Max Caulfield 53

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar,

Güvenli bir Linux sistem için Intel işlemci mi kullanılmalı, AMD işlemci mi? Güvenliden kastım Qubes OS gibi ciddi anlamda güvenlik odaklı bir dağıtım kullanılacak bir senaryo. Ancak aynı zamanda diğer Linux dağıtımları için de salt güvenlik odaklı kullanımda hangi işlemcinin kullanılması gerektiğini merak ediyorum.

Günün sonunda modern işlemcilerin hiçbiri güvenli olmayacak. Intel ME ve AMD PSP hakkında araştırma yap. Tails, Quebes, ne kullanırsan kullan, bir faydası olmaz bunlar olduğu sürece.

2008 ve öncesi Intel Core 2 Duo al. Intel ME yok.

Ayrıca firmware ve BIOS'u unutma. Libreboot kur.

"Ciddi anlamda güvenlik" böyle oluyor. Yoksa tehdit modelini daha net açıklaman lazım spesifik tavsiyeler için.

Ayrıca AMD'nin düzenli olarak microcode güncellemesi yayınlamamasının sebebi yavaş olmalarından değil. Intel kadar güvenlik açıklarından mağgur olmamasından kaynaklanıyor. Phoronix gibi sitelerde takip ederseniz artık neredeyse her ay yeni bir Intel açığı yayınlanıyor ama AMD tarafında çıt olmuyor. İkisi de x86 olmasına rağmen. (Sadece en son RDSEED açığı yayınlandı AMD için, ama uzun süredir açık yoktu)

Yani modern olacaksa gene AMD seçerdim ben.

Güvenlik için Intel mi? Meltdown ve Spectre açıklarıyla kevgire dönmüş Intel mi güvenli? :D Üstelik AMD’de hiç bu kadar kritik seviyede güvenlik açığı da yoktu.

Yani modern olacaksa gene AMD seçerdim ben.
AMD dahili grafik yongaları rezalet bu arada. Çoğu sade dağıtımda en iyi desteklenen dahili grafik yongaları hep Intel oluyor. Ayrıca Waydroid de en iyi Intel iGPU'lar ile çalışıyor. NVIDIA ile hiç çalışmamasını geçtim, AMD ekran kartlarında da nadir de olsa Waydroid ile uyum sorunları olabiliyor. Ayrıca Intel Quick Sync video motoru AMD'nin video motoruna basar geçer.

Yani güvenlik odaklı olmayan kullanımlarda Intel'in avantajlı olduğu birçok nokta var.

Eğer Linux odaklı bir sistem toplayacaksam Intel düşünürdüm şahsen. 2026'da zaten Nova Lake işlemciler gelecek, büyük performans artışları bekleniyor. Ayrıca Nova Lake ile soket de değişecek ve yeni soket en az 1 nesil daha hayatta kalır diye düşünüyorum. AMD'de ise Zen 6, AM5 soketin son mimarisi olacak. Sonrasında AM6 sokete geçiş yapılacak. O yüzden 2026 için Intel Nova Lake daha mantıklı geliyor.

Ancak harici ekran kartı tarafında AMD seçerim, zira NVIDIA'nın özel sürücüler kullanması birçok uyum sorununa yol açıyor. Bu da şahsen istemediğim bir durum.

AMD dahili grafik yongaları rezalet bu arada. Çoğu sade dağıtımda en iyi desteklenen dahili grafik yongaları hep Intel oluyor. Ayrıca waydroid de en iyi Intel IGPU'lar ile çalışıyor. NVIDIA ile hiç çalışmamasını geçtim, AMD ekran kartlarında da nadir de olsa waydroid ile uyum sorunları olabiliyor. Ayrıca Intel quick Sync video motoru AMD'nin video motoruna basar geçer.

Yani güvenlik odaklı olmayan kullanımlarda Intel'in avantajlı olduğu birçok nokta var.

Eğer Linux odaklı bir sistem toplayacaksam Intel düşünürdüm şahsen. 2026'da zaten Nova Lake işlemciler gelecek, büyük performans artışları bekleniyor. Ayrıca Nova Lake ile soket de değişecek ve yeni soket en az 1 nesil daha hayatta kalır diye düşünüyorum. AMD'de ise zen 6, AM5 soketin son mimarisi olacak. Sonrasında AM6 sokete geçiş yapılacak. O yüzden 2026 için Intel Nova Lake daha mantıklı geliyor.

Ancak harici ekran kartı tarafında AMD seçerim, zira NVIDIA'nın özel sürücüler kullanması birçok uyum sorununa yol açıyor. Bu da şahsen istemediğim bir durum.

Zen 6 çıkışı 2026. zen 7 çıkışı 2028.
Hynix DDR6 çıkışını 2028 planlarlarken 2028 yerine 2030'a ertelendi AM4 4 nesil desteklendi. AM5'te 4 nesil desteklenecek zen 7'de AM5 olacak AM6 DDR6 ile sadece 1 nesil için AM6.
Çıkmaz. Zen 8 AM6 zen 7 am5.

Merhaba arkadaşlar,

Güvenli bir Linux sistem için Intel işlemci mi kullanılmalı, AMD işlemci mi? Güvenliden kastım Qubes OS gibi ciddi anlamda güvenlik odaklı bir dağıtım kullanılacak bir senaryo. Ancak aynı zamanda diğer Linux dağıtımları için de salt güvenlik odaklı kullanımda hangi işlemcinin kullanılması gerektiğini merak ediyorum.
Qubes gibi aşırı fazla sanallaştıran bir işletim sistemi için Intel öneririm. Çünkü Qubes OS temelde bir makine ve 4 sanal makine üzerinde kurulu.

Zen 6 çıkışı 2026. zen 7 çıkışı 2028.
Hynix DDR6 çıkışını 2028 planlarlarken 2028 yerine 2030'a ertelendi AM4 4 nesil desteklendi. AM5'te 4 nesil desteklenecek zen 7'de AM5 olacak AM6 DDR6 ile sadece 1 nesil için AM6.
Çıkmaz. Zen 8 AM6 zen 7 am5.
Şimdi araştırdım, Zen 7 işlemciler de AM5 sokete gelecekmiş :D

O halde AMD işlemci mantıklı olabilir gibi :) Her neyse, seneye göreceğiz artık. Seneye işlemci, anakart ve RAM'i yükseltebilirim belki :) Şu anda para biriktiriyorum çünkü. Belki paramı altına bile yatırabilirim olası ihtimallere karşı.

Şimdi araştırdım, zen 7 işlemciler de AM5 sokete gelecekmiş :D

O halde AMD işlemci mantıklı olabilir gibi :) her neyse, seneye göreceğiz artık. Seneye işlemci, anakart ve RAM'i yükseltebilirim belki :) şu anda para biriktiriyorum çünkü. Belki paramı altına bile yatırabilirim olası ihtimallere karşı.

Hocam RAM alacaksanız hızlı olun bence 2. büyük sipariş geliyor 2026'daha da uçacak biz nisan düzekiş beklerken.