Smmmhunter

Üstün
Yer
Tulum, Meksika
Galaxy Buds3 Pro kullanıcısıyım ve bugün Spotify'dan Deezer'a geçtim. Fakat ayarlarda yüksek kalite ve yüksek doğruluk var.
UHQ destekleyen cihazlarla kullandığımdan 24bit/96kHz ses alabiliyorum.
Hangisini seçmeliyim?
Screenshot_20241119_142219_Deezer.webp

Yüksek kalite.

Emin olmamakla birlikte şuna kanaat getirdim ki 48 KHz, 16 bit, 128 Kbps üstünü ayırt etmek 25 yaşından sonra çok zor. İki parçayı hangisinin kaliteli olduğunu bilmeden test etseniz bile aradaki farkı söylemek aşırı zor oluyor. Kaliteli kulaklık kullansanız bile böyle. Bu da dinlerken 320 Kbps üstünün gerekliliğini tartışılır hale getiriyor.

128 Kbps ve 320 Kbps arasındaki farkı çeşitli kaliteli kulaklıklar kullanmama rağmen söyleyemiyorum.

Şu ikisi arasında ise zerre fark duyamıyorum.
Eki Görüntüle 99982Eki Görüntüle 99980
Dinleme yaptığınız ekipmanlarınızın, bütün setup'ın kalitesinden eminseniz maalesef erken bir duyma kaybı başlamış. Yaş aldıkça tiz frekanslara duyarsızlaşıyor aşağı yukarı benzer oranda da baslara karşı duyarlı hale geliyor kulağımızın frekans karakteristiği, bu doğru. Ancak özellikle 48KHz ve 192KHz arasındaki duyum farkındalığının bu kadar erken kaybolması gerçekten içimi burkmadı değil.

Öte yandan standart yöntemlerle 320kbps üstüne sahip bir "mp3" bounce almak da görmek de mümkün değil. Bazı LAME yöntemleri ile de maksimum 640 görülüyor yanlış hatırlamıyorsam. Ancak kesinlikle FLAC ile MP3 arasında da kayda değer şekilde fark var duyumda da kağıt üstünde de. Zaten FLAC'lerin boyutu MP3'lerden daha yüksek oluyor, keza aynı şekilde 16 bit 48KHz bir WAV ile 24 bit 192KHz bir WAV arasında da uçurum bir boyut farkı oluyor. 192KHz WAV format bir şarkı ortalama 200MB civarı oluyor. Yani duyulabilir bir fark olmasaydı kesinlikle sırf depolama maliyetleri için bile platformlar bu formatları reddeder hatta piyasadan yok etmek üzerine savaş açardı ve biz her yerde mp3 görüyor olurduk. Emin olun kayda değer farklar var, daima mümkün olan en yüksek kalite seçeneğiyle dinleme yapın veri kullanımı ve internet limitiniz yoksa.