• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

GoodRam Hynix M-die RAM için zamanlama ayarı önerisi

Hocam tRFC2’yi birer birer yükselterek denedim. 284’te hata vermedi ve Windows açıldı. Beş dakika bekledim. Daha doğrusu Windows gelince boşta beklettim öylece. Hata vermedi. Şimdi tRFCsb değerini 248 yapıp deneyeceğim. Açılırsa düşeceğim. Açılmazsa da aynı şekilde yükselteceğim.

Ekleme: @Ayhan Dönmez hocam tRFCsb 248 ile açıldı. Fakat tRFCsb 248 ile beş dakika geçmeden ekran kartı hata verdi. Bu normal mi?

Son düzenleme:
@TechMad SB için 186 deneyebilirsin. 60 ns eder.

Sorun tRFC2 mi o zaman? 279 stabil değil mi ya da Boot etmiyor mu?

VDD-VDDQ istiyor olabilir. 284 stabilse kalsın.

Stabil değilse verir, ekran kartı dediğin AMD driver mi?

@TechMad SB için 186 deneyebilirsin. 60 ns eder.

Sorun tRFC2 mi o zaman? 279 stabil değil mi ya da Boot etmiyor mu?

VDD-VDDQ istiyor olabilir. 284 stabilse kalsın.

Stabil değilse verir, ekran kartı dediğin AMD driver mi?
tRFC2 için 279-280-281-282-283’te boot etmedi. 284’te açıldı.

Evet hocam AMD driver. Belki tesadüfen olmuş da olabilir. UV yapılandırması vardı.

@TechMad tRFC2'nin açıp da 5 dakika hata verdiğine bakma, çok sinsidir ve sıcaklığa bağımlı bunlar. Aktif soğutma olmadan hata verebilir rastgele. Az pay vermen daha iyi olur. tRFC2 290 kalsın mesela, SB değerini düşürtmeye çalış. 186 denersen 60 ns eder.

tRFC2 için 279-280-281-282-283’te boot etmedi. 284’te açıldı.

Evet hocam AMD driver.

Mavi ekran vereceğine Driver çökmüş işte. NVIDIA'da olsa Nvlddmkm.sys diye BSOD veriyor.

93,5483 ns eder 290 tRFC2. Öyle dursun. Sıcaklığa bağlı bu bile patlar belki, silikona bağlı tamamen aktif soğutma yoksa. Onun haricinde SB değeri daha da düşebilir. 186 dene onu.

Olmazsa SB 217 dene, 70 ns eder. 93.5 ve 70 ns kullanırsın oluru varsa.

Dediğiniz gibi yaptım hocam. tRFC2 290, tRFCsb 186 yaptım. Birazdan RTP ile teste başlayacağım. Bunda da hata almazsam ötesine gerek yok herhalde. Zaten 90 dakika sürecek. VT3 testi artık yarına kaldı. Tabi bunu hatasız atlatırsam.

SB 60 ns'tesin şu anda, bende minimum 54.5 olabiliyor. 55 ve altında hata var diyebiliriz aslında, çok sınır. 90 ns normalde tRFC2 açması lazımdı, silikon ya da VDD-VDDQ ile alakalı. Zorlamaya değmez. Aktif soğutma yok iken sınırda kullanmak sakıncalı, ansızın BSOD verebilir. RTP 90 dakika 290-186 geçerse gayet iyi aktif soğutma olmadan.

Bundan öncesinde 496-527 zorluyordun, şimdi H16M 279-186'ları görmeye başladı. İntel'deki muhabbet geçerli oldu. İlerleyen süreçte daha da optimize ederler Mixed kısmını ama limitler değişmez. Yine 279 Boot etmez muhtemelen, sadece daha iyi performans verecektir. İntel'de uzun süredir var bu muhabbet, AM5'te henüz yeni. @TechMad

@ggbye Bakalım Nebi Amca rehberini güncelleyecek mi, M-Die 160 ns altı yapamaz diyordu. Şimdi 160 ns'yi bırak, 90-55 ns yapmaya başladı.

Bu mevzuyu daha bilip de deneyen bile yok üzerinde, Beta BIOS'lar harici ya da Tester'ler harici. Nebi'nin ruhu bile duymamıştır yani. Siz öğretirsiniz artık ona ya da kendisi gelip okur, video yapar. Ona da içerik lazım.

Son düzenleme:
Hocam yani düne kadar şöyle bir durum var diyebilir miyiz? “Intel kullanıyorsan M-Die, AMD kullanıyorsan A-Die tercih et.”

Yani evet hocam önceki 496-527 gibi sayılardan buralara düşmek gerçekten çok absürt bir fark. Bu arada bu testler her AGESA sürümü değiştiğinde yapılmak zorunda mı? Mesela 1.2.8.0b gelirse değişmeye gerek var mı? Sonuçta aynı sürüm harf eklenmiş oluyor.

Ekleme: @Ayhan Dönmez hocam bu arada durum şu anlık stabil gidiyor. Umarım 90 dakika hatasız biter.

Dosya Ekleri

• IMG_1112.webp
    5,3 MB · Görüntüleme: 35

Mixed kaldığın sürece şu anki değerleri geçirebilirsin muhtemelen, sıkıntı olacağını sanmam. Yine de bir ara sonra yaparsın, çok dert olmaz. Aslında M-Die hiçbir zaman ilk tercih değil çünkü yüksek frekansa çıkamaz, 7000-7200 MT/s tıkanır ve CL düşürtmek için devasa VDD ister. A-Die tam tersi, 9000+ frekans görüyor, VDD ihtiyacı az SR kitlerin. H16A ilk tercih yani OC için her zaman. Örnek CL26 kit 2x16. Bunları M-Die'da yapamazsın:

6000-6600 1:1 mod ayarlayacak kişi için M-Die avantajı olabilir şu an sendeki gibi. 6200 CL24 yapmak yerine CL28 bırakıp tRFC kısmından kazanç sağlıyorsun. A-Die olsaydı şu anda tRFC2 115 ns tıkanırdı muhtemelen. tRFCsb yine 80 ns civarı tıkanıyor H16A. @TechMad

H24M revize M-Die olduğu için onda da CL26 kit mevcuttu, 2x24 6000 CL26. O da aynı şekilde OC potansiyeli iyi ve 9000+ görüyor. H16M iyi değil sadece, tRFC kısmında avantajlı. H24M tRFC kısmında en kötüsü Mixed mod için. H16M en iyisi. Senin senaryonda H16M olması daha iyi şu anda, fayda sağlamış oldu.

@Ayhan Dönmez üşenmedim yaptım, tPHYRDL B2 36 GDM kapanırsa 34-34 olabilir. Nitro 2-3-1

Dosya Ekleri

• awdwadwa.webp
    24,4 KB · Görüntüleme: 43
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…