Makaleler
4
Yer
Asphodel
Prim desteği nedir?
12 ay boyunca 18-29 yaş arasındaki girişimcilerin prim ödemeleri devlet tarafından karşılanıyordu, 2025 yılı itibarıyla aylık Bağ-Kur primi 7.671, 38 TL olup, yıllık toplam destek tutarı 92.056, 56 TL' olan prim desteği yürürlükten kaldırıldı.

Oyun geliştiricilerini örnek alalım.
Steam'de yayımladıkları bir oyundan 3.000 TL kazandıklarını varsayalım.

Steam bu gelirin %30'unu keser ve geliştiriciye 2.100 TL kalır.

Bu tutar üzerinden şirketi olan geliştiricinin yaklaşık (KDV+ Gelir vergisi) %20–%35 aralığında bir vergi yükü oluşur ve 420–735 TL arasında ek kesinti yapılır.

Bu işlemlerden sonra geliştiricinin elinde yaklaşık 1.365–1.680 TL kalır.
Bu geliri faturalandırabilmek için şahıs şirketi açılması ve Bağ-Kur primi ödenmesi zorunludur.

2025 yılı itibarıyla aylık Bağ-Kur primi yaklaşık 7.671 TL'dir.(kesilen destek)

Ancak genç girişimci kazanç istisnası kapsamında, belirli şartları sağlayan girişimciler gelir vergisinden muaf olabilmektedir. 😃😀

Buna rağmen KDV yükümlülüğü devam etmekte ve Bağ-Kur primleri tam olarak ödenmektedir.

Sonuç olarak geliştirici, aylarca emek verdiği işten kazandığı paranın birkaç katı kadar Bağ-Kur primi ödemek zorunda kalmakta ve fiilen zarar etmektedir.
Bu sistemde düşük gelir elde eden bireysel geliştiriciler, üretim yapmalarına rağmen borçlu konuma düşmektedir.

Sistem suistimal edildiği için kaldırılmış olabilir ama şartları sıkılaştırmak yerine
Kaldırmaları komiğime gitti.

Kaynak: https://www.turmob.org.tr/ekutuphane/Read/e02ca364-488a-40ca-99ce-154303ff014f#:~:text=Söz konusu destekte asgari ücret,tarihi sonu itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır.

Son düzenleme:
Düzeltilip sıkılılaştırılabileceği yerde kaldırmaları saçma ancak bu ülkedeki insanlara müstehak. PayPal kullanılmıyor. Apple Pay yok vs. daha bunun önüne bir sürü şey koyarsın uzar gider. Ülkedeki insanlar 10 lira kazanmak varken 20 lira kazanmayı sistemin açığı zannettikleri için sanki dolandırdıklarını düşündüğü şirketlerin binlerce IT,IK güvenlik çalışanı yokmuş gibi kendilerini zeki zannediyorlar daha sonra ise ya o avantaj kaldırılıyor ya da Türkiye'ye destek vermeyi reddediyorlar. Ülkemizdeki kendini çok zeki zanneden her şarttan çıkar elde etmeyi düşünen insanlar bitmedikçe daha çok fazla faydalı, insanlara hem maddi hem manevi destek sağlayan şeyler bir çırpıda alınır gider.

Ben de genç girişimci yapmama rağmen borç karşılanmadı. Bir baktım, iki sene önceki borçlar duruyor. Faiz de binmiş. SGK'ya itiraz ettim ama umurlarında değil. Tek dertleri bizi düdüklemek. Bir de primi ödeyince GSS ödemeye gerek kalmıyordu. O borçlar biriktiği için GSS de devreye girmiş. Yani prim ödenmeyince ekstra olarak GSS borcu da geçiriyorlar. Bir anda 200-300 binlik borcunuz olduğunu görebilirsiniz. Bununla ilgili herhangi bir tebligat veya bilgilendirme de yapılmıyor. Şahsen bana tek bir mesaj bile gelmedi.

Ben de genç girişimci yapmama rağmen borç karşılanmadı. Bir baktım, iki sene önceki borçlar duruyor. Faiz de binmiş. SGK'ya itiraz ettim ama umurlarında değil. Tek dertleri bizi düdüklemek. Bir de primi ödeyince GSS ödemeye gerek kalmıyordu. O borçlar biriktiği için GSS de devreye girmiş. Yani prim ödenmeyince ekstra olarak GSS borcu da geçiriyorlar. Bir anda 200-300 binlik borcunuz olduğunu görebilirsiniz. Bununla ilgili herhangi bir tebligat veya bilgilendirme de yapılmıyor. Şahsen bana tek bir mesaj bile gelmedi.

Bizim sırtımızı onlara dayayacağımız yerde onlar bize sırtını dayıyor muz cumhuriyetini aratacak hale getirdiler.

Yani önümüzdeki yıl gerçekten yararlanarak kendi işimi başlatmayı planlıyordum. 1-1.5 yıldır üzerine düşünüyorum ve 2 gündür şu haber delirtti beni. Zorla göç ettirtecekler ülkeden.

Yani önümüzdeki yıl gerçekten yararlanarak kendi işimi başlatmayı planlıyordum. 1-1.5 yıldır üzerine düşünüyorum ve 2 gündür şu haber delirtti beni. Zorla göç ettirtecekler ülkeden.

%80'i tamamlanmış bir proje var elimde devamını getiresim gelmiyor şu an, cebime 3-5 bir şey girer diyordum borçlu çıkacağız.

%80'i tamamlanmış bir proje var elimde devamını getiresim gelmiyor şu an, cebime 3-5 bir şey girer diyordum borçlu çıkacağız.
İyice düşünmeden hareket etmemek gerek. Ben de son 3-4 aydır ilk adımlarını atıyordum ama artık ne yaparım bilemiyorum. Bunlar bütçedeki tüm açığı bizim nesilden çıkarmaya niyetliler. 300-500k kime takarlarsa artık, ne koparırlarsa kâr. :)