PC açılışta bazen çok yavaş kalıyor. Resetlemeden düzelmiyor, bazen ise ekran kartı yük aşımı ve GPU çöktü diye bildirim geliyor. Ekran kartında sorun var mı yok mu emin olamadım? Duruma göre servise göndereceğim...
Konuyla az buçuk alakalı yazayım dedim. Benim de Ryzen 7 9800X3D, MSI X870E Tomahawk, XPG 2x24 GB 6800 MHz CL34 RAM, NZXT C1200 ATX 3.1 güç kaynaklı bir sistemim var. İlk ekran kartım RX 9070 XT Nitro idi. Çatır çatır kullanıyordum. Sonra ekran kartını RTX 5080'e yükselttim. RDR2 oyununda görüntüyü kesip ekran kartı fanlarını %100 hıza dayandırıyordu. Kasa çalışmaya devam ediyor bu arada ve sıcaklıklar normaldi. EXPO'yu kapattım. RAM'ler şu an 4800 MHz ‘de çalışıyor ve bir daha problem yaşamadın. Olayı yaşadığımın üstüne 2 kere anakarta güncelleme geldi yaptım ama daha EXPO'yu açmadım. 5 FPS az olsun stabil olsun.
RAM seçimleri yanlış, AM5 platformu çok narin. 6000 CL30 alınmak zorunda, 6800 CL34 vs. kumar oynamak olur. Düz EXPO açıp geçecekseniz bu arada böyle, yoksa manuel ayarlayacağım dersen 6800 değil isterse 10800 olsun, hiçbir fark olmuyor. Konu sahibinin de RAM ektedir. Bu da muhtemelen Micron ya da Samsung. Zaten bir çökme hatası alınıyorsa sebep ne olursa olsun ilk stok ayarlarda denemeniz lazım, olmadı BIOS güncellemek lazım.
@X99 Sonrasında bak her konuyu RAM'e bağlayınca azar işitiyoruz. En akla gelmedik senaryoda bile suçlu RAM çıkıyor. Her konuya RAM konusu gözüyle bakmak lazım demek ki.
@BigBlue farkında olmadan sorunu çözmüş. AM5 sistemlerde artık şu durum değişmez, sistem tamamen RAM ve BIOS üzerine dayalı, bu duruma her konuda değiniyoruz. Gece Lexar Thor vardı indirimde CL36, çok satılmadı, birkaç ay önce olsaydı stok biterdi, yine de iyi yönde gelişmeler var hocam @Ayhan Dönmez.
@BigBlue farkında olmadan sorunu çözmüş. AM5 sistemlerde artık şu durum değişmez, sistem tamamen RAM ve BIOS üzerine dayalı, bu duruma her konuda değiniyoruz. Gece Lexar Thor vardı indirimde CL36, çok satılmadı, birkaç ay önce olsaydı stok biterdi, yine de iyi yönde gelişmeler var hocam @Ayhan Dönmez.
Ben olmasam onun da stoğu biterdi. Nebi'ye kalsa ortalık CL36'dan geçilmezdi. Ben buna mani oldum ama karşılığında ne oldu? Şimdi güncellemedin yıllardır dedik diye güncelleme videosu çekecekmiş, yine bize sallayacak. Forum hurafesi diyecek, bir de bir tayfa var adamı ayakta alkışlıyor. 50K aboneyi hak edecek ne yaptı acaba, çok merak ediyorum.