mr white

Becerikli
Sistemi ilk aldığımda DRAM ışığı kırmızı yandığı için aldığım yere geri göndermiştim ve onlar test edip video attılar, sistem gayet normal çalışıyordu. Bugün kasa tekrar elime geldi ilk denediğimde yine aynı DRAM ışığı kırmızı yanıyordu, kasanının fanları dönüp RGB'leri de yanıyordu. Fakat birkaç kere kapatıp açtım bu sefer DRAM değil CPU ışığı kırmızı yanıyor ve kasanın RGB'leri de yanmıyor (fanlar dönüyor).

Sorunun çözümü nedir kaç haftadır uğraşıyorum şu sistemle bir türlü mutlu sona ulaşamadım.

Sistem özellikleri:
  • R7 9700X
  • Gigabyte B850M D3HP
  • XPG Lancer 16 GB (X2)
  • ASUS Prime OC RTX 5070
  • Kingston KC3000 2TB
  • XPG Invader X
  • FSP VITA 750W

@Recep Baltaş

Son düzenleme:
Aynı sorunu yaşıyorum şubatta bu anakart ile sistem kurdum format esnasında yeniden başlatırken bazen cpu gpu kırmızı ışığa geçiyordu ama çalışmasına engel olmuyordu önemsemedim ertesi gün düzeldi cod warzone bile oynuyordum. 3 hafta önce bilgisayarımı açacaktım boot yapmadı ekrana görüntü gelmedi kapatıp açtım gecikmeli olarak açıldı ama bu sefer argbler hiç yanmıyordu ve cpu kırmızı ışıkta sabit kaldı hemen gigabyte control centera baktım rgb fusion kayıp artık sadece fan ayarı yapılıyor, statik elektrik birikmesi olabilir diyorlar ama bence yazılımsal.

Çözüm olarak yaptıklarım
  1. kasayı açtım 24 pin kablosunun tam oturmadığını farkettim parçaları takarken çok iyi oturtmuştum kendiliğinden gevşemiş
  2. cmos reset için pili çıkartıp 10 dk bekledim o sırada güç tuşuna da 5-6 kez bastım
  3. bide bunu deneyim diyerek cmos clr pinleri birbirine deydirerek biosu resetledim
  4. tüm parçaları yeniden söküp taktım işlemci macununu doğru sürmüşüm kendimi tebrik ettim :)
  5. ramleri farklı slotlar ile değiştirerek çalıştırdım
  6. ramsiz çalıştırdım bu da bios reset gibiymiş
  7. windowsa güncelleme gelmişti 4 gün önce onuda güncelledim (2025-03x64 ... 24H2 ... (KB5053656))
  8. bios F3b sürümü yüklüydü 2 gün önce F2 bios güncellemesi geldi açıklamasında "AMD CPU mikro kod imza doğrulama güvenlik açığını düzeltme" görünce işte bu sorunu çözer dedim onuda yükledim ilginçtir yükledikten sonra versiyon F2 değil F3 yazdı anlamadım indirdiğim dosyada da öyle yazıyor (mb_bios_b850m-d3hp_8arpl320_f2.zip)
  9. bios güncellemesinde 7000 ve 9000 serisi için AMD Chipset Driver 7.01.08.129 güncelleyin yazıyordu onuda dün yükledim
  10. artık segotep kasamın güç kaynağımdan şüphelendim HWinfo ile anakarta gelen voltajları kontrol ettim 3-4 dk izledim hepsi dengeliydi
  11. Yükleniyor.... (Eski kasamın güç kaynağımı 550w takıp çalıştırmayı deneyeceğim)
ne yaptıysam fayda yok aslında bilgisayarımdan memnunum kendiliğinden hiç kapanmadı resetlemedi ekrana görüntü de hep verdi ama küçük şeylerde problem çıkıyor mesela nadiren açılışta ethernet kablosunu görmüyor 4-5 kez kasa topladım ilk defa böyle sorunla karşılaşıyorum.

argbsiz kaldım anne hani benim güzel kasam nerde :)

Sistemim
  • R5 7500F
  • Gigabyte B850M D3HP
  • Asus RX580 (geçici olarak kullanıyorum)
  • Kingston Beast Black 5600mhz 2x16
  • PNY XLR8 512 GB
  • Segotep 750W

Aynı sorunu yaşıyorum şubatta bu anakart ile sistem kurdum format esnasında yeniden başlatırken bazen CPU GPU kırmızı ışığa geçiyordu ama çalışmasına engel olmuyordu önemsemedim ertesi gün düzeldi CoD Warzone bile oynuyordum. 3 hafta önce bilgisayarımı açacaktım boot yapmadı ekrana görüntü gelmedi kapatıp açtım gecikmeli olarak açıldı ama bu sefer ARGB'ler hiç yanmıyordu ve CPU kırmızı ışıkta sabit kaldı hemen Gigabyte Control centera baktım RGB Fusion kayıp artık sadece fan ayarı yapılıyor, statik elektrik birikmesi olabilir diyorlar ama bence yazılımsal.

Çözüm olarak yaptıklarım.
  1. Kasayı açtım 24 pin kablosunun tam oturmadığını fark ettim parçaları takarken çok iyi oturtmuştum kendiliğinden gevşemiş.
  2. CMOS reset için pili çıkartıp 10 dk bekledim o sırada güç tuşuna da 5-6 kez bastım.
  3. Bir de bunu deneyim diyerek CMOS CLR pinleri birbirine deydirerek BIOS'u resetledim.
  4. Tüm parçaları yeniden söküp taktım işlemci macununu doğru sürmüşüm kendimi tebrik ettim :)
  5. RAM'leri farklı slotlar ile değiştirerek çalıştırdım.
  6. RAM'siz çalıştırdım bu da BIOS reset gibiymiş.
  7. Windows'a güncelleme gelmişti 4 gün önce onu da güncelledim (2025-03x64... 24H2... (KB5053656))
  8. BIOS F3b sürümü yüklüydü 2 gün önce F2 BIOS güncellemesi geldi açıklamasında "AMD CPU mikro kod imza doğrulama güvenlik açığını düzeltme" görünce işte bu sorunu çözer dedim onu da yükledim ilginçtir yükledikten sonra versiyon F2 değil F3 yazdı anlamadım indirdiğim dosyada da öyle yazıyor (mb_bios_b850M-D3hp_8arpl320_f2.ZIP)
  9. BIOS güncellemesinde 7000 ve 9000 serisi için AMD chipset driver 7.01.08.129 güncelleyin yazıyordu onu da dün yükledim.
  10. Artık segotep kasamın güç kaynağımdan şüphelendim HWiNFO ile anakarta gelen voltajları kontrol ettim 3-4 dk izledim hepsi dengeliydi.
  11. Yükleniyor... (eski kasamın güç kaynağımı 550W takıp çalıştırmayı deneyeceğim)
Ne yaptıysam fayda yok aslında bilgisayarımdan memnunum kendiliğinden hiç kapanmadı resetlemedi ekrana görüntü de hep verdi ama küçük şeylerde problem çıkıyor mesela nadiren açılışta Ethernet kablosunu görmüyor 4-5 kez kasa topladım ilk defa böyle sorunla karşılaşıyorum.

ARGB'siz kaldım anne hani benim güzel kasam nerede :)

Sistemim.
  • R5 7500F.
  • Gigabyte B850M D3HP.
  • ASUS RX580 (geçici olarak kullanıyorum)
  • Kingston Beast Black 5600MHz 2x16.
  • PNY XLR8 512 GB.
  • Segotep 750W.

Ben sistemden hiç görüntü alamıyorum ya, ilk başta DRAM ışığı kırmızı yanıyordu şu an CPU kırmızı yanıyor. İşlemciyi tekrar takmayı, pille BIOS resetlemeyi yaptım, kabloları da kontrol ettim ama hiçbiri işe yaramadı. O kadar para verip haftalardır kullanamadığım için moralim çok bozuk, ne yapacağım, ne yapmalıyım bilmiyorum.

Ben sistemden hiç görüntü alamıyorum ya, ilk başta DRAM ışığı kırmızı yanıyordu şu an CPU kırmızı yanıyor. İşlemciyi tekrar takmayı, pille BIOS resetlemeyi yaptım, kabloları da kontrol ettim ama hiçbiri işe yaramadı. O kadar para verip haftalardır kullanamadığım için moralim çok bozuk, ne yapacağım, ne yapmalıyım bilmiyorum.
İşlemcide sorun olması imkansız bence bu anakart buga girmiş adam akıllı BIOS güncellemesi almazsa daha çok şikayet alacak yerinde olsam ramleri çıkartıp sadece 1 tanesini kullanılmamış slota takardım ve 5070 i de çıkartıp monitörü anakarta bağlayıp öyle çalıştırırdım (amaç anakartı yormamak) Yinede çalışmıyorsa diğer rami denerdim oda yanmış olamaz o zaman kesinlikle sorun anakarttadır. Açılırsa o haliyle biosu güncelle güvenlik açığını kapadık yazıyordu acaba hacklendik mi biz :)

İşlemcide sorun olması imkansız bence bu anakart buga girmiş adamakıllı BIOS güncellemesi almazsa daha çok şikayet alacak yerinde olsam RAM'leri çıkartıp sadece 1 tanesini kullanılmamış slota takardım ve 5070'i de çıkartıp monitörü anakarta bağlayıp öyle çalıştırırdım (amaç anakartı yormamak) yine de çalışmıyorsa diğer RAM'i denerdim oda yanmış olamaz o zaman kesinlikle sorun anakarttadır. Açılırsa o haliyle BIOS'u güncelle güvenlik açığını kapadık yazıyordu acaba hacklendik mi biz :)

Hocam sistemi bir şekilde çalıştırıp Windows kurdum şu an hala CPU LED kırmızı ama PC normal bir şekilde çalışıyor. Bir sorun teşkil eder mi?

Hocam sistemi bir şekilde çalıştırıp Windows kurdum şu an hala CPU LED kırmızı ama PC normal bir şekilde çalışıyor. Bir sorun teşkil eder mi?
AMD mikrokod güvenlik açığını araştırdım ki olay tamda buymuş hacklenmişiz biosu bir an evvel güncelle yoksa yine gidebilir

"Güvenlik açığı, işlemcinin önyükleme sürecinde yüklenen mikrokod imza doğrulama mekanizmasını hedef alıyor. Mikrokod, işlemcinin çalışma şeklini belirleyen bir dizi komut içeriyor ve genellikle üretici tarafından güncellenebiliyor. Ancak, bu açığın, yetkisiz mikrokodların işlemciye yüklenmesine olanak tanıyabileceği düşünülüyor."

AMD mikrokod güvenlik açığını araştırdım ki olay tam da buymuş hacklenmişiz BIOS'u bir an evvel güncelle yoksa yine gidebilir.

"Güvenlik açığı, işlemcinin önyükleme sürecinde yüklenen mikrokod imza doğrulama mekanizmasını hedef alıyor. mikrokod, işlemcinin çalışma şeklini belirleyen bir dizi komut içeriyor ve genellikle üretici tarafından güncellenebiliyor. Ancak, bu açığın, yetkisiz mikrokodların işlemciye yüklenmesine olanak tanıyabileceği düşünülüyor."

Hocam güncelledim zaten Mart'ta çıkan sürüm yüklü şu an BIOS'ta öyle gözüküyor.