Makaleler
7
Gun gecmiyor ki bu firmaya sovmeden gunu kapatalim. NVIDIA, GeForce Blackwell (yani 50 serisi) GPU'larindan 32 bit PhysX destegini kaldirmis durumda.

1739998778329.webp

CUDA 12 ve sonrasinda cikacak Toolkit'ler ile uygulanmaya baslanan degisikliklerden dolayi, 50 serisi bir GPU kullaniyorsaniz, 32 bit PhysX oyunlarinda GPU tabanli PhysX hizlandirma alamayacaksiniz.

TPU'nun bu makalesinde referans ettigi bir Reddit postunda da ornegi verildigi uzere, Borderlands 2'yi 9800x3D + 5090 ile 60 FPS altina dususlerle oynuyormus bir kullanici. Bunun da sebebi bu bahsini gectigimiz 32 bit PhysX hizlandirmasinin kaldirilmasi.

32 bit PhysX kullanan oyunlara birkac ornek verirsek; Borderlands 2, Mafia II, Metro: 2033, Unreal Tournament 3, AC IV: Black Flag, Metro: Last Light, Mirror's Edge, Blur, Batman: Arkham Origins gibi oyunlari verebiliriz.

64 bit PhysX kullanan, ornegin Batman: Arkham Knight gibi, oyunlar ise bu degisiklikten etkilenmiyor. Blackwell oncesi (Ada Lovelace, Ampere, Turing, Pascal, Maxwell) hala aktif surucu destegi alan GPU'lar ise 32 bit PhysX oyunlarinda GPU tabanli PhysX hizlandirma kullanabilmeye devam edecekler.

Unreal Engine 3'ten 5'e kadar Unreal Engine'de fizik altyapisi olarak da PhysX ve APEX kullanildigini belirtmekte fayda var.

Şu anda var ya RTX 4070 aldığımdan hiç pişman değilim, aksine iyi ki de almışım diyorum :)

Eğer 50 serisini bekleyip bir de üstüne zamlı fiyat ile 5070 falan almış olsaydım bu haberi görünce epey sinirlenirdim. Çünkü birçok eski oyun 32 bit PhysX kullanıyor. Benim de Steam kütüphanemde üç Batman oyunu (Arkham Asylum, Arkham City ve Arkham Origins) 32 bit PhysX kullanıyor. Ek olarak Epic kütüphanemde yer alan Borderlands 2 de 32 bit PhysX kullanıyor. Eğer 5070 almış olsaydım bu oyunlar düşük FPS ile çalışacaktı. 4070 kullandığım için bu oyunları gayet akıcı oynayabileceğim.

Gerçekten enteresan bir karar olmuş. Yeni oyuncuların eski oyunları çok fazla oynamayacağını veya donanımların gelişmesi nedeniyle eski oyunlardaki belirli özelliklerin donanım hızlandırmalı çalışmasına gerek olmadığını düşünmüş sanırım NVIDIA. Ancak şöyle bir sorun var: Birçok oyuncu yeni oyunlardan sıkıldığı ve yeni oyunların düşen kalitesi nedeniyle eski klasikleri oynamak istiyor. Birçoğu günümüzde bile halen gideri olan oyunlar. Fakat sırf bu 32 bit PhysX eksikliğinden dolayı bu oyunlarda kasım kasım kasılmak zorunda kalıyor oyuncular. 50-60 FPS alınabilse de oyuncular artık 144 Hz'in de ötesinde monitörler kullanıyor. En giriş seviyesinde bile 180 Hz var, üstünde ise 240, 360 ve ötesi var. Her oyunu 100+ FPS ile oynamaya alışık bir insan bu eski oyunlarda 50 FPS alınca rahatsız oluyor.