@cr0xip BIOS'tan uygulaman gereken kısım buradan itibaren başlıyor, m-die için uygundur. BIOS son sürüme güncelle tabii bu işlemden önce, ve iGPU-ıntegrated Graphics disabled kalsın, Advanced-NB Configuration bölümünde bu da.

Manuel vermiş nebi, sen EXPO1 üzerine yazabilirsin daha uygun olur, bir de EXPO voltajlarını 1.35'ten 1.3'e düşürmüş, sende 1.35 kalabilir, problem yok o konuda. Diğer dediklerini geçir, EXPO1 üzerine uygularsın, voltajlara dokunmana gerek yok.

Nebi'nin H24m, seninki H16m çünkü.

Tamam çok sağ ol hocam BIOS güncel, iGPU kapalı zaten Memory context restore: Enable PBO Auto hiç bulaşmak istemiyorum, Power down: Enable Gear down: Enable C-state: Disable uclk dıv1 mode: 1:1 videoyu izlerim iyi sosyaller :temenni: :giggle:

@Haluk Albayrak bazı Timing'ler belli değerden sonra boot etmez, her işlemci ya da kit kombinasyonu bu değerleri açamaz, zaten açması da gerekmez. Bir yerden sonra diminishing return denen muhabbet oluyor, yani timing çok sıkıldığı için throtle ediyor, performans kısıyor. Senin en son stabil olan hali iyidir, onun ötesine geçemezsin.

Bundan sonrası voltaj verip CL düşürme olayı muhtemelen.

Bundan sonrası voltaj verip CL düşürme olayı muhtemelen.
Aynen öyle. tRCD RD-36 her kit yapamaz, nadirdir, 6000 CL26 kit yapabiliyor mesela 6400 CL26 yaptığında. Onun harici binning ile alakalı, şans o kısım. CL26 için de 1.65-1.7 arası denemek lazım. Fanı sipariş et iletişim geç, @Jumbum destek verir o konuda.

Peki ya TRFC'ler nereye kadar düşebilir? Ve tRFC hariç tRFC2 ve trfcsb çok düşük yapıyor bazıları neden? @Ayhan Dönmez.
tRFC 6400 MT/s için 384 olur, 120 ns eder tam, tREFI ise 65535 olur.

Peki ya TRFC'ler nereye kadar düşebilir? Ve tRFC hariç tRFC2 ve trfcsb çok düşük yapıyor bazıları neden? @Ayhan Dönmez.
@Haluk Albayrak Ryzen 9000 Memory Controller tRFC1 harici kullanmıyor o kısımda, yani tRFC2 ve tRFCsb etkisiz, 1-1 yazabilirsin o ikisine, boot edecektir. Aynı şekilde SD-DD kısımları da bir, çünkü Dual Rank değilsin ve 2x16'sın, mesela 4x16 kullansaydın DD kısmı 1 boot etmezdi, çünkü açılımı different dimm, ya da Dual Rank kullansaydın SD kısmı 1 yaptığın anda boot etmezdi, o da same dimm anlamına geliyor.

1763805808690.webp

tRFC 6400 MT/s için 384 olur, 120 ns eder tam, trefı ise 65535 olur.

@Haluk Albayrak Ryzen 9000 Memory Controller tRFC1 harici kullanmıyor o kısımda, yani tRFC2 ve trfcsb etkisiz, 1-1 yazabilirsin o ikisine, boot edecektir. Aynı şekilde SD-dd kısımları da bir, çünkü Dual rank değilsin ve 2x16'sın, mesela 4x16 kullansaydın dd kısmı 1 boot etmezdi, çünkü açılımı different DIMM, ya da Dual rank kullansaydın SD kısmı 1 yaptığın anda boot etmezdi, o da same DIMM anlamına geliyor.

Eki Görüntüle 204030

Dediğiniz gibi güncelledim öyleyse hocam. 384 tfcde 55 derecelerde hata alır mıyım ondan tırstığımdan 400 de tutuyordum.

1763806188933.webp

@Ayhan Dönmez Hocam son bi soru Power down enable : bende enable idi ramleri boşta tasarrufa alıyormuş ama masaüstünde gereksiz diyolar disable mi kalsın önceki gibi auto da mı bırakıyım diğer ayarları yazmıştım sanki disable yapınca işlemci 4-5 derece arttı oyun da ram değerleri de böyle, teşekkürler.
1763810775841.webp

@Fatalis BIOS güncellemen gerekiyor.

Bu yazılımdan tam mod açıp modüllerden birine tıklayıp SK Hynix A-Die olduğundan emin ol verdiklerimi denemeden önce.

Eki Görüntüle 203999

@Fatalis EXPO üzerine bunları yazıp dene, 1.62 VDD 1.45 VDDQ 1.4 VDDIO ver, MSI'da VDD değiştiğin gibi diğer 2 voltajı da onunla eşit yapıyor, verdiklerimi tek tek yazacaksın, yanlış olmasın.
VDD Misc Voltage kısmına 1.62 yazınca 1.300 ile değiştiriyor kendisi otomatik ve CPU VDDIO ayarlamama da izin vermiyor, sanırım bir şeyleri yanlış yapıyorum. Diğer ayarları değiştirebiliyorum ama AMD Overclocking üzerinden.

VDD Misc Voltage kısmına 1.62 yazınca 1.300 ile değiştiriyor kendisi otomatik ve CPU VDDIO ayarlamama da izin vermiyor, sanırım bir şeyleri yanlış yapıyorum. Diğer ayarları değiştirebiliyorum ama AMD Overclocking üzerinden.
Misc Voltaj ile işin yok, onun Auto'su 1.1 ve öyle kalmalı, 1.2 max kullanırsın ona elleme. Benim dediğim DRAM Voltaj-Mem VDD 1.62 olacak, VDDQ 1.45 VDDIO/MC Voltage 1.4 kalacak.

@Fatalis BIOS güncellemen gerekiyor.

Bu yazılımdan tam mod açıp modüllerden birine tıklayıp SK Hynix A-Die olduğundan emin ol verdiklerimi denemeden önce.

Eki Görüntüle 203999

@Fatalis EXPO üzerine bunları yazıp dene, 1.62 VDD 1.45 VDDQ 1.4 VDDIO ver, MSI'da VDD değiştiğin gibi diğer 2 voltajı da onunla eşit yapıyor, verdiklerimi tek tek yazacaksın, yanlış olmasın. Nitro kısmı 2-3-1 yreine 1-2-1 olacak, onun lokasyon:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable Rx-1 Tx-2 Control-1 Rx-Tx Burst-8x/8x

iGPU-Integrated Graphics kapatılacak.

Eki Görüntüle 204001

@Fatalis A-Die olduğundan emin olunduktan sonra bunları deneyeceksin, bu programı bu şekilde başlat, yanda HWiNFO sensörler açık kalsın, RAM+CPU IOD Hotspot dereceleri göndermen gerekli.

VDD 1.62 stabilse en son 1.55 VDD denersin.
@Fatalis Karışıklık olmasın, Zen'den geçir direkt gerekli şeyleri belirttim dikkat etmen gereken. Misc ile işin yok şu anda.

1763822141890.webp

MEM VDD-1.62 VDDQ-1.45 VDDIO-1.4 Misc-Auto=1.1

High voltaj mod açman gerekiyor 1.62 verebilmek için, bilgin olsun.

Nitro kısmı için BIOS içerisinden Advanced-AMD Overclocking-DDR Options Nitro Settings kısmından Rx-1 Tx-2 Control Line-1 gireceksin. Robust Training-Enabled Burst Length-8x/8x

@Ayhan Dönmez Hocam son bi soru Power down enable : bende enable idi ramleri boşta tasarrufa alıyormuş ama masaüstünde gereksiz diyolar disable mi kalsın önceki gibi auto da mı bırakıyım diğer ayarları yazmıştım sanki disable yapınca işlemci 4-5 derece arttı oyun da ram değerleri de böyle, teşekkürler.
Eki Görüntüle 204071
Doğru demişler, B650 çipset varsa mavi ekran yersin ama, MCR-PDM ayarları Auto kalsın, latency biraz artırıyor ama önemli değil o kadar merak etme. Dediklerimi uygulaman yeterli, boş yere mavi ekran yeme, Auto kalmasını ıstemezsen MCR-PDM-Disabled kalsın, Memory Context Restore ve Power Down ayarları, her açışta sıfırdan trainleyecek RAM'leri anakart. En sağlıklısı öyle.

@Fatalis iGPU kapalı kalsın, detayları belirttim, RTP programıyla teste al, HWiNFO sensör yanda açık kalacak SS gönderirsen bakacağız. RAM Test Pro + HWiNFO