Herkes Ubuntu ile başlar sonrasında Reddit'te gördüğü Arch Linux memeleri yüzünden Arch kurmaya çalışır kuramaz ve Ubuntu'ya geri döner. (ekstra: Ayrıca benim gibi Adobe köleleri Linux'da çalışmadığı için Windows'a bağlı kalır köle olur.)

Kısaca benim de önerim Ubuntu.

Arch kullananların yarısı alg ile kurup kullanıyor. :D

Fedora kurabilirsiniz. Windows masaüstüne benzesin derseniz KDE Spin kurabilirsiniz.

Fedora

Fedora KDE Spin

Fedora kurabilirsiniz. Windows masaüstüne benzesin derseniz KDE spin kurabilirsiniz.

Fedora.

Fedora KDE spin.

Exe desteği var mı? Zorin OS da var mış sanırım.

Ufacık bir öneri vereyim ama sana ters gelebilir benim gibi ondan bu öneriyi vereyim.

Sana önerim .exe dosyalarını aç ama sistemden izole edercesine aç. Wine'ı kullanırken fluthub üzerinden ya da Lutris ile kullanmanı öneririm. Çünkü varsayılan dosya açıcılarını falan hep değiştiriyor, menu Wine itemleriyle dolup taşıyor. Hiç hoş olmuyor yani.

Son düzenleyen: Moderatör:

Selam,

Yeni bir arayış içindesiniz bu dağıtımlardan en terminale dokunmadan kullanabileceğiniz zorindir. Neden?

1. Ubuntu tabanlıdır Ubuntu stabilitede kendini kanıtlamış olan Debian'a dayalıdır ve LTS sürümü 5 yıl destek verir. Kurup yıllarca terminal kullanmadan Windows gibi kullanabilirsiniz.
2. exe dosyaları için bir yardımcısı vardır. Eğer tanınmış bir program kuracaksanız size ilk önce açık kaynaklı varyasyonunu isteyip istemediğinizi sorar istemezseniz exe uyumluluğa bakmaksızın yüklenir çalışıp çalışmaması winedb gibi sitelerden bakılarak öğrenilebilir.
3. görünüşü Windows ile aynıdır yabancılık çekmezsiniz.
4. flathub ve deb depolarına erişen GNOME Store ile gelir. Hiçbir işlem yapmadan Store kullanarak istediniz uygulamayı kurabilir ve silebilirsiniz.
5. en önemlilerinden Windows 11 Dual boot yapılacak bir sistemde Security boot açıksa bile size zorluk çıkarmadan kurulacaktır. Diğer dağıtımlarda sizden bunu kapatmanızı Windows 11 SE açmanızı isteyecek.

Diğer sürümler örneğin EndeavourOS da uygulama deposu GNOME Store gibi değildir AUR kullanır buradan bir program indirmek için terminale ya da packman için GUI kurulumu yapmalısınız. Bu yeni başlayan biri için nasıl öneriliyor bilmiyorum ama bilgiye ihtiyacınız var. Öğrenmek istiyorsanız deneyebilirsiniz.

Kur ve kullan dağıtımlar dediğim gibi Zorin OS, Pop!_OS ve Mint'dir bunların hepsinin GNOME Store erişimi vardır. Buradan istediğiniz programı bulup yükleyebilir ve silebilirsiniz.

Linux bir çekirdektir. Distrolar yani duyduğunuz adların hepsi Linux çekirdeği üstüne kurulmuş programlardan ibarettir. Hepsi ile diğerinin yapabildiği her şey yapılabilir. Arch mesela tamamen kurulacak her şeyi size bırakır. Yeni kullanıcı için hatta uzman için bile can sıkıcı hatalar verir. Bunun sebebi ise en yeni versiyona ilk önce Arch depolarının dağıtması. Ubuntu tabanlı bütün dağıtımlar LTS yani uzun dönem destek versiyonu üstüne inşa edilmiştir. En yeni değil en stabil sorunsuz programlar bu depoya girebilir.

O nedenle kafanızı karıştırmayın ve 3 sürümden birini değerlendirin önerim Zorin OS'dir. Yok bunu istemiyorum derseniz yıllardır kendini kanıtlamış bir Mint var biraz da farklı olsun istiyorsanız Pop!_OS da kendini kanıtlamıştır. Bunların her birini ücretsiz bir şekilde VirtualBox indirip sanal bilgisayara kurup deneyebilirsiniz böylece karar verebilirsiniz. Hepsi canlı olarak USB'den test edilebilir.

Kolay gelsin.

Dual boot yapmayı düşünüyorum. Hayatımda hiç Linux kullanmadım bilgim falan yok. Windows ile kurulabilecek Windows gibi olan ve hafif olan bir Linux dağıtımı var mı?

Bence Linux Mint Cinnamon kurun, başlangıç için en iyi dağıtımdır. Mint takımı kullanıcı dostu bir dağıtım yapmak için ayrı bir özen gösteriyorlar. Exe desteği isterseniz Wine kurabilirsiniz, tüm dağıtımlarda yapılabilir.

Bence Linux Mint Cinnamon kurun, başlangıç için en iyi dağıtımdır. Mint takımı kullanıcı dostu bir dağıtım yapmak için ayrı bir özen gösteriyorlar. Exe desteği isterseniz Wine kurabilirsiniz, tüm dağıtımlarda yapılabilir.

Tarayıcım Linux destekliyor da oynadığım bir oyunda bana exe desteği lazım olduğu için en başta olsa daha iyi olur. Zorin OS düşünüyorum.