2 şey aklımda kaldı halletmem gereken bu trcdwri AMD overclocking sekmesinden 16 yapıyorum hex binary muhabbetine hakim değilim ama direk ben 16 yazmadan önce 38 yazıyordu virgüllü bir şey falan yoktu ASRock'ta da bu yazmıyor hex mi bnary mi direk 38 yerine 16 yazıyorum trdcdr 38 yapıyorum OC tweakterdan da Auto'ya çekiyorum o ayarı baz almasın diye ama netice değişmedi bir türlü 38'de başlatıp duruyor. Bir de tphydrli eşitleme sorunu var onda da @Ayhan Dönmez bir asrocka mail çakayım dediğin gibi ne iş bu diye ayar yok ortada. Son olarak ascrok almayın aldırtmayın.

Eki Görüntüle 151998
Çip nedir? Ben de FCLK’tan bağımsız 6400 MHz hiç stabil alamadım, hep hata alıyorum. :)