huseyius 2

Gelişen
Selamlar, RTX 5070 ekran kartımda garip bir hata alıyorum; boot ederken bazen Windows yükleme ekranında bilgisayar takılıyor ve çok kasarak ağır ağır açılıyor, bazen de hiç görüntü gelmiyor. Yine bu çökmelerin hepsinde olmamakla birlikte nvlddmkm 153 hatası alıyorum. Onlarca yöntem denedim: format, DDU, BIOS update, eski driver'lar, clear CMOS vs. Yalnız sorunu tek çözen şeyi buldum. BIOS ayarlarından CPU NB/SoC voltajını 1.25'e sabitlediğimden beri böyle bir çökme yaşamıyorum. Autoya aldığımda tekrar arada çökmeler başlıyor. Nasıl bir bağlantısı var bilemiyorum ama yardımlarınızı bekliyorum.

• R7 7800X3D
  • Gigabyte RTX 5070 Windforce OC SFF
  • MSI MPG B850 Edge Ti Wi-Fi
  • Patriot Viper Venom 16 GB 6000 MHz CL30 PVV516G60C30 (X2)
  • XPG Core Reactor II VE 850W 80+ Gold

Son düzenleyen: Moderatör:
WhatsApp Image 2026-07-27 at 18.58.13.webp
WhatsApp Image 2026-07-27 at 18.58.17 (5).webp
WhatsApp Image 2026-07-27 at 18.58.17.webp
WhatsApp Image 2026-07-27 at 18.58.17 (1).webp
WhatsApp Image 2026-07-27 at 18.58.17 (2).webp
WhatsApp Image 2026-07-27 at 18.58.17 (3).webp
WhatsApp Image 2026-07-27 at 18.58.17 (4).webp

@Ayhan Dönmez musait olunca bakar mısın hocam?

Kablosuz internet kullanmıyorsan Wi-Fi ve Bluetooth ayarını BIOS'tan devre dışı bırakın, @huseyius bir de Windows üzerinde OneDrive, Edge ve Copilot gibi programlarını kullanmıyorsan devre dışı bırak, işlem sayısı ne kadar düşük olursa Windows o kadar stabil çalışır. Ayarlar - sistem - uygulamalar - başlangıç menüsüne girerek oradaki gereksiz programların sekmesini kapatın.

Ekran görüntüsü 2026-07-27 192952.webp

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez musait olunca bakar mısın hocam?

Kablosuz internet kullanmıyorsan Wi-Fi ve Bluetooth ayarını BIOS'tan devre dışı bırakın, @huseyius bir de Windows üzerinde OneDrive, Edge ve Copilot gibi programlarını kullanmıyorsan devre dışı bırak, işlem sayısı ne kadar düşük olursa Windows o kadar stabil çalışır. Ayarlar - sistem - uygulamalar - başlangıç menüsüne girerek oradaki gereksiz programların sekmesini kapatın.

Eki Görüntüle 269099
Hepsi devre dışı, zaten biraz bu işlere kafa yordum valorant oynadığım için, gereksiz ne varsa kapatıyorum. Bi ara custom OS ler falan da indiriyordum ama şu an çok girmiyorum o işe stabil olmuyor. Temiz Windows kurup elle kapatabildiklerimi kapattım. İşlem sayısı masaüstünde bir şey açık değilken 90 civarı. BIOS'tan da iGPU ve WiFi/BT kapattım.

@X99 ayrıca ramler için aktif soğutma yapmaya çalışıyorum şu an. Kasaya uyumlu bir parça tasarladım iki tane Noctua NF-A6X25 fan takacağım. Kasa fishtank olduğu için çok iyi hava akışı da yok zaten. Parçanın baskısı geldiğinde takacağım sizce ne kadar etkili olur?

Ayrıca RAM'ler için aktif soğutma yapmaya çalışıyorum şu an. Kasaya uyumlu bir parça tasarladım iki tane Noctua NF-A6x25 fan takacağım. Kasa fishtank olduğu için çok iyi hava akışı da yok zaten. Parçanın baskısı geldiğinde takacağım sizce ne kadar etkili olur?

Kasanın içini görmem lazım, dikdörtgen bir şekilde net bir fotoğraf yükleyin, çok yakın çekim olmasın.

Yeşil ile işaretlediğim bölgelerdeki anakart vidaları gözüküyor mu? Yukarı taraftan Arctic sıvı soğutmanın altında kalmaması lazım, aşağıdan da ekran kartının altında kalmaması lazım, standoff yükseltici vida ile direkt 12 cm fan ekleyebilirsin. 8-9 cm yükseklik kurtarıyor. 3D baskı ile aparat yaptıysan daha iyi olur tabii, biz klasik yöntem takılıyoruz. Modlu Windows benim profilde ekli, oradan alırsın direkt.

WhatsApp Image 2026-07-27 at 19.45.42.webp

M2 yuvasının altında kalıyor biri standoff takılmıyor ama 2 tanesi için ölçüp tasarladım şöyle bir şey. Üstteki kolu daha uzun olmazsa radyatöre çarpıyor onları hesapladım şu an olacaktır.
Screenshot_4.webp

M.2 yuvasının altında kalıyor biri standoff takılmıyor ama 2 tanesi için ölçüp tasarladım şöyle bir şey. Üstteki kolu daha uzun olmazsa radyatöre çarpıyor onları hesapladım şu an olacaktır. Eki Görüntüle 269113

Olur, mantıklı, soğutucunun radyatöründen de L şeklinde, aparat ve yükseltici vida ile yapılabilir. Parça eline geçince takıp görsel iletirsin, lazım olacak.