Evdeki bilgisayar sayısını 2ye çıkardık yeni bir kablo ihtiyacım var açıkcası size önerdiğim kablodan alacaktım sağlam bir kablo olduğu için adıda cat 8 olduğu için ama vazgeçtim sizlerin söylediklerinden sonra. Güzel bir kablo bulursanız öneride bulunabilirsiniz banada.Merhaba.
Telefondan yazıyordum daha önce şimdi eve bilgisayara geçtim telefondan biraz karıştı yazılar o yüzden cevap veremedim kusura bakmayın, evet önerdiğiniz kablo türüne bakıyordum 1 haftadır uygun olmadığı konusunda bilgilere eriştikten sonra vazgeçtim STP kablo bu sizin aldığınız Ethernet kablosu topraklı model zaten ev için uygun değil hiçbir faydasını görmezsiniz bu kablonun çok araştırdım eğer ki evinizdeki internet hattı fiber internet kullanıyorsanız topraksız olması gerekli alacağanız Ethernet kablosunun araştırma yapabilirsiniz bu konuda. Belki de o nedenle bir artış olmamış olabilir internet paket hızınızda zaten hedef internet paket hızınızı artırmak değil kablodan geçen verinin daha hızlı iletimi bunu unutmayın bazı kaliteli kablolarda evet artış oluyor genelde yorumlara bakarsanız ancak mesela kabaldirek ve Ugreen Amazon yorumlarına bakarsanız internet paket hızı yükselmelerin,den bahseden yorumlar var ama bazılarında tabii ki dediğim gibi hedef daha hızlı veri alışverişi mghz değerinden sebep asıl amaç yoksa CAT 7 ev için çok da yeterli.
Detaylar
Kim cevapladı?Sizin kafanız fazla karışmış. Yok topraklama yok metal uç vs. bu bahsettiklerinizin ev kullanımı için hazır alınan kabloda bir önemi yok. Kablo size iki tarafı da sonlandırılmış (konektör takılı) gelecek zaten. Ha STP kabloya UTP konektör takandan da kablo almayın zaten. Fakat CAT 7 üstü de UTP alamazsınız, öyle bir üretim yok.Verdiğin bilgi için sağ ol ancak işte bu durum bildiğiniz gibi değil yani eksik bilgi aslında bakın ben CAT konusunda değil, UTP STP FTP ve çesit kablo güvenlik türleri hakkında ülkemizdeki yanlış kablo seçimlerinden sebep kullandıkları cihazlara ve korumalı örnek veriyorum STP folyo korumalı bir Ethernet kablosu almalarının ev kullanıcıları için yarardan çok zararı olduğu konusunda birçok elektrik kablo ile alakalı bütün sitelerde araştırma yaptım ve kablo denetçiler dernek başkanımı öyle bir şey olması gerekli Ethernet kablolarında STP Ethernet kablosu veya ftf -S/FTP - u/ftp yani şunu söylemek isterim UTP kablo türü haricindeki tüm diğer kablo yapılarında topraklama yapılmalı ve içlerinde topraklama kablosu var ve bu topraklama tek taraflı yapılmalı yoksa o Ethernet kablosu anten görevi görmekte ve yarardan fazla zarar vermekte daha çok parazit gürültü radyo frekansı ve jittere sebep vermekte ve bu iki tarafıda RJ45 soketi takılı Ethernet kablosunun iki tarafıda metal veya metal kaplama ve Ethernet kablosunun gireceği örnek veriyorum modem router veya bilgisayar anakartının Ethernet soket girişinin metal olması gerekiyor hiçbir yerde bu bilgiyi verdiklerini veya bu konuda bir bilgiye bu şekilde yazıya rastlamadığım için bu konuyu burada dile getirmek isteyerek bütün ülkemizdeki insanların bu konuda bilinçlenmesi adına bu konuyu açtım açıkçası başka herhangi bir sitede forumda üyeliğim yoktur 1 aydır bu konuyu arastırıyorum ve sonunda tamamen emin oldum ve bende hata yapavaktım en korumalı en iyi tür olan s/ftp, kablo türü Ethernet kablosu alacaktım iyi mi derinlemesine araştımışım modem ile anakart arasında kullanılacak kablo kesinlikle topraksız olmalı ve UTP kablo türü hariç diğer tüm kablo türleri topraklıdır ve sakıncalıdır yarardan fazla zarar verir hem anakarta hem modeme bilginize sunarım.
Bana CAT8 mghzind, en dolayı istiyorum kaliteli 10 metre gerekli UTP Ethernet kablosu olacak ancak varsa bildiğiniz bir yer söylerseniz veya link paylaşırsanız memnun olurum, istediğim metrede yok üstü altı var metre olarak 10 metre iyisini bulamıyorum Amazon'da filan bakıyorum ama yok UTP yok.
Saygılar.
Önerilerin için teşekkür ederim evet CAT8 almak istiyorum 1 sefer alacağım zaten maddi durumla alakalı bir durum değil bak şimdi şöyle bir durum var Ethernet kablosunun mghz ne kadar yüksek ise veri aktarımı iletimi o kadar hızlı olur internet hızım benim 100GB paket kullanıyorum download 22,
Örnek veriyorum bir Valorant PUBG türü silahlı FPS oyunu oynuyorsun ekran kartın, da ne kadar GPU sunun MHz önemliyse Ethernet kablosundaki veri aktarım hızı seriliği o kadar önemlidir, kablodaki mghz değerini ekran kartındaki GPU,nun MHz gibi düşün ne kadar fazla mghz değerin var ise Ethernet kablosunda o kadar hızlı veri alışverişi transferi yapar bant genişliği hızı daha hızlı ve seri olur demek istiyorum yani bu da oyunlarda ve uygulamada veya rekabetçi oyunlarda daha iyi olmanı sağlar almışken CAT 8 alayım diyorum ben seni anladım hem GPON cihazında modeme gelen kabloyu hem de modem ve anakart arasındaki iki kabloyuda aynı CAT 8 almak istiyorum bir adet 1 metre veya 50cm bir adette 10 metre UTP CAT 8 lazım önerilerinizi beklerim UTP kablo sağ ol cevapların için.
Yani herkesin bütçesi kendine göre. %100 üstü fiyat farkı var, alamayacağım performansa niye vereyim? Demek yerine milisaniyelik aktarım hızı peşine düşüp 700 liraya kablo alıp onda bir aktarım hızını bile alamamak kişiye kalmış. Onun yerine SFP ile bağlantı sağlasa daha iyi.Şu an aldığım kablonun aynısı 695 TL amazonda yani çokta yüksek bir ücreti yok ben şahsen çokta araştırmadan öyle cat 8 diye almıştım tamam fazla para ödemeyelim diğer arkadaşlarında dediği gibi ama bunlarda çok yüksek meblalar değilki kaçınalım almışken iyisi olsun düşüncenize katılıyorum ki sizin demenize göre yanlış bir kablo tercihinde bulunmuşum ama bir dezavantajını yaşamadım şu ana kadar.
Performansın fark edilemeyecek derecede az olduğunu bizzat deneyimleyerek gördüm zaten ama kablo sağlamlık olarak mükemmel çıktı diyebilirim. Evimde 4 ayda 3 defa internet değiştirdim bununla ilgili bir konumda mevcut zaten bu sürede kablonun ucunu tutup hunharca çeken İSS çalışanlarımı dersiniz, kabloyu tutup fırlatanlarmı dersiniz, pinine basmadan kabloyu çıkarmayı deneyenlermi dersiniz neler geçirdi başından kısa sürede yani ben sağlamlığından gayet memnun kaldım gerek uçları olsun gerek kablonun kırılmaması olsun ki kapılarada sıkıştırdılar defalarca cat 6 bir kablo olsa çoktan paramparça olurdu yoksa evde günlük düz kullanıcı için performans farkı yok denecek kadar az.Sizin kafanız fazla karışmış. Yok topraklama yok metal uç vs. bu bahsettiklerinizin ev kullanımı için hazır alınan kabloda bir önemi yok. Kablo size iki tarafı da sonlandırılmış (konektör takılı) gelecek zaten. Ha STP kabloya UTP konektör takandan da kablo almayın zaten. Fakat CAT 7 üstü de UTP alamazsınız, öyle bir üretim yok.
Yani herkesin bütçesi kendine göre. %100 üstü fiyat farkı var, alamayacağım performansa niye vereyim? Demek yerine milisaniyelik aktarım hızı peşine düşüp 700 liraya kablo alıp onda bir aktarım hızını bile alamamak kişiye kalmış. Onun yerine SFP ile bağlantı sağlasa daha iyi.
Sizin kafanız fazla karışmış. Yok topraklama yok metal uç vs. bu bahsettiklerinizin ev kullanımı için hazır alınan kabloda bir önemi yok. Kablo size iki tarafı da sonlandırılmış (konektör takılı) gelecek zaten. Ha STP kabloya UTP konektör takandan da kablo almayın zaten. Fakat CAT 7 üstü de UTP alamazsınız, öyle bir üretim yok.
Yani herkesin bütçesi kendine göre. %100 üstü fiyat farkı var, alamayacağım performansa niye vereyim? Demek yerine milisaniyelik aktarım hızı peşine düşüp 700 liraya kablo alıp onda bir aktarım hızını bile alamamak kişiye kalmış. Onun yerine SFP ile bağlantı sağlasa daha iyi.
STP kablosu nasıl topraklanır.
STP kablosunun toplama (ağ ekipmanı) tarafı topraklanmalıdır. Topraklamanın yalnızca bir kablo ucunda yapılması gerektiğini, her iki uçta birden yapılmaması gerektiğini unutmamak önemlidir. Kablolamayı patch panellerle sonlandırıyorsanız, en uygun uygulama, patch panele kablo topraklamaları bağlamak ve panelin kendisini topraklamaktır. Bu amaç için özel paneller mevcuttur.
STP Ethernet kablosunun iki tarafı RJ45 metal veya altın kaplama ile sonlandırılmış ancak, topraklı STP Ethernet kablosunun ayrıca bir ucunun metal aksamla temas etmesi gerektiğide yazıyor ve topraklamalı kablo önerilmiyor şimdi o yazıları arıyorum.
Arkadaşlar bu linkin içindeki konuyu bir inceleyin bu konudaki asistan isimli kullanıcın yorumunu okuyun diğer yorumlara göz atmanızı istiyorum bu konuda
Son düzenleme:
Liguori
Yetkin
- Makaleler
- 1
Arkadaşın kafası falan karışmamış. Dedikleri doğru ve bilen çok az kişi var. Kablo'da shielding tek uçta yapılmalı, bu doğru bilgi, yoksa anten görevi görür. Ve doğru çalışması için takılan portun/jack'in de metal olması gerekir.
Ayrıca priz/keystone jack kullanıyorsanız metal shielded keystone jack olmalı. Örnek: https://de.assmann.shop/en/Data-Net...free-mounting-connection.html?listtype=search
Ben o yüzden hep Digitus ürünleri kullanıyorum. Digitus'un hazır CAT6A S/FTP kablolarını yıllardır kullanıyorum. Stoklarını ülkemizde bulmak zor değil.
Shielded kabloyu hazır almak kendiniz yapmaktan çok daha iyi. HES CAT7 S/FTP raw kablo almıştım ama doğru ucu ve sonlandırma penselerini bulmak cidden zor işti. O yüzden eskisi gibi hazır Digitus kablo almayı tercih ediyorum.
CAT6A S/FTP üzmez. Ayrıca normal kullanımda da anten görevi görmez. Günün sonunda kablonun shield'ı değil, kalitesi önemli. UTP olup kalitesiz çok kablo var piyasada, hele bizim ülkemizde. Ama en azından 200-300 TL S/FTP kabloya ve Digitus markasına verince aklım rahat oluyor.
Site'de daha detaylı arama yapın. EAN numaralarını Amazon ve Hepsiburada'da aratın. Her türlü kablo stokta oluyor genelde.
Kendim cihazlar için Digitus CAT6A S/FTP kullanıyorum. Prizlerimde kullandığım keystone jack ise gene Digitus CAT6A Shielded Metal Toolless Keystone Jack, yukarıda paylaştığım. Ama yeterince uzun raw S/FTP kablo bulamadığım için iki priz arasında duvardan geçen kablo basit Nexans CAT6 U/UTP. Bunu ileride komple single mode fiber ile değiştireceğim ve bakır'ı geride bırakacağım. Bi-Di SFP ve fiber drop kablo en iyisi.
Ayrıca priz/keystone jack kullanıyorsanız metal shielded keystone jack olmalı. Örnek: https://de.assmann.shop/en/Data-Net...free-mounting-connection.html?listtype=search
Ben o yüzden hep Digitus ürünleri kullanıyorum. Digitus'un hazır CAT6A S/FTP kablolarını yıllardır kullanıyorum. Stoklarını ülkemizde bulmak zor değil.
Shielded kabloyu hazır almak kendiniz yapmaktan çok daha iyi. HES CAT7 S/FTP raw kablo almıştım ama doğru ucu ve sonlandırma penselerini bulmak cidden zor işti. O yüzden eskisi gibi hazır Digitus kablo almayı tercih ediyorum.
CAT6A S/FTP üzmez. Ayrıca normal kullanımda da anten görevi görmez. Günün sonunda kablonun shield'ı değil, kalitesi önemli. UTP olup kalitesiz çok kablo var piyasada, hele bizim ülkemizde. Ama en azından 200-300 TL S/FTP kabloya ve Digitus markasına verince aklım rahat oluyor.
Site'de daha detaylı arama yapın. EAN numaralarını Amazon ve Hepsiburada'da aratın. Her türlü kablo stokta oluyor genelde.
Kendim cihazlar için Digitus CAT6A S/FTP kullanıyorum. Prizlerimde kullandığım keystone jack ise gene Digitus CAT6A Shielded Metal Toolless Keystone Jack, yukarıda paylaştığım. Ama yeterince uzun raw S/FTP kablo bulamadığım için iki priz arasında duvardan geçen kablo basit Nexans CAT6 U/UTP. Bunu ileride komple single mode fiber ile değiştireceğim ve bakır'ı geride bırakacağım. Bi-Di SFP ve fiber drop kablo en iyisi.
STP kablosunun topraklanması gerekir mi?
Kısa cevap: Evet — korumalı bükümlü çift (STP) kablonun etkili olabilmesi için uygun bir topraklama (koruma sonlandırma) gerekir; topraklanmamış bir koruma işe yaramaz veya daha da kötüsü olabilir (anten görevi görebilir).
STP için "topraklama" ne anlama geliyor?
Kalkan (folyo, örgü veya her ikisi), iletkenlerin etrafındaki iletken bir tabakadır. Topraklama = bu kalkanı, bir veya daha fazla noktada düşük empedanslı bir referansa (şasi/toprak veya belirlenmiş bir kalkan/toprak iletkeni) bağlamak, böylece indüklenen gürültüyü boşaltabilir ve emı'yi engelleyebilir.
Topraklama, sinyal iletkenlerinden birine bağlanmak veya drenaj telini serbest bırakmakla aynı şey değildir.
Topraklamanın önemi nedir?
İndüklenen akımlar ve rf gürültüsü için bir geri dönüş yolu sağlar, böylece kalkan paraziti emer ve çiftlerden uzaklaştırır.
Kablodan yayılan radyasyonu azaltır.
Kalkanın gürültüyü almasını ve tekrar yaymasını önler (topraklanmamış bir kalkan, kuplajı güçlendirebilir).
Doğru topraklama nasıl yapılır (en iyi uygulamalar)
Kalkanı konnektörde sonlandırın:
- Bağlantı kabuğunu veya ekipman şasisini bina toprağına veya ekipman toprağına bağlayın, böylece kalkan düşük empedanslı bir yola sahip olur.
Tek nokta ve iki nokta topraklama:
- Birçok STP kablosu, kolay ekran sonlandırma için bir drenaj iletkeni içerir. Drenajı konnektör kabuğuna bağlayın; kesmeyin.
Sürekliliği koruyun:
- Patch paneller veya kablo yöneticileri arasındaki kalkanda kopukluklardan kaçının. Gerektiğinde korumalı patch paneller, korumalı RJ45 jakları ve metal kanallar veya arka kapaklar kullanın.
Uygunsuz topraklama yollarından kaçının:
- Kalkanı, ekipman toprağına bağlı olmayan rastgele bir metale topraklamayın. Topraklama için kablo zırhının rastgele yüzeylere temas etmesine güvenmekten kaçının.
Standartlar ve tipik öneriler.
Ethernet (örneğin, 1000BASE-t) ve endüstri kablolama standartları: Ekranlı kablo kullanırken üretici ve standartlara (ISO/IEC 11801, TIA-568) göre ekran sonlandırmasını kullanın.
Yüksek emı'li endüstriyel ortamlar için, korumalı kablolama ve uygun topraklama/sonlandırma şiddetle önerilir.
Çoğu tipik ofis CAT5e/CAT6 UTP kurulumunda korumasız kablo kullanılır; STP yalnızca ek koruma gerektiğinde kullanılmalı ve doğru topraklama ile kurulmalıdır.
Pratik pratik kurallar.
STP takarsanız, yüksek EMI/yüksek frekanslı ortamlarda kalkanı her iki uçtan uygun şekilde topraklanmış şasiye sonlandırın; düşük frekanslarda toprak döngüleri veya uğultu endişe yaratıyorsa sistem başına tek nokta kılavuzluğunu seçin.
Bağlantıda korumalı ve korumasız bileşenleri karıştırmayın (korumalı kabloyu korumasız konnektöre bağlamayın) — bu, korumayı bozar.
Eğer emin değilseniz veya uygun bir topraklama sağlamanın bir yolu yoksa, STP yerine UTP kullanın.
Örnekler (tipik senaryolar)
Veri merkezi/sunucu rafı: Korumalı jaklara sonlandırılmış ve her iki uçta raf/şasi toprağına bağlanmış korumalı yama kabloları.
Ağır emı'li ofis (motorların/radyo vericilerinin yakınında): Tasarım gereği bina toprağına veya tek nokta sistem toprağına her iki uçtan bağlamalı STP.
Ekipman topraklaması olmayan konut Lan'ı: Uygun topraklama olmadan STP kullanmak çok az fayda sağlar; UTP tercih edilir.
Özet.
Bir kalkan yalnızca ortak/toprak bağlantısına düşük empedanslı bir yol olduğunda çalışır. STP kalkanlarını her zaman konnektör, ekipman ve kurulum standartlarına göre sonlandırın ve bağlayın; aksi takdirde UTP'yi seçin.
Bu konudaki bilgili olan yerleri okuyorum şu an da gerçekten UTP harici kablo almaktan çekiniyorum açıkçası, u/utp de topraklama istiyor s/ftp, de topraklama teli içerisinde aldığınız ürünün ancak sizin, de anladığınız gibi bir taraftan topraklama yapmak gerekiyor bu kablolarda o yüzden UTP'den yanayım sadece ülkemizdeki hiçbir forumda bu konuda bilgi bulamadım yanlış kablo seçimleri yapıyoruz yapılıyor bu konuda bilgisiziz UTP harici diğer tüm kablo türlerinde topraklama şart tek tarafdan modem router Ethernet girişi metal olmak durumunda veya Ethernet kablosunun içindeki topraklama teli ile bir toprak hattına bağlanması gerekiyor öğrendiğim kadarıyla bizim modemlerimizin Ethernet girişleri plastik ya da anakartın Ethernet girişi metal olması gerekli anladığım bu şu anlık ama UTP harici kablo almaktan vazgeçtim korumalı kablolarda böyle sıkıntılar var yani bende şaşırdım ne yapacağımı ama UTP kablo alacağım bu gidişle sıkıntı yaşamamak adına.
Kısa cevap: Evet — korumalı bükümlü çift (STP) kablonun etkili olabilmesi için uygun bir topraklama (koruma sonlandırma) gerekir; topraklanmamış bir koruma işe yaramaz veya daha da kötüsü olabilir (anten görevi görebilir).
STP için "topraklama" ne anlama geliyor?
Kalkan (folyo, örgü veya her ikisi), iletkenlerin etrafındaki iletken bir tabakadır. Topraklama = bu kalkanı, bir veya daha fazla noktada düşük empedanslı bir referansa (şasi/toprak veya belirlenmiş bir kalkan/toprak iletkeni) bağlamak, böylece indüklenen gürültüyü boşaltabilir ve emı'yi engelleyebilir.
Topraklama, sinyal iletkenlerinden birine bağlanmak veya drenaj telini serbest bırakmakla aynı şey değildir.
Topraklamanın önemi nedir?
İndüklenen akımlar ve rf gürültüsü için bir geri dönüş yolu sağlar, böylece kalkan paraziti emer ve çiftlerden uzaklaştırır.
Kablodan yayılan radyasyonu azaltır.
Kalkanın gürültüyü almasını ve tekrar yaymasını önler (topraklanmamış bir kalkan, kuplajı güçlendirebilir).
Doğru topraklama nasıl yapılır (en iyi uygulamalar)
Kalkanı konnektörde sonlandırın:
- Metal kalkan teması veya tahliye teli kelepçesi sağlayan STP için tasarlanmış konnektörleri ve jakları kullanın.
- Kablo kalkanını/tahliyeyi konnektör kabuğuna veya özel kalkan pabucuna takın.
- Bağlantı kabuğunu veya ekipman şasisini bina toprağına veya ekipman toprağına bağlayın, böylece kalkan düşük empedanslı bir yola sahip olur.
Tek nokta ve iki nokta topraklama:
- Düşük frekans veya DC topraklama endişeleri için, tek nokta topraklama (tek uç) toprak döngülerini önler.
- Yüksek frekanslı emı bastırma için, her iki ucun da topraklanması genellikle etkilidir çünkü Rf'deki kısa, düşük empedanslı bağlantılar farklı davranır; her iki uç da ortak bir ekipman şasisi/toprağı paylaştığında ve kablo uzunluğu önemli olduğunda önerilir.
- Çevre ve frekans bandı için üretici spesifikasyonlarını ve ilgili standartları izleyin.
- Birçok STP kablosu, kolay ekran sonlandırma için bir drenaj iletkeni içerir. Drenajı konnektör kabuğuna bağlayın; kesmeyin.
Sürekliliği koruyun:
- Patch paneller veya kablo yöneticileri arasındaki kalkanda kopukluklardan kaçının. Gerektiğinde korumalı patch paneller, korumalı RJ45 jakları ve metal kanallar veya arka kapaklar kullanın.
Uygunsuz topraklama yollarından kaçının:
- Kalkanı, ekipman toprağına bağlı olmayan rastgele bir metale topraklamayın. Topraklama için kablo zırhının rastgele yüzeylere temas etmesine güvenmekten kaçının.
Standartlar ve tipik öneriler.
Ethernet (örneğin, 1000BASE-t) ve endüstri kablolama standartları: Ekranlı kablo kullanırken üretici ve standartlara (ISO/IEC 11801, TIA-568) göre ekran sonlandırmasını kullanın.
Yüksek emı'li endüstriyel ortamlar için, korumalı kablolama ve uygun topraklama/sonlandırma şiddetle önerilir.
Çoğu tipik ofis CAT5e/CAT6 UTP kurulumunda korumasız kablo kullanılır; STP yalnızca ek koruma gerektiğinde kullanılmalı ve doğru topraklama ile kurulmalıdır.
Pratik pratik kurallar.
STP takarsanız, yüksek EMI/yüksek frekanslı ortamlarda kalkanı her iki uçtan uygun şekilde topraklanmış şasiye sonlandırın; düşük frekanslarda toprak döngüleri veya uğultu endişe yaratıyorsa sistem başına tek nokta kılavuzluğunu seçin.
Bağlantıda korumalı ve korumasız bileşenleri karıştırmayın (korumalı kabloyu korumasız konnektöre bağlamayın) — bu, korumayı bozar.
Eğer emin değilseniz veya uygun bir topraklama sağlamanın bir yolu yoksa, STP yerine UTP kullanın.
Örnekler (tipik senaryolar)
Veri merkezi/sunucu rafı: Korumalı jaklara sonlandırılmış ve her iki uçta raf/şasi toprağına bağlanmış korumalı yama kabloları.
Ağır emı'li ofis (motorların/radyo vericilerinin yakınında): Tasarım gereği bina toprağına veya tek nokta sistem toprağına her iki uçtan bağlamalı STP.
Ekipman topraklaması olmayan konut Lan'ı: Uygun topraklama olmadan STP kullanmak çok az fayda sağlar; UTP tercih edilir.
Özet.
Bir kalkan yalnızca ortak/toprak bağlantısına düşük empedanslı bir yol olduğunda çalışır. STP kalkanlarını her zaman konnektör, ekipman ve kurulum standartlarına göre sonlandırın ve bağlayın; aksi takdirde UTP'yi seçin.
Arkadaşın kafası falan karışmamış. Dedikleri doğru ve bilen çok az kişi var. Kablo'da shielding tek uçta yapılmalı, bu doğru bilgi, yoksa anten görevi görür. Ve doğru çalışması için takılan portun/jack'in de metal olması gerekir.
Ben o yüzden hep digitus ürünleri kullanıyorum. Digitus'un hazır CAT6a s/ftp kablolarını yıllardır kullanıyorum. Stoklarını ülkemizde bulmak zor değil.
Shielded kabloyu hazır almak kendiniz yapmaktan çok daha iyi. HES CAT7 s/ftp RAW kablo almıştım ama doğru ucu ve sonlandırma penselerini bulmak cidden zor işti. O yüzden eskisi gibi hazır digitus kablo almayı tercih ediyorum.
CAT6a s/ftp üzmez. Ayrıca normal kullanımda da anten görevi görmez. Günün sonunda kablonun Shield'ı değil, kalitesi önemli. UTP olup kalitesiz çok kablo var piyasada, hele bizim ülkemizde. Ama en azından 200-300 TL s/ftp kabloya ve digitus markasına verince aklım rahat oluyor.
Site'de daha detaylı arama yapın. Ean numaralarını Amazon ve Hepsiburada'da aratın. Her türlü kablo stokta oluyor genelde.
Kendim cihazlar için digitus CAT6a s/ftp kullanıyorum. Prizlerimde kullandığım keystone jack ise gene digitus CAT6a shielded metal toolless keystone jack, yukarıda paylaştığım. Ama yeterince uzun RAW s/ftp kablo bulamadığım için iki priz arasında duvardan geçen kablo basit nexans CAT6 u/utp. Bunu ileride komple Single mode fiber ile değiştireceğim ve bakır'ı geride bırakacağım. Bir-di SFP ve fiber drop kablo en iyisi.
Bu konudaki bilgili olan yerleri okuyorum şu an da gerçekten UTP harici kablo almaktan çekiniyorum açıkçası, u/utp de topraklama istiyor s/ftp, de topraklama teli içerisinde aldığınız ürünün ancak sizin, de anladığınız gibi bir taraftan topraklama yapmak gerekiyor bu kablolarda o yüzden UTP'den yanayım sadece ülkemizdeki hiçbir forumda bu konuda bilgi bulamadım yanlış kablo seçimleri yapıyoruz yapılıyor bu konuda bilgisiziz UTP harici diğer tüm kablo türlerinde topraklama şart tek tarafdan modem router Ethernet girişi metal olmak durumunda veya Ethernet kablosunun içindeki topraklama teli ile bir toprak hattına bağlanması gerekiyor öğrendiğim kadarıyla bizim modemlerimizin Ethernet girişleri plastik ya da anakartın Ethernet girişi metal olması gerekli anladığım bu şu anlık ama UTP harici kablo almaktan vazgeçtim korumalı kablolarda böyle sıkıntılar var yani bende şaşırdım ne yapacağımı ama UTP kablo alacağım bu gidişle sıkıntı yaşamamak adına.
Son düzenleme:
Liguori
Yetkin
- Makaleler
- 1
Hayır, maalesef sizin kafanızın karıştığı yer patch kablo yani hazır kablo ile daha sonlandırılmamış kabloyu (installation cable) karıştırmanız. Bunlar farklı şeyler.Bu konudaki bilgili olan yerleri okuyorum şu an da gerçekten UTP harici kablo almaktan çekiniyorum açıkçası, u/utp de topraklama istiyor s/ftp, de topraklama teli içerisinde aldığınız ürünün ancak sizin, de anladığınız gibi bir taraftan topraklama yapmak gerekiyor bu kablolarda o yüzden UTP'den yanayım sadece ülkemizdeki hiçbir forumda bu konuda bilgi bulamadım yanlış kablo seçimleri yapıyoruz yapılıyor bu konuda bilgisiziz UTP harici diğer tüm kablo türlerinde topraklama şart tek tarafdan modem router Ethernet girişi metal olmak durumunda veya Ethernet kablosunun içindeki topraklama teli ile bir toprak hattına bağlanması gerekiyor öğrendiğim kadarıyla bizim modemlerimizin Ethernet girişleri plastik ya da anakartın Ethernet girişi metal olması gerekli anladığım bu şu anlık ama UTP harici kablo almaktan vazgeçtim korumalı kablolarda böyle sıkıntılar var yani bende şaşırdım ne yapacağımı ama UTP kablo alacağım bu gidişle sıkıntı yaşamamak adına.
Bahsettiğim hazır Digitus CAT6A S/FTP kablolarda ekstra hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Bu hazır patch kablo. İsterseniz plastik porta takın, isterseniz metal. Buradaki shielding kabloyu dış EMI/RF parazitlerinden koruyan bir bariyer.
Aynı şeyi yıllardır okuyorum ve yaşadım. Yabancı forumlarda bahsedilen şey raw, installation cable'ı, yani sonlandırılmamış kabloların yapımında çelik zırhı sadece bir uçta sarmaktan bahsediyorlar. Grounding dedikleri şey bu. Aynı şey keystone jack ve patch panel içinde geçerli.
Siz bunla hazır kabloyu karıştırıyorsunuz. Bunlarda evet doğru, jack veya panelin sadece bir ucunda topraklama yapılmalı. Ama hazır kabloda böyle bir şey söz konusu değil, çünkü adı üstünde hazır.
Ki zaten bana sorarsanız S/FTP çok gereksiz bir şey. U/UTP son kullanıcı için hayliyle yeterli. Hele cihazlar arası. Sadece güç kablolarına paralel ve dip dibe gitmemesine dikkat edilmeli. Örnek:
100 TL. CAT6, U/UTP. 55 metreye kadar rahat 10G yapabiliyor.
S/FTP ile kafanızı yormayın. Benim kullanma sebebim cihazlarımın olduğu TV konsolu aynı zamanda AVR ve ev sinema sistemimi barındırması. Burada EMI/RF azaltmak önemli. Yoksa U/UTP kullanırdım.
Emin misiniz yani hazır kablo 2 tarafaı RJ45 metal veya kaplamalı jaklar ile sonlandırlmış hazır satılan Ethernet ürünlerinde problem çıkmazmı diyorsunuz ben örnek veriyorum modem ve anakart arası ve GPON cihazı ve modem arası 2 gerekli metrede hazır almak istiyorum mesela sf/ftp en korumalı en iyisini bu bahsedilen kablolar hakkındaki sorunlarla karşılaşmıyacağız yani öyle mi yani bir taraftan topraklama gibi ne bileyim kafam allak bullak oldu her yeri okumaktan nereden sardım bu kablo güvenliği türlerine iyisini alayım derken sardım açıkçası yani doyrsunuz ki piyasadaki hazır satılan Ethernet kablolarında bu sorunu yaşamazsınız, eğer iki tarafıda jak sız boş ise bu durumlar söz konusu olur diyorsunuz sanırım, okuduğum yerlere bakılırsa ama RJ45'le de sonladırılmış hazır olsa bir tarafdan toprak alması gerektiği gibi yazıyor ya da ben yanlış anlıyorum dediğiniz gibi olabilir yoksa bu kadar kabloyu nasıl satıyorlar yanlış üretim yapsalar yani oda var sağ olun ama güzel anlattınız.
Emin misiniz yani hazır kablo 2 tarafı RJ45 metal veya kaplamalı jak,lar ile sonlandırılmış hazır satılan Ethernet ürünlerinde problem çıkmazmı diyorsunuz ben örnek veriyorum modem ve anakart arası ve GPON cihazı ve modem arası 2 adet farklı metrelerde ethernet kablosu gerekli hazır almak istiyorum mesela sf/ftp en korumalı en iyisini bu bahsedilen kablolar hakkındaki sorunlarla karşılaşmıyacağızmı yani öyle mi bir taraftan topraklama gibi ne bileyim kafam allak bullak oldu her yeri okumaktan nereden sardım bu kablo güvenliği koruma türlerine iyisini alayım derken sardım açıkçası yani diyorsunuz ki piyasadaki hazır satılan Ethernet kablolarında bu sorunu yaşamazsınız, eğer iki tarafıda jak sız boş ise bu durumlar söz konusu olur diyorsunuz sanırım, okuduğum yerlere bakılırsa ama RJ45'le de sonladırlmış hazır olsa bile bir tarafdan toprak alması gerektiği gibi yazıyor ya da ben yanlış anlıyorum dediğiniz gibi olabilir yoksa bu kadar kabloyu nasıl satıyorlar yanlış üretim yapsalar yani oda var sağ olun ama güzel anlattınız.
Emin misiniz yani hazır kablo 2 tarafı RJ45 metal veya kaplamalı jak,lar ile sonlandırılmış hazır satılan Ethernet ürünlerinde problem çıkmazmı diyorsunuz ben örnek veriyorum modem ve anakart arası ve GPON cihazı ve modem arası 2 adet farklı metrelerde ethernet kablosu gerekli hazır almak istiyorum mesela sf/ftp en korumalı en iyisini bu bahsedilen kablolar hakkındaki sorunlarla karşılaşmıyacağızmı yani öyle mi bir taraftan topraklama gibi ne bileyim kafam allak bullak oldu her yeri okumaktan nereden sardım bu kablo güvünliği koruma türlerine iyisini alayım derken sardım açıkçası yani diyorsunuz ki piyasadaki hazır satılan Ethernet kablolarında bu sorunu yaşamazsınız, eğer iki tarafıda jak sız boş ise bu durumlar söz konusu olur diyorsunuz sanırım, okuduğum yerlere bakılırsa ama RJ45'le de sonladırlmış hazır olsa bile bir tarafdan toprak alması gerektiği gibi yazıyor ya da ben yanlış anlıyorum dediğiniz gibi olabilir yoksa bu kadar kabloyu nasıl satıyorlar yanlış üretim yapsalar yani oda var sağ olun ama güzel anlattınız.
Bu konuda yazılanları inceler misiniz bu konuda RJ45 ile sonladırma yapılsa dahi bir tarafdan topraklanması gerektiği gibi yorumlar mevcut o yüzden hazır satılan ürünlerdede anladığım şu ethernet kablosu 2 tarafıda rj45 metal ürün olmalı ve örnek veriyorum modem Ethernet lan port girişi metal olmalı dün okumuştum eğer ki UTP hariç tüm diğer kablo türlerinde topraklama teli mevcut şemasını isterseniz buraya atarım Ethernet jaklarının RJ45'lerin ve modemin girişinin yani ağ tarafının soket girişinin metal olması gerekli önerdiğiniz ürünlere baktım bu arada teşekkür ederim.
şimdi anladım topraklama telini rj45 jakının metaline bağlayarak topraklıyor öylemi tek bir tarafdaki rj45 soketinin baş tarafındaki metal altına sıkıştırıp topraklıyor
Hayır, maalesef sizin kafanızın karıştığı yer patch kablo yani hazır kablo ile daha sonlandırılmamış kabloyu (installation cable) karıştırmanız. Bunlar farklı şeyler.
Bahsettiğim hazır digitus CAT6a s/ftp kablolarda ekstra hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Bu hazır patch kablo. İsterseniz plastik porta takın, isterseniz metal. Buradaki shielding kabloyu dış EMI/RF parazitlerinden koruyan bir bariyer.
Aynı şeyi yıllardır okuyorum ve yaşadım. Yabancı forumlarda bahsedilen şey RAW, installation Cable'ı, yani sonlandırılmamış kabloların yapımında çelik zırhı sadece bir uçta sarmaktan bahsediyorlar. Grounding dedikleri şey bu. Aynı şey keystone jack ve patch panel içinde geçerli.
Siz bununla hazır kabloyu karıştırıyorsunuz. Bunlarda evet doğru, jack veya panelin sadece bir ucunda topraklama yapılmalı. Ama hazır kabloda böyle bir şey söz konusu değil, çünkü adı üstünde hazır.
Ki zaten bana sorarsanız s/ftp çok gereksiz bir şey. U/utp son kullanıcı için hayliyle yeterli. Hele cihazlar arası. Sadece güç kablolarına paralel ve dip dibe gitmemesine dikkat edilmeli. Örnek:
100 TL. CAT6, u/utp. 55 metreye kadar rahat 10G yapabiliyor.
S/ftp ile kafanızı yormayın. Benim kullanma sebebim cihazlarımın olduğu TV konsolu aynı zamanda avr ve ev sinema sistemimi barındırması. Burada EMI/RF azaltmak önemli. Yoksa u/utp kullanırdım.
Emin misiniz yani hazır kablo 2 tarafı RJ45 metal veya kaplamalı jak,lar ile sonlandırılmış hazır satılan Ethernet ürünlerinde problem çıkmazmı diyorsunuz ben örnek veriyorum modem ve anakart arası ve GPON cihazı ve modem arası 2 adet farklı metrelerde ethernet kablosu gerekli hazır almak istiyorum mesela sf/ftp en korumalı en iyisini bu bahsedilen kablolar hakkındaki sorunlarla karşılaşmıyacağızmı yani öyle mi bir taraftan topraklama gibi ne bileyim kafam allak bullak oldu her yeri okumaktan nereden sardım bu kablo güvenliği koruma türlerine iyisini alayım derken sardım açıkçası yani diyorsunuz ki piyasadaki hazır satılan Ethernet kablolarında bu sorunu yaşamazsınız, eğer iki tarafıda jak sız boş ise bu durumlar söz konusu olur diyorsunuz sanırım, okuduğum yerlere bakılırsa ama RJ45'le de sonladırlmış hazır olsa bile bir tarafdan toprak alması gerektiği gibi yazıyor ya da ben yanlış anlıyorum dediğiniz gibi olabilir yoksa bu kadar kabloyu nasıl satıyorlar yanlış üretim yapsalar yani oda var sağ olun ama güzel anlattınız.
Hayır, maalesef sizin kafanızın karıştığı yer patch kablo yani hazır kablo ile daha sonlandırılmamış kabloyu (installation cable) karıştırmanız. Bunlar farklı şeyler.
Bahsettiğim hazır digitus CAT6a s/ftp kablolarda ekstra hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Bu hazır patch kablo. İsterseniz plastik porta takın, isterseniz metal. Buradaki shielding kabloyu dış EMI/RF parazitlerinden koruyan bir bariyer.
Aynı şeyi yıllardır okuyorum ve yaşadım. Yabancı forumlarda bahsedilen şey RAW, installation Cable'ı, yani sonlandırılmamış kabloların yapımında çelik zırhı sadece bir uçta sarmaktan bahsediyorlar. Grounding dedikleri şey bu. Aynı şey keystone jack ve patch panel içinde geçerli.
Siz bununla hazır kabloyu karıştırıyorsunuz. Bunlarda evet doğru, jack veya panelin sadece bir ucunda topraklama yapılmalı. Ama hazır kabloda böyle bir şey söz konusu değil, çünkü adı üstünde hazır.
Ki zaten bana sorarsanız s/ftp çok gereksiz bir şey. U/utp son kullanıcı için hayliyle yeterli. Hele cihazlar arası. Sadece güç kablolarına paralel ve dip dibe gitmemesine dikkat edilmeli. Örnek:
100 TL. CAT6, u/utp. 55 metreye kadar rahat 10G yapabiliyor.
S/ftp ile kafanızı yormayın. Benim kullanma sebebim cihazlarımın olduğu TV konsolu aynı zamanda avr ve ev sinema sistemimi barındırması. Burada EMI/RF azaltmak önemli. Yoksa u/utp kullanırdım.
Emin misiniz yani hazır kablo 2 tarafı RJ45 metal veya kaplamalı jak,lar ile sonlandırılmış hazır satılan Ethernet ürünlerinde problem çıkmazmı diyorsunuz ben örnek veriyorum modem ve anakart arası ve GPON cihazı ve modem arası 2 adet farklı metrelerde ethernet kablosu gerekli hazır almak istiyorum mesela sf/ftp en korumalı en iyisini bu bahsedilen kablolar hakkındaki sorunlarla karşılaşmıyacağızmı yani öyle mi bir taraftan topraklama gibi ne bileyim kafam allak bullak oldu her yeri okumaktan nereden sardım bu kablo güvünliği koruma türlerine iyisini alayım derken sardım açıkçası yani diyorsunuz ki piyasadaki hazır satılan Ethernet kablolarında bu sorunu yaşamazsınız, eğer iki tarafıda jak sız boş ise bu durumlar söz konusu olur diyorsunuz sanırım, okuduğum yerlere bakılırsa ama RJ45'le de sonladırlmış hazır olsa bile bir tarafdan toprak alması gerektiği gibi yazıyor ya da ben yanlış anlıyorum dediğiniz gibi olabilir yoksa bu kadar kabloyu nasıl satıyorlar yanlış üretim yapsalar yani oda var sağ olun ama güzel anlattınız.
Bu konuda yazılanları inceler misiniz bu konuda RJ45 ile sonladırma yapılsa dahi bir tarafdan topraklanması gerektiği gibi yorumlar mevcut o yüzden hazır satılan ürünlerdede anladığım şu ethernet kablosu 2 tarafıda rj45 metal ürün olmalı ve örnek veriyorum modem Ethernet lan port girişi metal olmalı dün okumuştum eğer ki UTP hariç tüm diğer kablo türlerinde topraklama teli mevcut şemasını isterseniz buraya atarım Ethernet jaklarının RJ45'lerin ve modemin girişinin yani ağ tarafının soket girişinin metal olması gerekli önerdiğiniz ürünlere baktım bu arada teşekkür ederim.
şimdi anladım topraklama telini rj45 jakının metaline bağlayarak topraklıyor öylemi tek bir tarafdaki rj45 soketinin baş tarafındaki metal altına sıkıştırıp topraklıyor
Son düzenleme:
Emin misiniz yani hazır kablo 2 tarafaı RJ45 metal veya kaplamalı jaklar ile sonlandırlmış hazır satılan Ethernet ürünlerinde problem çıkmazmı diyorsunuz ben örnek veriyorum modem ve anakart arası ve GPON cihazı ve modem arası 2 gerekli metrede hazır almak istiyorum mesela sf/ftp en korumalı en iyisini bu bahsedilen kablolar hakkındaki sorunlarla karşılaşmıyacağız yani öyle mi yani bir taraftan topraklama gibi ne bileyim kafam allak bullak oldu her yeri okumaktan nereden sardım bu kablo güvenliği türlerine iyisini alayım derken sardım açıkçası yani doyrsunuz ki piyasadaki hazır satılan Ethernet kablolarında bu sorunu yaşamazsınız, eğer iki tarafıda jak sız boş ise bu durumlar söz konusu olur diyorsunuz sanırım, okuduğum yerlere bakılırsa ama RJ45'le de sonladırılmış hazır olsa bir tarafdan toprak alması gerektiği gibi yazıyor ya da ben yanlış anlıyorum dediğiniz gibi olabilir yoksa bu kadar kabloyu nasıl satıyorlar yanlış üretim yapsalar yani oda var sağ olun ama güzel anlattınız.
Ben olaya biraz psikolojik yaklasacağım. Ben de sizin gibiyim bir konuya takılınca incesine kadar araştırıyorum sonra kafam karışıyor. Yakın zamanda ben de kablo arayışındaydim cat 7 diye tutturdum sonra araştırdığımda iyi bir cat6 ya da cat6a işimi görür dedim ama ben cat 6 siparişi verene kadar evden biri cat 7 aldı hem de pahalı fiyata. Beyin tamamlanmamış şeylere çok kafa yorar, bu yüzden iyi ya da kötü bir şey seçip devam etmek gerekiyor. Naçizane önerim cat 6 alıp geçin performans sorunu yaşamazsınız. Ne zaman sorun yaşarsanız o zaman bir üstüne geçin kendinizi çok yormayın
Liguori
Yetkin
- Makaleler
- 1
Hocam siz olaya çok yanlış bakıyorsunuz.
Patch kablo demek hazır kablo demek. S/FTP patch kablo herhangi bir ekstra topraklama, yani grounding gerektirmez. Bu kablonun S ve F kısmı kendi korumasından bahsediyor. Dış etkenlerden, parazitten, EMI/RF'ten korumak için. Ayrıca uçları metal'dir. Bunlar topraklama görevi görür.
Ve S/FTP'nin S kısmı, yani çelik teli sadece bir ucunda sarılır. Digitus bunu biliyor. Çoğu kişi biliyor. Kabloyu kesin ve kendiniz görün isterseniz.
Bu kabloyu plastik ve metal porta, plastik veya metal jack'e, plastik veya metal patch panel'e takmanızda sakınca yok. Çünkü ekstra bir işlem gerektirmiyor.
Burada topraklanmadan yararlanmak için bağladığınız cihaz zincirinin komple metal olması ve doğru topraklanmış olması lazım.
Örnek. Metal RJ45 portlu bir router'ınız var. Bu router zaten güç kaynağı sayesinde topraklı. (Eviniz topraklı prize sahipse tabii ki). Sıkıntı yok. Kablonuz S/FTP, halen sıkıntı yok. PlayStation 5'e bağladınız, onun portu da metal RJ45 ve güç kaynağı sayesinde topraklı. Halen sıkıntı yok. Bu zincir tamamıyla topraklı ve anten görevi görmez.
Sizin kafanızın karıştığı yer bir önceki mesajımda dediğim gibi, patch cable ile installation cable'ı karıştırmanız. Attığınız linklerde bahsedilen STP kablo, ham kablo. Yani yapılmamış kablo. Ayrıca Amerika'da çoğunlukla ev ağ sistemlerinde bir uçta keystone jack kullanılırken diğer uçta patch panel kullanılır. Patch panel pasif olduğu için metal rack'e topraklama kablosu bağlanır. Siz buna aldanıp kafanızı karıştırıyorsunuz.
Hazır S/FTP kabloda ekstra bir şey yapmaya gerek yok. Anten görevi görmez. Hatta normal kablodan teorik olarak daha iyidir çünkü dış etkenlerden koruyacak aluminyum folyo ile kaplıdır. Sadece bu lazımsa U/FTP kabloya bakılabilir. Ama bence gereksiz. S/FTP veya U/UTP bulması daha kolay.
Patch kablo demek hazır kablo demek. S/FTP patch kablo herhangi bir ekstra topraklama, yani grounding gerektirmez. Bu kablonun S ve F kısmı kendi korumasından bahsediyor. Dış etkenlerden, parazitten, EMI/RF'ten korumak için. Ayrıca uçları metal'dir. Bunlar topraklama görevi görür.
Ve S/FTP'nin S kısmı, yani çelik teli sadece bir ucunda sarılır. Digitus bunu biliyor. Çoğu kişi biliyor. Kabloyu kesin ve kendiniz görün isterseniz.
Bu kabloyu plastik ve metal porta, plastik veya metal jack'e, plastik veya metal patch panel'e takmanızda sakınca yok. Çünkü ekstra bir işlem gerektirmiyor.
Burada topraklanmadan yararlanmak için bağladığınız cihaz zincirinin komple metal olması ve doğru topraklanmış olması lazım.
Örnek. Metal RJ45 portlu bir router'ınız var. Bu router zaten güç kaynağı sayesinde topraklı. (Eviniz topraklı prize sahipse tabii ki). Sıkıntı yok. Kablonuz S/FTP, halen sıkıntı yok. PlayStation 5'e bağladınız, onun portu da metal RJ45 ve güç kaynağı sayesinde topraklı. Halen sıkıntı yok. Bu zincir tamamıyla topraklı ve anten görevi görmez.
Sizin kafanızın karıştığı yer bir önceki mesajımda dediğim gibi, patch cable ile installation cable'ı karıştırmanız. Attığınız linklerde bahsedilen STP kablo, ham kablo. Yani yapılmamış kablo. Ayrıca Amerika'da çoğunlukla ev ağ sistemlerinde bir uçta keystone jack kullanılırken diğer uçta patch panel kullanılır. Patch panel pasif olduğu için metal rack'e topraklama kablosu bağlanır. Siz buna aldanıp kafanızı karıştırıyorsunuz.
Hazır S/FTP kabloda ekstra bir şey yapmaya gerek yok. Anten görevi görmez. Hatta normal kablodan teorik olarak daha iyidir çünkü dış etkenlerden koruyacak aluminyum folyo ile kaplıdır. Sadece bu lazımsa U/FTP kabloya bakılabilir. Ama bence gereksiz. S/FTP veya U/UTP bulması daha kolay.
Yeni konular
-
-
Elektronik Onvo 32OVM6500X ayaklı televizyon 27.499 TL
- Fırsat Ekibi
-
Elektronik Hepsiburada satıcılı anakartlarda 1.000 TL indirim fırsatı
- Fırsat Ekibi
-
-
-
-