Ürün kodu F5-6000J2836G32GX2-TR5S olan bu 64 GB'lık (2x32) bellekleri kullanıyorum ancak sanırım kullandığım değerler çok da iyi değil. tRFC değerleri yüksek geldi gözüme. Bu bellekleri daha performanslı yapabilir miyiz? Bildiğim kadarıyla O.C için elverişli bir bellek bu.
ZenTimings sonuçlarım şöyle:

1763768503348.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Ürün kodu F5-6000J2836G32GX2-TR5S olan bu 64 GB'lık (2x32) bellekleri kullanıyorum ancak sanırım kullandığım değerler çok da iyi değil. tRFC değerleri yüksek geldi gözüme. Bu bellekleri daha performanslı yapabilir miyiz? Bildiğim kadarıyla O.C için elverişli bir bellek bu.
ZenTimings sonuçlarım şöyle:

Eki Görüntüle 203982

@Fatalis BIOS güncellemen gerekiyor.

Bu yazılımdan tam mod açıp modüllerden birine tıklayıp SK Hynix A-Die olduğundan emin ol verdiklerimi denemeden önce.

1763794599956.webp

@Fatalis EXPO üzerine bunları yazıp dene, 1.62 VDD 1.45 VDDQ 1.4 VDDIO ver, MSI'da VDD değiştiğin gibi diğer 2 voltajı da onunla eşit yapıyor, verdiklerimi tek tek yazacaksın, yanlış olmasın. Nitro kısmı 2-3-1 yreine 1-2-1 olacak, onun lokasyon:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable Rx-1 Tx-2 Control-1 Rx-Tx Burst-8x/8x

iGPU-Integrated Graphics kapatılacak.

1763794721743.webp

@Fatalis A-Die olduğundan emin olunduktan sonra bunları deneyeceksin, bu programı bu şekilde başlat, yanda HWiNFO sensörler açık kalsın, RAM+CPU IOD Hotspot dereceleri göndermen gerekli.

VDD 1.62 stabilse en son 1.55 VDD denersin.

Son düzenleme:

@Fatalis BIOS güncellemen gerekiyor.

Bu yazılımdan tam mod açıp modüllerden birine tıklayıp SK Hynix A-Die olduğundan emin ol verdiklerimi denemeden önce.

Eki Görüntüle 203999

@Fatalis EXPO üzerine bunları yazıp dene, 1.62 VDD 1.45 VDDQ 1.4 VDDIO ver, MSI'da VDD değiştiğin gibi diğer 2 voltajı da onunla eşit yapıyor, verdiklerimi tek tek yazacaksın, yanlış olmasın. Nitro kısmı 2-3-1 yreine 1-2-1 olacak, onun lokasyon:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable Rx-1 Tx-2 Control-1 Rx-Tx Burst-8x/8x

iGPU-Integrated Graphics kapatılacak.

Eki Görüntüle 204001

@Fatalis A-Die olduğundan emin olunduktan sonra bunları deneyeceksin, bu programı bu şekilde başlat, yanda HWiNFO sensörler açık kalsın, RAM+CPU IOD Hotspot dereceleri göndermen gerekli.

VDD 1.62 stabilse en son 1.55 VDD denersin.
Ayhan hocam bende 2x16 6000 mhz cl30 gskill kullanıyorum hwinfo da tam mod da bellek seçince A-die M-die yazan bi yer yok Sk hynix altında n/a yazıyor sadece tam nerede bu bilgi? Ürün kodu bu: F5-6000J3038F16G teşekkürler.

Ayhan hocam bende 2x16 6000 mhz cl30 gskill kullanıyorum hwinfo da tam mod da bellek seçince A-die M-die yazan bi yer yok Sk hynix altında n/a yazıyor sadece tam nerede bu bilgi? Ürün kodu bu: F5-6000J3038F16G teşekkürler.
O bellek yüksek ihtimalle M-Die, kasa içini açıp arka barkod bölümüne bak RAM'in, CPU'ya bakan yüzünde arka yüzde yani, flaş ile foto çek, o şekilde barkodun sonu 20a-21a ise A-Die, 20m-21m ise M-Die.

1763802988653.webp

20A ile bitiyor dikkatli bakarsan, yani SK Hynix A-Die, H16A

@cr0xip Diğer yöntem, EXPO açık iken 6000 MT/s'de tRFC1 değerini 884 yerine 390 girdiğinde sistem boot ediyorsa A-Die, etmiyorsa M-Die. Başka da yöntem yok senin anlayabileceğin. Karakteristikleri farklı ama o ileri düzey bilgi gerektiriyor. En kolay bu iki yöntemle anlarsın, N/A yazıyorsa.

Heatsink removal yapmayacaksan tabi, o da ileri düzey bir yöntem, izopropil ya da heatgun ile heatsink'ten ayırıp watercool dahil ediyorsun ya da ayrı custom heatsink vesaire takıyorsun. O esnada çipleri detaylı incelersin, naked PCB kullananlar da var, öyle daha serin çalışıyor çünkü fan üflediğinde, heatsink ısıyı hapsetmiyor böylece.

Son düzenleme:
O bellek yüksek ihtimalle M-Die, kasa içini açıp arka barkod bölümüne bak RAM'in, CPU'ya bakan yüzünde arka yüzde yani, flaş ile foto çek, o şekilde barkodun sonu 20a-21a ise A-Die, 20m-21m ise M-Die.

Eki Görüntüle 204018

20A ile bitiyor dikkatli bakarsan, yani SK Hynix A-Die, H16A

@cr0xip Diğer yöntem, EXPO açık iken 6000 MT/s'de tRFC1 değerini 884 yerine 390 girdiğinde sistem boot ediyorsa A-Die, etmiyorsa M-Die. Başka da yöntem yok senin anlayabileceğin. Karakteristikleri farklı ama o ileri düzey bilgi gerektiriyor. En kolay bu iki yöntemle anlarsın, N/A yazıyorsa.
Buda fena değil cl30 ama a die değil sanırım, sn ile barkodun üstünde yazan T48KXS820M ile bitiyor m-die şimdi o.c yapılması zor mu oluyor :) alırken çok bilgim yoktu cl30 6000 mhz diye aldım geçtim şansa işte online bide vatandan normal :D

Buda fena değil cl30 ama a die değil sanırım, sn ile barkodun üstünde yazan T48KXS820M ile bitiyor m-die şimdi o.c yapılması zor mu oluyor :)
Şöyle zorluğu, H16A'da daily 1.8v verebilirken M-Die 1.7-1.75 aralığı patlar genelde, max scaling 1.74-75'te son buluyor, nadir kitler bunun üstüne çıkar, h24m'de 1.82 kullanan var onlar istisna, üreticilerin verdiği limitler bu şekilde. H16M ilk revizyon olduğundan tolerasyonu yok yüksek voltaja, 1.65 üstü tavsiye edilmez, h24m'de 1.7-75 arası yine kullanılır daily, h16a 1.8'e kadar yolu var, üstü riskli, degredasyon zonu. Daily kullanılmaz, kısa süreli bench için uygun.

O bellek yüksek ihtimalle m-die, kasa içini açıp arka barkod bölümüne bak RAM'in, CPU'ya bakan yüzünde arka yüzde yani, flash ile fotoğraf çek, o şekilde barkodun sonu 20A-21A ise a-die, 20M-21M ise m-die.

Eki Görüntüle 204018

20a ile bitiyor dikkatli bakarsan, yani SK Hynix a-die, H16a.

@cr0xip diğer yöntem, EXPO açık iken 6000 MT/s'de tRFC1 değerini 884 yerine 390 girdiğinde sistem boot ediyorsa a-die, etmiyorsa m-die. Başka da yöntem yok senin anlayabileceğin. Karakteristikleri farklı ama o ileri düzey bilgi gerektiriyor. En kolay bu iki yöntemle anlarsın, n/a yazıyorsa.

Heatsink removal yapmayacaksan tabii, o da ileri düzey bir yöntem, izopropil ya da heatgun ile Heatsink'ten ayırıp watercool dahil ediyorsun ya da ayrı Custom heatsink vesaire takıyorsun. O esnada çipleri detaylı incelersin, naked PCB kullananlar da var, öyle daha serin çalışıyor çünkü fan üflediğinde, heatsink ısıyı hapsetmiyor böylece.

Dün bazı timingleri bayağı sıktım ve SoC voltajını düşürdüm. Belki daha da düşer bilmiyorum ama benim bellekler CL 26 rahat yapar gibi fakat küçük istediğim gibi fanlar yok TR'de.

M-Die, A'ya göre çok yüksek voltaj istiyor, problem orada. CL düşürtemiyorsun adamakıllı, frekans da çıkamıyor h16m yani sendeki modül, 7200 MT/s ya açar ya açamaz. Ama h24m ve h16a 9000+ frekansa müsait uygun koşullar altında.

h16a- 2gbit Hynix A-Die
h16m- 2gbit Hynix M-Die
h24m- 3gbit Hynix M-Die, yeni revizyon bu.

Dün bazı timingleri bayağı sıktım ve SoC voltajını düşürdüm. Belki daha da düşer bilmiyorum ama benim bellekler CL 26 rahat yapar gibi fakat küçük istediğim gibi fanlar yok TR'de.
Nebi bassın sana 3D Print'ten, videosu vardı öyle biliyorsun :D

Şöyle zorluğu, H16A'da daily 1.8v verebilirken M-Die 1.7-1.75 aralığı patlar genelde, max scaling 1.74-75'te son buluyor, nadir kitler bunun üstüne çıkar, h24m'de 1.82 kullanan var onlar istisna, üreticilerin verdiği limitler bu şekilde. H16M ilk revizyon olduğundan tolerasyonu yok yüksek voltaja, 1.65 üstü tavsiye edilmez, h24m'de 1.7-75 arası yine kullanılır daily, h16a 1.8'e kadar yolu var, üstü riskli, degredasyon zonu. Daily kullanılmaz, kısa süreli bench için uygun.
Neyse almışız şansa iyi yine fena değil o.c yapmadığımız sürece ilginiz ve yardımınız için teşekkürler arkadaşın konusuna yazdık ama ek bilgi oldu herkese öğrenme konusunda kusura bakmasın :temenni: :)