Bunlara gerek yok. Yerel sitelerde zaten sadece AdGuard Türkçe filtresi çalışıyor. Ublock düz reklam engelleme filtreleri yeterli.

2025-02-15_13-47.webp

2025-02-15_13-47_1.webp

Geçtiğine dair kaynak atar mısın? Şimdi tekrar baktım ve adguard mv3 beta uzantısını ayrı olarak geliştiriyorlar. Mevcut uzantıyı mv3 e geçiremezler zira kaynak kodlarına büyük değişiklik yapmaları gerekiyor. Mümkün olsaydı ublock origin de mevcut uzantıyla devam ederdi.

Uzantıyı V3 uyarlamak mümkün. V2'de olsa AdGuard'da uyarı verecekti. AdGuard'ı geliştiren bir firma olduğundan, müşteriyi korkutacak uyarlardan büyük ihtimalle kaçınmak istiyor.

Ublock Origin geliştiricisinin garip huyları var. Ana uzantıyı değiştirmeyi V2 uzantısı tamamen kaldırılana kadar bekletiyor olabilir. Veya genelde bu olaylara sinirli olduğundan, Ublock Origin'i bilerek ölüme terk edip belki kullanıcıların tarayıcıya nefret saçmasını istiyor olabilir. Veya Lite daha az destek sağlayacağından, UO tamamen Firefox tarafında geliştirmeye odaklanabilir ki bunun hakkında konuşması vardı diye hatırlıyorum.

Son düzenleme:
Uzantıyı V3 uyarlamak mümkün. V2'de olsa AdGuard'da uyarı verecekti. AdGuard'ı geliştiren bir firma olduğundan, müşteriyi korkutacak uyarlardan büyük ihtimalle kaçınmak istiyor.

Ublock Origin geliştiricisinin garip huyları var. Ana uzantıyı değiştirmeyi V2 uzantısı tamamen kaldırılana kadar bekletiyor olabilir. Veya genelde bu olaylara sinirli olduğundan, Ublock Origin'i bilerek ölüme terk edip belki kullanıcıların tarayıcıya nefret saçmasını istiyor olabilir. Veya Lite daha az destek sağlayacağından, UO tamamen Firefox tarafında geliştirmeye odaklanabilir ki bunun hakkında konuşması vardı diye hatırlıyorum.
Teşekkürler bunun hakkında bilgim yoktu. Sadece mv3 beta uzantısını geliştirdiklerini biliyordum.

Kapalı-kaynak kullanmak istemememin sebebi belki arkada ben farkında olmadan veri çekiyordur, sıkıntılı bir şey yapıyordur falan.
Açık kaynakken de yapıyor. Kurulduğunda açtığı kısımda söyledi. Varsayılan açık mıydı hatırlamıyorum ama kapalı olarak birkaç dakika kullanıp kaldırdım.

Ekran görüntüsündeki çoğu şey filtre listesi. uBOL hiç kullanmadım. Birazdan kurup bakacağım. AdGuard'ı çok kullanmadığımı söylemiştim. uBO gibi ayrıntılı filtre listesi sunuyor mu bilmiyorum ama birkaç başlık altında sunuyor. Onlar yeterli gelecektir.

Filtre dışındakilere gelecek olursak;
  • İlk ayar sanırım sitenin görünümü bozulmasın diye. Diğerlerinde de vardır.
  • İkinci ayar da vardır, yoks da önemsiz bir ayar.
  • Context menu için içerik menüsü yazan monolifed isimli üyenin idam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kozmetik filtreleme sunuluyorsa vardır/eklenebilir.
  • Chrome'da prefecthing adam akıllı iptal edilemiyor zaten.
  • Hyperlink auditing da gizlilik zımbırtısıymış gibi.
  • CSP raporları o kadar da önemli bir şey değil. Sizin ana amacınız reklam, çerez bildirimi vb. şeyler görmemek. Teknik olarak adblock tespiti için kullanılabilir diye biliyorum ama çok yaygın olduğunu sanmıyorum. Daha çok gizlilik içindir.
İzleyecek adam sizi bir şekilde izler. MV3 kural limiti bir yere kadar.
İlla Chrome kullanacağım diyorsanız AdGuard size çok fazla sıkıntı çıkarmamalı.

uBOL yükledim. uBO'dakilerin aynısı ya da çok yakın filtre listeleri sunuyor. Fakat şöyle bir sorun var. Benim uBO içinde özel olarak kullandığım filtre sayısı 200 civarı. Bir kısmı network, bir kısmı kozmetik. Buna rağmen genel toplamda 203.118 network, 260.194 kozmetik filtre var. Filtre listesi başına türünün yazdığı bir yer görmedim. 30k limitine uydurmak için regex kullanılıp sıkıştırılsa dahi bir yere kadar sıkışır diye düşünüyorum.

Bu tip fikirlere kızıyorlar ama ben özellikle de ülke filtreleri için ayrı eklenti şeklinde sunulması taraftarıyım. Otomasyonu gayet kolay olur. Birden fazla dil kullananlar kullanmasın bir zahmet. Bende TR 11.390, DE 7.879, FR 18.735 var. Sırf üçü 30k etti zaten.

uBOL kural sayısını ve kaynak filtre sayısını belirtiyor. Hepsi açıldığında 365.321 filtreden 63.152 kural ediyor. Türkçe dışındaki diller çıkarılınca 285.714 filtreden 21.373 kural ediyor.
API'ı fazla incelememiştim. Kendisi kesin limit 30k, global limit Chromium için 330k demiş.

Kozmetik filtreleme eklese kullanıcıların %99'u sorun çekmez.

Tekrar gördüm ki AdBlock Ağır Yaşamlar programına katılmayı hak ediyor. Kontroletmedim ama o kadar içeriğin az bellek kullandığına inanmıyorum. Diskte çok yer kapladığı zaten ortada.

uBlock Origin geliştiricisinin garip huyları var. Ana uzantıyı değiştirmeyi V2 uzantısı tamamen kaldırılana kadar bekletiyor olabilir. Veya genelde bu olaylara sinirli olduğundan, uBlock Origin'i bilerek ölüme terk edip belki kullanıcıların tarayıcıya nefret saçmasını istiyor olabilir. Veya Lite daha az destek sağlayacağından, uBO tamamen Firefox tarafında geliştirmeye odaklanabilir ki bunun hakkında konuşması vardı diye hatırlıyorum.
Chrome Web Mağazası'ndan kaldırmayacak.

Açık kaynakken de yapıyor. Kurulduğunda açtığı kısımda söyledi. Varsayılan açık mıydı hatırlamıyorum ama kapalı olarak birkaç dakika kullanıp kaldırdım.

Ekran görüntüsündeki çoğu şey filtre listesi. uBOL hiç kullanmadım. Birazdan kurup bakacağım. AdGuard'ı çok kullanmadığımı söylemiştim. uBO gibi ayrıntılı filtre listesi sunuyor mu bilmiyorum ama birkaç başlık altında sunuyor. Onlar yeterli gelecektir.

Filtre dışındakilere gelecek olursak;
  • İlk ayar sanırım sitenin görünümü bozulmasın diye. Diğerlerinde de vardır.
  • İkinci ayar da vardır, yoks da önemsiz bir ayar.
  • Context menu için içerik menüsü yazan monolifed isimli üyenin idam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kozmetik filtreleme sunuluyorsa vardır/eklenebilir.
  • Chrome'da prefecthing adam akıllı iptal edilemiyor zaten.
  • Hyperlink auditing da gizlilik zımbırtısıymış gibi.
  • CSP raporları o kadar da önemli bir şey değil. Sizin ana amacınız reklam, çerez bildirimi vb. şeyler görmemek. Teknik olarak adblock tespiti için kullanılabilir diye biliyorum ama çok yaygın olduğunu sanmıyorum. Daha çok gizlilik içindir.
İzleyecek adam sizi bir şekilde izler. MV3 kural limiti bir yere kadar.
İlla Chrome kullanacağım diyorsanız AdGuard size çok fazla sıkıntı çıkarmamalı.

uBOL yükledim. uBO'dakilerin aynısı ya da çok yakın filtre listeleri sunuyor. Fakat şöyle bir sorun var. Benim uBO içinde özel olarak kullandığım filtre sayısı 200 civarı. Bir kısmı network, bir kısmı kozmetik. Buna rağmen genel toplamda 203.118 network, 260.194 kozmetik filtre var. Filtre listesi başına türünün yazdığı bir yer görmedim. 30k limitine uydurmak için regex kullanılıp sıkıştırılsa dahi bir yere kadar sıkışır diye düşünüyorum.

Bu tip fikirlere kızıyorlar ama ben özellikle de ülke filtreleri için ayrı eklenti şeklinde sunulması taraftarıyım. Otomasyonu gayet kolay olur. Birden fazla dil kullananlar kullanmasın bir zahmet. Bende TR 11.390, DE 7.879, FR 18.735 var. Sırf üçü 30k etti zaten.

uBOL kural sayısını ve kaynak filtre sayısını belirtiyor. Hepsi açıldığında 365.321 filtreden 63.152 kural ediyor. Türkçe dışındaki diller çıkarılınca 285.714 filtreden 21.373 kural ediyor.
API'ı fazla incelememiştim. Kendisi kesin limit 30k, global limit Chromium için 330k demiş.

Kozmetik filtreleme eklese kullanıcıların %99'u sorun çekmez.

Tekrar gördüm ki AdBlock Ağır Yaşamlar programına katılmayı hak ediyor. Kontroletmedim ama o kadar içeriğin az bellek kullandığına inanmıyorum. Diskte çok yer kapladığı zaten ortada.

Chrome Web Mağazası'ndan kaldırmayacak.

Lite veya ana uzantıyı kaldıracağını söylemedim zaten. Tahmin yürüttüm. Düşündüğüm(gerçi bu olaylarla ilgili Github sohbetlerinden tahminler yürütmüştüm) gibi davranıyor. Büyük ihtimalle Ublock Origin'in markasına zarar gelmesin diye V3 geçirmiyor. Bu açıdan bakınca Lite üzerinden devam etmesi daha mantıklı geldi.

Son düzenleme:
İkisi de kaldırılmayacak. Orada uBO için konuşuyor. Öncelik uBO olmak üzere ikisi de geliştirilmeye devam edilecek.

Lite üzerinden devam etmesi bence hiç mantıklı değil. Halihazırda tarayıcılarda implement edilmiş API'lar var. Bir zahmet kullanıcılar beyinlerini kullanıp ne yükleyip ne yüklemeyeceklerine karar versinler ve etraf yeterince güvenli olsun. Gördüğüm kadarıyla tek bahaneleri güvenlik.