Platon

Yetkin
Bana haftalık antrenman programını paylaşabilecek biri var mı acaba? Salondaki hocayla beraber ilerliyorum ama verdiği program içime sinmedi pek. Bugün 1. gün, sırt ve arka kol yaptım. Sırttan 6 hareket verdi, her biri 3 set. Yani 18 set. Haftada 2 kere sırt yapacağım, haftada 36 set oluyor yani. Normal mi? İnternette bölge başına 10-20 seti geçmeyin diyorlar, pek anlamıyorum bu işleri de. Ayrıca bu yaptığım hareketler sırtın farklı bölgelerini çalıştırdığı için tam 36 sayılmıyor mu, her bölgenin set sayılarını ayrı ayrı mı saymak lazım, üst sırt alt sırt vesaire diye?

Sırttan yaptığım 6 hareket şunlar:

Lat pulldown, rowing machine, pull down machine (latten farklı), Incline Dumbell Row hareketinin makine hali, yüze halat çekme ve fly makinesinde arkaya çekiş.

Makinelerin isimlerini yanlış söylüyor olabilirim, konuya dair hiçbir fikrim yok çünkü. :D Umarım derdimi anlatabilmişimdir, teşekkürler şimdiden.

1763988851909.webp

Klasik salon hocaları pek bir şey bilmiyor maaleef. Haftalık toplam 15-20 set olması en doğrusu, haftada 2 kere çalışacağınızı düşünürsek idman başına 8-10 set yapabilirsiniz. 2-3 hareket yeterli olur. Sırtın farklı bölgeleri için şu hareketleri yapabilirsiniz;

Lat Pulldown
Seated Cable Row
One Arm Dumbell Row

Sırt için 2-3 hareket yeterli, çok komplike hale getirmeye gerek yok. Herhangi bir upper back row, lat pulldown ve dirseklerinizin vücudunuza yakın-bitişik olduğu düz bir row. Cable ile yapmak daha iyi olur. Arka omuz için de tek hareket yeterli. Pec deck kullanabilirsiniz pratiklik açısından.

Çalışma setleriniz 2'yi geçmezse daha iyi olur volume açısından.

Klasik salon hocaları pek bir şey bilmiyor maaleef. Haftalık toplam 15-20 set olması en doğrusu, haftada 2 kere çalışacağınızı düşünürsek idman başına 8-10 set yapabilirsiniz. 2-3 hareket yeterli olur. Sırtın farklı bölgeleri için şu hareketleri yapabilirsiniz;

Lat Pulldown
Seated Cable Row
One Arm Dumbell Row
Evet hocam, Seated cable row dediğiniz hareketi yukarıya rowing machine, one arm dumbell rowun da makineli halini yapıyorum. Diğer üç hareketi yapmayayım mı? Fly'da arkaya doğru çekiş hem sırtı hem arka omuzu mu çalıştırıyor, omuz çalıştığı için onu çıkartmamam daha doğru olmaz mı?

yüze halat çekme ve fly makinesinde arkaya çekiş.
Bu ikisi zaten aynı bölgeyi hedef alıyor, hedeflediği bölge de çok küçük bi kas grubu. 2 hareket zaten çok fazla, omuz gününde rear delt fly hareketini yapıp arka omuz eksiğini kapatırsınız. İster makinede ister eğilip serbest ağırlıkla yapabilirsiniz internetten yapılışına bakın isterseniz. Yüksek ağırlık yerine 12-15 tekrar hedefleyebilirsiniz bu harekette.

Bu ikisi zaten aynı bölgeyi hedef alıyor, hedeflediği bölge de çok küçük bi kas grubu. 2 hareket zaten çok fazla, omuz gününde rear delt fly hareketini yapıp arka omuz eksiğini kapatırsınız. İster makinede ister eğilip serbest ağırlıkla yapabilirsiniz internetten yapılışına bakın isterseniz. Yüksek ağırlık yerine 12-15 tekrar hedefleyebilirsiniz bu harekette.
Yukarıda saydığınız hareketlerden one arm rowu dumbell haliyle değil de makine haliyle yapsam sorun olur mu? Ayrıca bu 3 hareketi haftada 2 defa sırt yaptığımı varsayarsak 2 gün için de yapıyorum değil mi? 3x8'den 24 set.

Son düzenleme:
Yukarıda saydığınız hareketlerden one arm rowu dumbell haliyle değil de makine haliyle yapsam sorun olur mu? Ayrıca bu 3 hareketi haftada 2 defa sırt yaptığımı varsayarsak 2 gün için de yapıyorum değil mi? 3x8'den 24 set.
Makine ile yapabilirsiniz sorun olmaz. Hareketleri üçer setten yapsanız bir günlük idman 9 set, haftada 2 kere çalışınca 18 set yapar. 3x8 ne onu anlamadım.

Makine ile yapabilirsiniz sorun olmaz. Hareketleri üçer setten yapsanız bir günlük idman 9 set, haftada 2 kere çalışınca 18 set yapar. 3x8 ne onu anlamadım.
Reverse deck fly hareketini de sırt günü yapayım diye düşündüm aklımda da o yüzden 24 set demişim. Yazıya yazmamışız, dalgınım bugün. Omuzları farklı günlerde yapmamın bir zararı olmaz herhalde? Sırt gününün sonunda arka omuz(reverse deck fly), işte göğüsün sonunda ön omuz filan.

Reverse deck fly hareketini de sırt günü yapayım diye düşündüm aklımda da o yüzden 24 set demişim. Yazıya yazmamışız, dalgınım bugün. Omuzları farklı günlerde yapmamın bir zararı olmaz herhalde? Sırt gününün sonunda arka omuz(reverse deck fly), işte göğüsün sonunda ön omuz filan.
Ön omuz çalışmaya gerek yok hocam. Split dediğimiz her gün farklı bölge çalışılan tarzda da çalışabilirsiniz, PPL denilen İtiş-çekiş-bacak olarak da çalışabilirsiniz. Haftada en fazla 3-4 gün spora gidebiliyorsanız full body de olabilir. Kendinize uygun olanı bulursunuz kısa bi araştırmayla.

Arka omuzu sırt gününde çalışmanın zararı yok ama omuz gününde Shoulder press, Lateral raise ve Reverse fly yaparak omuz idmanını da 3 harekette bitirebilirsiniz. Tüm bölgeler için hareket önerisi yapabilirim dilerseniz.

Ön omuz çalışmaya gerek yok hocam. Split dediğimiz her gün farklı bölge çalışılan tarzda da çalışabilirsiniz, PPL denilen İtiş-çekiş-bacak olarak da çalışabilirsiniz. Haftada en fazla 3-4 gün spora gidebiliyorsanız full body de olabilir. Kendinize uygun olanı bulursunuz kısa bi araştırmayla.

Arka omuzu sırt gününde çalışmanın zararı yok ama omuz gününde Shoulder press, Lateral raise ve Reverse fly yaparak omuz idmanını da 3 harekette bitirebilirsiniz. Tüm bölgeler için hareket önerisi yapabilirim dilerseniz.
Haftada 6 gün için direkt bir program verebilir misin hocam? Set sayılarının fazla olmadığı, tekrarların 6-8 arasında değiştiği bir program arıyorum. İnternette fazla set sayısının ve tekrarın yani hacmin fazla olmasının kas gelişimini kötü etkilediğini söylüyorlar. Düzgün bir program verebilirseniz hocanın gösterdiğine göre ekleme çıkarma yaparak güzel bir program oluştururum kendime. Böyle her hareketi sorup fazla zaman çalmak da istemem. Ön omuz neden çalışmaya gerek yok, çeşitli egzersizlerde zaten çalıştığı için mi?