Hocam Radeon 780M ile 4K zor. Tabii normal işler için kullanılacaksa en az HDMI 2.0 olmalıydı.
Şöyle hocam. RX 9070 XT alacağım zaten. İşlemci Ryzen 7 9700X. Birkaç yerde okuduğum kadarıyla çift kanal bellek dört kanal bellekten genelde daha stabilmiş. Hatta bazı oyunlar dört kanal belleklerde sorun çıkarabiliyormuş. Zaten benim amacım da çift kanal. Dört kanalla falan işim olmaz. 9700X’de dahili grafik belleğini günlük işler için kullanırım. 4K monitörde günlük işler için yeter herhalde. Koca 300-400 Wattlık kartı forum sitelerinde, YouTube izlerken falan kullanmak istemiyorum. :D B850M Force’da HDMI 2.1 var. B850 Aorus Elite’de ise HDMI 1.4 var. Bununla birlikte @Ayhan Dönmez hocam yukarıda uzun vadede stabilite açısından Force model daha iyi dedi. Force’da iki RAM slotu olması dezavantaj gibi görünse de aksine benim için avantaja dönüşüyor bu durumda. Tabi bir de daha ucuz olması da cabası. Aorus Elite’e göre görebildiğim tek eksi yanı VRM sayısı daha az. 9700X için bu sorun teşkil etmez sanırım. Yani yeterlidir herhalde.

Bu arada Clear CMOS tuşu nedir?

Son düzenleme:
Şöyle hocam. RX 9070 XT alacağım zaten. İşlemci Ryzen 7 9700X. Birkaç yerde okuduğum kadarıyla çift kanal bellek dört kanal bellekten genelde daha stabilmiş. Hatta bazı oyunlar dört kanal belleklerde sorun çıkarabiliyormuş. Zaten benim amacım da çift kanal. Dört kanalla falan işim olmaz. 9700X’de dahili grafik belleğini günlük işler için kullanırım. 4K monitörde günlük işler için yeter herhalde. Koca 300-400 Wattlık kartı forum sitelerinde, YouTube izlerken falan kullanmak istemiyorum. :D B850M Force’da HDMI 2.1 var. B850 Aorus Elite’de ise HDMI 1.4 var. Bununla birlikte @Ayhan Dönmez hocam yukarıda uzun vadede stabilite açısından Force model daha iyi dedi. Force’da iki RAM slotu olması dezavantaj gibi görünse de aksine benim için avantaja dönüşüyor bu durumda. Tabi bir de daha ucuz olması da cabası. Aorus Elite’e göre görebildiğim tek eksi yanı VRM sayısı daha az. 9700X için bu sorun teşkil etmez sanırım. Yani yeterlidir herhalde.

Bu arada Clear CMOS tuşu nedir?
BIOS Flashback butonu arka I/O panelde yok ama board sağ üst köşesinde mevcut, CMOS reset tuşu ise direkt olarak yok, evet. Jumper pinleri var, BIOS'a giremediğin vakitler ya da sistem boot olmuyorsa pinlerden sıfırlıyorsun, 2 pin arasına 15 sn yıldız dokunuyorsun, sistem factory reset haline dönüyor. Senin için aşırı önemli değil ilk etapta. Clear CMOS jumper pinleri yani.

BIOS Flashback Button+Clear CMOS Button üst düzey kartlarda beraber bulunurlar genelde, sende buton yerine pin mevcut, farkları yok. İşlevi aynı. @TechMad

Faz sayısı yeterli 9700x, zaten ilerleyen etapta harici ekran kartı geçtiğinde iGPU kapatıp öyle devam edersin. iGPU açık kalması iyi olmuyor harici ekran kartı kullanımlarında.

BIOS flashback butonu arka I/O panelde yok ama board sağ üst köşesinde mevcut, CMOS reset tuşu ise direkt olarak yok, evet. Jumper pinleri var, BIOS'a giremediğin vakitler ya da sistem boot olmuyorsa pinlerden sıfırlıyorsun, 2 pin arasına 15 sn yıldız dokunuyorsun, sistem factory reset haline dönüyor. Senin için aşırı önemli değil ilk etapta. Clear CMOS jumper pinleri yani.

BIOS flashback button+clear CMOS button üst düzey kartlarda beraber bulunurlar genelde, sende buton yerine pin mevcut, farkları yok. İşlevi aynı. @TechMad

Faz sayısı yeterli 9700X, zaten ilerleyen etapta harici ekran kartı geçtiğinde iGPU kapatıp öyle devam edersin. iGPU açık kalması iyi olmuyor harici ekran kartı kullanımlarında.

Sırf şu butonu ve Wi-Fi için bir alt kalitede MSI B850M baming Plus7 sectim. İşime yarıyor.

Sırf şu butonu ve Wi-Fi için bir alt kalitede MSI B850M baming Plus7 sectim. İşime yarıyor.
Aslında yöntem basit, reset sw kullanmıyorsan ön panelden o bağlantıyı takıp buton olarak kullanabilirsin ya da bunu:

Maliyeti de yok aslında, koymaları lazım B850-X870 çipset tüm kartlara, ama koymuyorlar işte, sonra sen uğraşıyorsun.

@TechMad Kasa reset sw tuşu kullanmıyorsan ya da bu attığımı tuş niyetine kullanabilirsin jumper pinlere takıp.

MSI BIOS'ları biraz problematik, OC'ye çok elverişli değil, yoksa kartları dolu dolu, o konuda hiç problem yok. Globalde OC ile uğraşan tiplere bakarsan hep ASUS+Giga görürsün, MSI+ASRock hep geri planda AM5'te şu anda, bu durum düzelmesi lazım. Yazılımsal sıkıntılar olduğundan millet uğraşmak istemiyor yani, en stabil kartlara yöneliyorlar.

Aslında yöntem basit, reset SW kullanmıyorsan ön panelden o bağlantıyı takıp buton olarak kullanabilirsin ya da bunu:

Maliyeti de yok aslında, koymaları lazım B850-X870 çipset tüm kartlara ama koymuyorlar işte, sonra sen uğraşıyorsun.

@TechMad kasa reset SW tuşu kullanmıyorsan ya da bu attığımı tuş niyetine kullanabilirsin jumper pinlere takıp.

MSI BIOS'ları biraz problematik, OC'ye çok elverişli değil, yoksa kartları dolu dolu, o konuda hiç problem yok. Globalde OC ile uğraşan tiplere bakarsan hep ASUS+giga görürsün, MSI+ASRock hep geri planda AM5'te şu anda, bu durum düzelmesi lazım. Yazılımsal sıkıntılar olduğundan millet uğraşmak istemiyor yani, en stabil kartlara yöneliyorlar.

Vallahi hocam Gigabyte kartlara B450 S2H döneminden kalma ön yargım var diye hiç almayı istemedim. Şu anki kart ise beni son konudaki timing ayarı hariç yormadı.

Vallahi hocam Gigabyte kartlara B450 S2H döneminden kalma ön yargım var diye hiç almayı istemedim. Şu anki kart ise beni son konudaki timing ayarı hariç yormadı.
Giga her kartı iyi değil evet, RAM OC ile uğraşacaksan, 1. ASUS 2. Giga şu anda ama her model için geçerli değil, mesela Giga B650M-S2H yolda görsen almaman lazım, B850-Force ama bedavadan hallice, F/P bir kart. MSI genel olarak iyi, kartları dolu ama yazılım olarak özenmiyorlar, onu çözdükleri anda çok öne geçecekler. @Ehwenisher

Giga her kartı iyi değil evet, RAM OC ile uğraşacaksan, 1. ASUS 2. giga şu anda ama her model için geçerli değil, mesela giga B650M-S2H yolda görsen almaman lazım, B850-Force ama bedavadan hallice, F/P bir kart. MSI genel olarak iyi, kartları dolu ama yazılım olarak özenmiyorlar, onu çözdükleri anda çok öne geçecekler. @Ehwenisher

Aslında Force Wi-Fi modeli biraz erken gelse idi alacaktım...