Misc Voltaj ile işin yok, onun Auto'su 1.1 ve öyle kalmalı, 1.2 max kullanırsın ona elleme. Benim dediğim DRAM Voltaj-Mem VDD 1.62 olacak, VDDQ 1.45 VDDIO/MC Voltage 1.4 kalacak.

@Fatalis Karışıklık olmasın, Zen'den geçir direkt gerekli şeyleri belirttim dikkat etmen gereken. Misc ile işin yok şu anda.

Eki Görüntüle 204157

MEM VDD-1.62 VDDQ-1.45 VDDIO-1.4 Misc-Auto=1.1

High voltaj mod açman gerekiyor 1.62 verebilmek için, bilgin olsun.

Nitro kısmı için BIOS içerisinden Advanced-AMD Overclocking-DDR Options Nitro Settings kısmından Rx-1 Tx-2 Control Line-1 gireceksin. Robust Training-Enabled Burst Length-8x/8x

Doğru demişler, B650 çipset varsa mavi ekran yersin ama, MCR-PDM ayarları Auto kalsın, latency biraz artırıyor ama önemli değil o kadar merak etme. Dediklerimi uygulaman yeterli, boş yere mavi ekran yeme, Auto kalmasını ıstemezsen MCR-PDM-Disabled kalsın, Memory Context Restore ve Power Down ayarları, her açışta sıfırdan trainleyecek RAM'leri anakart. En sağlıklısı öyle.

@Fatalis iGPU kapalı kalsın, detayları belirttim, RTP programıyla teste al, HWiNFO sensör yanda açık kalacak SS gönderirsen bakacağız. RAM Test Pro + HWiNFO
Hocam memory context restore: açık, global c state: disable gear down: açık power down enable de Nebi akgün disabled yapıyor attığınız video da. Mavi ekran veya oyunlarda bi sıkıntı çıkmadı hiç b850 anakartta. Bide yaptığı diğer ayarları yaptım fclk frequency 2000 uclk=mclk 1:1 dram speed dokunmadım ztn expo açık 6000 autoda.

Hocam memory context restore: açık, global c state: disable gear down: açık power down enable de Nebi akgün disabled yapıyor attığınız video da. Mavi ekran veya oyunlarda bi sıkıntı çıkmadı hiç b850 anakartta. Bide yaptığı diğer ayarları yaptım fclk frequency 2000 uclk=mclk 1:1 dram speed dokunmadım ztn expo açık 6000 autoda.

Bunu iletirsen daha iyi olacak.

Bunu iletirsen daha iyi olacak.
Tabi hemen;

1763830324326.webp

1763830597282.webp

DRAM Timings içinden bu timing'leri gir, VDD-VDDQ-VDDIO 1.35'ten 1.4 ayarla üçünü, böyle bir bak. iGPU-Integrated Graphics kapat, search kısmından arayabilirsin, F9 kısayol tuşu olmalı.

Nitro ayarı için Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x ayarla. @cr0xip

tRCD WR yazma yeri yok ise, tRCD-38 kalsın.

BIOS güncel olsun.

tREFI=Refresh Interval=65535 tRFC1-tRFC2-tRFCsb=500

Nitro RX-TX-Control 2/3/1 yerine 1/2/1 olacak.

Eki Görüntüle 204206

DRAM Timings içinden bu timing'leri gir, VDD-VDDQ-VDDIO 1.35'ten 1.4 ayarla üçünü, böyle bir bak. iGPU-Integrated Graphics kapat, search kısmından arayabilirsin, F9 kısayol tuşu olmalı.

Nitro ayarı için Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x ayarla. @cr0xip

tRCD WR yazma yeri yok ise, tRCD-38 kalsın.

BIOS güncel olsun.

tREFI=Refresh Interval=65535 tRFC1-tRFC2-tRFCsb=500

Nitro RX-TX-Control 2/3/1 yerine 1/2/1 olacak.
Hocam şuan oc istemiyorum hiç ram e demiştim ya sağ olun ama kaydettim dursun, ben sadece bu ayarları yapıyorum fclk vs 1:1 pdm mcr gear down ları sormuştum teşekkürler :temenni:

Hocam şuan oc istemiyorum hiç ram e demiştim ya sağ olun, ben sadece bu ayarları yapıyorum fclk vs 1:1 pdm mcr gear down ları sormuştum teşekkürler :temenni:
Bu işlem OC işlemi değil, sadece timing yazacaksın, 1.35 yerine 1.4 kalması iyi olur voltajın sadece, marjin verir, amaç o. Bir zararı yok yani, merak etme. Yine de sen bilirsin tabi. OC değil kısaca şu an sana önerdiğim işlem, tuning deniyor. OC başka bir olay.

Gear Down kapatmaman lazım, MSI kartlarda sorunlu, MCR-PDM ayarları ise MCR-Enabled PDM-Disabled stabil ise ve mavi ekran yok ise öyle kalabilir, Gear Down Auto olarak Enabled gelir, ona dokunma.

@prime @Haluk Albayrak @LH44 Gerekli detayları verir bu konu hakkında :D

1763831227673.webp

1763831235224.webp

1763831272893.webp

@cr0xip OC işlemi tam olarak bunlar, 1.75'te benim kit patlıyor çünkü H16M, 2x16 Hynix M-Die, senin kit ile aynı, 1.74 sınır. 1.65 üstü M-Die scale olmaz genelde. A-Die 1.8-1.9'da halen daha scale olur. H24M+H16M yüksek VDD genelde sevmiyor, patlar. 1.65 üstü çıkmaman lazım, sen 1.4 vermemek niyetindesin :D

Son düzenleme:
Bu işlem OC işlemi değil, sadece timing yazacaksın, 1.35 yerine 1.4 kalması iyi olur voltajın sadece, marjin verir, amaç o. Bir zararı yok yani, merak etme. Yine de sen bilirsin tabi. OC değil kısaca şu an sana önerdiğim işlem, tuning deniyor. OC başka bir olay.

Gear Down kapatmaman lazım, MSI kartlarda sorunlu, MCR-PDM ayarları ise MCR-Enabled PDM-Disabled stabil ise ve mavi ekran yok ise öyle kalabilir, Gear Down Auto olarak Enabled gelir, ona dokunma.

@prime @Haluk Albayrak @LH44 Gerekli detayları verir bu konu hakkında :D
Öyledir tabi de expo ile gelen ayarlamalarla memnunum ondan değiştirmek istemedim uğraş dur sıkıntı olacak dene dene, Gear down auto daydı enebled yaptım ztn MCR enabled PDM disabled igpu kapalı bios güncel, Teşekkürler tekrardan :temenni: :)

@Ayhan Dönmez evet ramlerimiz aynıymış ama sizin anakart iyi benim ki giriş-üst bir anakart çok oynamaya izin vermez sanırım ben garanticiyim patlar felan dediniz :D

Öyledir tabi de expo ile gelen ayarlamalarla memnunum ondan değiştirmek istemedim uğraş dur sıkıntı olacak dene dene, Gear down auto daydı enebled yaptım ztn MCR enabled PDM disabled igpu kapalı bios güncel, Teşekkürler tekrardan :temenni: :)
Sen bilirsin, kararına saygı duyuyorum, yine de üstelemeyeceğim, en azından 6000 C26 değil kitin, öyle olup da EXPO açmayanlar var, üstelik 1.4v sürümünde @LH44 Hiç iyi şeyler düşünmezdim hakkında eğer böyle bir durum olsaydı, ama 6000 C30 için mazeretini kabul ediyorum :D

@Ayhan Dönmez evet ramlerimiz aynıymış ama sizin anakart iyi benim ki giriş-üst bir anakart çok oynamaya izin vermez sanırım :D
6000 C24 bile yaparsın, izin verir, anakart ile alakalı bir durum yok. BIOS olarak güncel kalman yeterli. H16M olduğu için yani Hynix M-Die, 6000 CL28 yapıp kullanırsın öyle ya da CL30 olarak attığım timing'ler ile, ama ona bile yanaşmıyorsun :D Parça zararı yok bu dediklerimde, voltaj basarsan parça zararı olur. Voltaj limiti 1.65 daily safe limit. Ama MSI, 3 voltajı da VDD-VDDQ-VDDIO 1.65 yapacak, o zararlı olur, VDDIO 1.55 üzeri çipi degrade eder.

1.4 ayarlamanı söylemiştim, 1.45v EXPO kitler mevcut, en babası 1.55v EXPO kit mevcut, 1.55 VDDIO limitini karşılıyor bu da.

Sen bilirsin, kararına saygı duyuyorum, yine de üstelemeyeceğim, en azından 6000 C26 değil kitin, öyle olup da EXPO açmayanlar var, üstelik 1.4v sürümünde @LH44 Hiç iyi şeyler düşünmezdim hakkında eğer böyle bir durum olsaydı, ama 6000 C30 için mazeretini kabul ediyorum :D
Eyv, voltaj vermeyi pek sevmiyorum ek 9800x3d ye 200mhz verdim max oda voltaj değildi curve felan yaptım -25 çok değişmedi yazın ısı 2 derece bile düşmedi boşta veya r23 de benim işlemci tuhaf boşuna uğraştım :D