III. Osman

Yetkin
Düzeni bozan, suça ve şiddete meyilli insanlar hep eleştiri odağı olmuştur. Fakat herkesin gözden kaçırdığı bir nokta var. Bu insanlar bu hayatı kendileri seçmedi. Eminim bu düşüncelerime herkes karşı çıkacak ve beğenmeme ifadesi atacak. Çoğunluğun bunu anlamasını zaten beklemiyorum.

Varoş bir mahallede dünyaya gözlerini açan ve doğduğu günden beri anası babasından bırak sevgi görmeyi şiddet gören çevresindeki insanların alayı suça meyilli olan bir ortamda büyüyen çocuğun ileride o herkes tarafından belirlenen toplumsal kurallara uymasını nasıl bekliyorsunuz? Bu çocuğun suç işlemesi kadar doğal bir şey yok. Bu çocuk ileride hırsızlık da yapar. Gasp da yapar. Adam da yaralar. Katil de olur. Ben bu çocuğu suçlamıyorum.

İleride belki bu çocuk beni de öldürecek. Yine de suçlamıyorum. Ona öfke beslerim bana ve yakınlarıma zarar verirse. Ama onu suçlamam. Onun cezalandırılmasını isterim. Ama onu suçlamam. Tüm bunlar onun suçu değil. Özgür irade diye bir şey yok. Kendi seçmediği koşullarda büyüyen ve kişiliği de kendi seçimleri dışında şekillenen birisi için özgür irade terimi çok komik kalıyor.

İşin özü dünya pisliklerle dolu bir yer. Nefret etmemek elde değil. Bu hayatın her zerresinden o kadar tiksiniyorum ki. Hiç olmamalıydık.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğitimsizlik ve cehalet, iş insanın kendisinde bitiyor. Başkalarını çevreyi suçlamaya gerek yok. Ünlü seri katil vardı Dahmer'di galiba adını unuttum, sırf ailesiyle iyi geçinemedi diye kaç kişiyi tecavüz etti öldürdü, kaç tane hayatı mahvetti annesinin uzuvlarını dahi kopardı. Bunları hoşuna gittiği için yaptı. ABD'de okul tarayan çocuklar mesela, fırsatlar ülkesinde doğmuş hayatını yaşamak yerine başkalarının hayatını mahvediyor, bu seçimi kendisi yapıyor.

Eskilere gidelim, Vikingler neden kendi bulundukları toplumdan uzaklaşıp o şartlar altında kıytırık teknelerle dünyayı keşfe çıkmak için okyanusa yelken açtılar? Keşif tutkusu, zengin ve güçlü olma isteği için. Başarılı da oldular bir süre, sonra kendi hırsları yüzünden asimile oldular, soyları neredeyse tükendi. Bu insanlar hiçbir şey de yapmayıp hayatlarını sürdürebilirlerdi. Yani demem o ki insanın kendisinde bitiyor en rezil mahallede doğmuş olsa bile kafa çalışmadıkça o rezilliğe mahkum olarak kalacak, coğrafyanın kader olduğuna inanırdım eskiden, ama kaderimiz coğrafyamız değil, bulunduğumuz toplum. Bunun en iyi örneği Orta Doğu'nun göbeğinde bulunan İsrail ve Filistin...

Son düzenleme:
@POSTAL katillerin, tecavüzcülerin ve bu tarz suçluların ibret olması için idam edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim milletimizi korku terbiye ediyor.

Eğitimsizlik ve cehalet, iş insanın kendisinde bitiyor. Başkalarını çevreyi suçlamaya gerek yok. Ünlü seri katil vardı Dahmer'di galiba adını unuttum, sırf ailesiyle iyi geçinemedi diye kaç kişiyi tecavüz etti öldürdü, kaç tane hayatı mahvetti annesinin uzuvlarını dahi kopardı. Bunları hoşuna gittiği için yaptı. ABD'de okul tarayan çocuklar mesela, fırsatlar ülkesinde doğmuş hayatını yaşamak yerine başkalarının hayatını mahvediyor, bu seçimi kendisi yapıyor. Örneğin diyelim ki ben de ailemle iyi geçinemiyorum, benim de mi bunları yapmam gerekiyor?

Senin verdiğin örnekler patolojik vakalar. Ben genel toplum yapısından bahsediyorum. Böyle patolojik vakaları örnek vermekten ne zaman vazgeçeceksiniz? Dahmer dediğin adam sosyopat. DSM-5 de tanısı olan bir hastalık bu. Genel toplum yapısı ile kıyaslayamazsın bunu.

Eskilere gidelim, Vikingler neden kendi bulundukları toplumdan uzaklaşıp o şartlar altında kıytırık teknelerle dünyayı keşfe çıkmak için okyanusa yelken açtılar? Keşif tutkusu, zengin ve güçlü olma isteği için. Başarılı da oldular bir süre, sonra kendi hırsları yüzünden asimile oldular, soyları neredeyse tükendi. Bu insanlar hiçbir şey de yapmayıp hayatlarını sürdürebilirlerdi. Yani demem o ki insanın kendisinde bitiyor en rezil mahallede doğmuş olsa bile kafa çalışmadıkça o rezilliğe mahkum olarak kalacak.
Hala verdiğin örneklerin benim konum ile alakası yok. O dönem ile bu dönem arasında dağlar kadar fark var.