Forumda fikir belirtmek yasak. Kaderine razı gelip susacaksın. Ağzınla kuş tutsan sendeki sıkıntı düzelmez daha. @SunseTTime ile seni @Bandırmalı1965 LN2 alacak, ancak o zaman.

Diğer sorun yaşayan kişi ne olacak? Adama Intel aldıracaz, bunu hiç etik bulmuyorum.

Forumda fikir belirtmek yasak. Kaderine razı gelip susacaksın. Ağzınla kuş tutsan sendeki sıkıntı düzelmez daha. @SunseTTime ile seni @Bandırmalı1965 LN2 alacak, ancak o zaman.

Saçlar beyazladı, sonra döküldü. Nebi gibi ekran karşısına bu halde çıkamam. Artık yaşlandım ben. Nebi Amca'ya emanetsiniz.

Emin ol, senin yazdıkların daha iyi sonuçlar verir. Daha çok bilgi içerir. 20 dakika ne konuştuğunu kendisi dahi bilmiyor. Ücret kazansın diye gösterilen uğraş.

Diğer sorun yaşayan kişi ne olacak? Adama Intel aldıracaz, bunu hiç etik bulmuyorum.

Emin ol, senin yazdıkların daha iyi sonuçlar verir. Daha çok bilgi içerir. 20 dakika ne konuştuğunu kendisi dahi bilmiyor. Ücret kazansın diye gösterilen uğraş.

Senden detayalı bir rehber, ayarlamanı istiyorum. Her yardımcı olduğum kişiye senden öğrendiklerim diye aktarmak istiyorum. Büyük usta. 🥺

@TechMad BIOS ayarların ileri seviye, bu ayarları eklemen daha düşük latency ve daha fazla performans verecektir. Render işlemine uygun değildir. @LH44 @Bandırmalı1965
UCL dıv1 mode: [UCLK=MEMCLK]
Clock spread Spectrum: [Disabled]
Legacy USB Support: [Auto]
Native aspm: [Disabled]
CPU PCI-e aspm mode Control: [Disabled]
PCI-e X16(G5) bandwidth bifurcation Configuration: [PCIe X16 Mode] (GPU göre değişir.)
HD Audio Controller: [Disabled]
Wi-Fi Controller: [Disabled]
Bluetooth Controller: [Disabled]
USB Power delivery in soft off state (S5): [Disabled]
PCI-e X16(G5) link mode: [GEN 5] (GPU göre değişir.)
Integrated Graphics: [Disabled] (APU kullanıyor isen karışma.)
Global C-state Control: [Disabled]
IOMMU: [Disabled]
Power Supply idle Control: [Typical Current Idle] (iyi bir PSU varsa uygundur.)
Smee: [Disabled]
Df C-states: [Disabled]
TS'me: [Disabled]
Prochot VRAM throttling: [Disabled]
Pss: [Disabled]
App compatibility database: [Disabled]
ECC: [Disabled]

Ek olarak undervolt için global C state disabled ve enabled denemen gerekir. Teecihim disabled.

@ggbye Bazılarına ekleme yapayım.

ECC: [Disabled]

Bu ayar ECC RAM olmadığı için AM5'te etkisiz. Modüllerde On-die ECC bulunmaktadır, bu kavram ayrıdır.

Prochot VRAM throttling: [Disabled]
PSS: [Disabled]
App Compatibility Database: [Disabled]

Bunların Auto kalması taraftarıyım. Prochot ve VRM Throttling VRM'ler 100 dereceyi görmediği sürece etkisiz.

Power Supply idle Control: [Typical Current Idle]

Bu ayarın Auto'su da Typical zaten. Low olursa PC boştayken donmalara sebep oluyor, onu düzelttiler. Typical almak iyidir genel anlamda UV, PBO+CO ayarları ile birlikte.

USB Power delivery in soft off state (S5): [Disabled]

ErP ayarını S4+S5 ayarlamanız yeterli, bunu ayreten değişmeye gerek yok.

Global C-state Control: [Disabled]

Bu ayarı AM5 sistemlerde PBO ile beraber Enabled kalmasını öneriyorlar. Statik OC yapıp voltaj ve frekansı sabitliyorsanız Disabled kalmasında sakınca yok. Hatta statik OC için Global C-State ve Clock Spread Spektrum, VRM Spread Spektrum ayarları stabilite için Disabled kalmalıdır. Aynı şekilde VCore LLC Level 8 alınmalıdır voltaj droplarının önüne geçmek için. Statik OC haricinde PBO ayarları aktifken VCore LLC ayarlarına dokunmanıza gerek yok. Agresif UV profillerde ihtiyaç vardır.

Aynı mantıkta Windows güç planı eğer PBO+CO kullanılıyor ise Dengeli ayarda kalacak, yoksa oyunlarda droplara sebep oluyor. Güç planı ayarlarından minimum işlemci yüzdesi %0 yerine %100 olarak ayarlanabilir ekstra. Eğer statik OC uygulamışsanız Global C-State Disabled ve Ultime Performance güç planı kullanmakta sakınca yoktur.

Native aspm: [Disabled]
CPU PCI-e aspm mode Control: [Disabled]

Bu 2 ayar Power Saving ile alakalıdır, Auto kalabilir ya da Disabled çekilebilir. PCIE hattı ile alakalıdır. Windows güç planından PCIE Link Power State-Bağlantı durumu güç yönetimi ayarı Normal yerine devre dışı konumda tutulmalıdır. Aynı şekilde USB seçmeli askıya alma ayarı da devre dışı kalmalıdır.

Clock spread Spectrum: [Disabled]

Bu ayar agresif OC profillerde Disabled kalmalıdır, şart değildir ama BCLK oynamasına mani olur. Stabilite için önemli bir ayar.

Legacy USB Support: [Auto]

Bu Auto kalsın.

@ggbye Bunları rehberine ilave et. Bizleri de etiketlersin, insanlar faydalanır ekstra. Eline sağlık, ayarlar gayet yerinde.
Hocam ekstra ayarlar için ne yapmak gerek? Bendekiler bu şekilde.

ECC: Auto

PSS Support: Enable

App Compatibility Database: Auto

USB Power delivery in soft off state (S5): Yok, belki başka isimde olabilir.

Spread Spectrum Control: Disabled

Legacy USB Support: Enabled

Native ASPM: Yok

CPU PCI-e aspm mode Control: Bu ismi yazdım ama BIOS’ta çıkmadı. Belki başka isimdedir.

PCI-e X16(G5) bandwidth bifurcation Configuration: Bu ayarın ismini yazınca “PCIEX16 Bifurcation” olarak çıktı ve Auto ayarda.

HD Audio Controller: Enabled (Disabled yapmak YouTube’da içerik izkerlen ses kalitesini düşürür mü?)

Wi-Fi ve Bluetooth: Bu ikisi zaten yok.

USB Power delivery in soft off state (S5): Bu ismi yazdım ama BIOS’ta böyle bir şey çıkmadı. Belki başka bir isimdedir.

PCI-e X16(G5) link mode: Bu ayarın ismini yazınca “PCIEX16 Slot Link Speed” olarak çıktı ve Auto ayarda.

Global C-State Control: Enabled

IOMMU: Disabled

Power Supply idle Control: Typical Current Idle

Integrated Graphics: Disable

SMEE: Disabled

DF Cstates: Disabled

TSME: Disabled

Prochot VRM Throttling: Auto

PCIe ASPM Mode: Disabled

ECC: Auto.

Pss Support: Enable.

App compatibility database: Auto.

USB Power delivery in soft off state (S5): Yok.

Spread Spectrum Control: Disabled.

Legacy USB Support: Enabled.

Native aspm: Yok.

CPU PCI-e aspm mode Control: Bu ismi yazdım ama BIOS'ta çıkmadı. Belki başka isimdedir.

PCI-e X16(G5) bandwidth bifurcation Configuration: Bu ayarın ismini yazınca “pcıex16 bifurcation” olarak çıktı ve Auto ayarda.

HD Audio Controller: Enabled (disabled yapmak YouTube'da içerik izkerlen ses kalitesini düşürür mü?)

USB Power delivery in soft off state (S5): Bu ismi yazdım ama BIOS'ta böyle bir şey çıkmadı. Belki başka bir isimdedir.

PCI-e X16(G5) link mode: Bu ayarın ismini yazınca “pcıex16 slot link speed” olarak çıktı ve Auto ayarda.

Global C-state Control: Enabled.

IOMMU: Disabled.

Power Supply idle Control: Typical current idle.

Integrated Graphics: Disable.

Smee: Disabled.

Df cstates: Disabled.

TS'me: Disabled.

Prochot VRM throttling: Auto.

App compatibility database: Auto.

PCI-e aspm mode: Disabled.

Valorant oynamıyor isen, SVM ve SMT kapat. Güvenlikten bellek bütünlüğünü kapat.

Valorant oynamıyor isen, SVM ve SMT kapat. Güvenlikten bellek bütünlüğünü kapat.

SMT sanal çekirdekleri kapatır. SVM sanalaştırmayı kapatır. Bellek bütünlüğü input lag sorunu yaratır. BT ve Wi-Fi varsa kapat.

ECC: Auto

PSS Support: Enable

USB Power delivery in soft off state (S5): Yok, belki başka isimde olabilir.

Spread Spectrum Control: Disabled

Legacy USB Support: Enabled

Native ASPM: Yok

CPU PCI-e aspm mode Control: Bu ismi yazdım ama BIOS’ta çıkmadı. Belki başka isimdedir.

PCI-e X16(G5) bandwidth bifurcation Configuration: Bu ayarın ismini yazınca “PCIEX16 Bifurcation” olarak çıktı ve Auto ayarda.

HD Audio Controller: Enabled (Disabled yapmak YouTube’da içerik izkerlen ses kalitesini düşürür mü?)

USB Power delivery in soft off state (S5): Bu ismi yazdım ama BIOS’ta böyle bir şey çıkmadı. Belki başka bir isimdedir.

PCI-e X16(G5) link mode: Bu ayarın ismini yazınca “PCIEX16 Slot Link Speed” olarak çıktı ve Auto ayarda.

Global C-State Control: Enabled

IOMMU: Disabled

Power Supply idle Control: Typical Current Idle

Integrated Graphics: Disable

SMEE: Disabled

DF Cstates: Disabled

TSME: Disabled

Prochot VRM Throttling: Auto

PCIe ASPM Mode: Disabled

1769684154453.webp

@TechMad @ggbye Nebi Amca bu işin altından kalkabilecek mi?

SMT sanal çekirdekleri kapatır. SVM sanalaştırmayı kapatır. Bellek bütünlüğü input lag sorunu yaratır. BT ve Wi-Fi varsa kapat.

HD Audio anakart jack portalarını kapatır.

Auto yapacak, gereksiz diyecek.

SVM'yi kapatınca VirtualBox'ta hata alıyorum hocam. SMT de etki eder mi acaba?

Sanalaştırma kulanıyorsan SVM açık kalsın. SMT denemek gerek, çok bariz belli oluyor farkları.

HD Audio anakart jack portalarını kapatır.

Auto yapacak, gereksiz diyecek.

Sanalaştırma kulanıyorsan SVM açık kalsın. SMT denemek gerek, çok bariz belli oluyor farkları.
Tekrardan RTP ile teste almak gerekecek mi? Bu arada jack portlarını kullanmadığım için kapatmak iyi olacak.