Reend

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Rook Islands
OpenSUSE Tumbleweed'de her sistem güncellemesi yaptığımda ve sistemi yeniden başlattığımda rEFInd ve GRUB yok sayılarak sistem ya Windows'a ya da OpenSUSE'ye önyükleniyor. Secure Boot ayarı etki etmiyor. Ancak ChatGPT'nin yardımlarıyla Fallback dosyasını rEFInd yaparak çözebiliyorum. Kalıcı olarak nasıl çözebilirm bu sorunu?

@Qnix Bir fikriniz var mı hocam?

OpenSUSE Tumbleweed'de her sistem güncellemesi yaptığımda ve sistemi yeniden başlattığımda rEFInd ve GRUB yok sayılarak sistem ya Windows'a ya da OpenSUSE'ye önyükleniyor. Secure Boot ayarı etki etmiyor. Ancak ChatGPT'nin yardımlarıyla Fallback dosyasını rEFInd yaparak çözebiliyorum. Kalıcı olarak nasıl çözebilirm bu sorunu?

Peki, systemdboot deneseniz? Belki onda olmaz.

openSUSE Tumbleweed'de her sistem güncellemesi yaptığımda ve sistemi yeniden başlattığımda refınd ve GRUB yok sayılarak sistem ya Windows'a ya da OpenSUSE'ye önyükleniyor. Secure Boot ayarı etki etmiyor. Ancak ChatGPT'nin yardımlarıyla fallback dosyasını refınd yaparak çözebiliyorum. Kalıcı olarak nasıl çözebilirm bu sorunu?

@Qnix bir fikriniz var mı hocam?

/boot/efi/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI olarak refınd'i kopyala.
BIOS'u normal şekilde kullan, güncellemeler artık önemi yok refınd her zaman yüklenir. BIOS'un her koşulda bulacağı tek yöntem. Bunu yaptıktan sonra güncellemeler veya yeniden başlatmalar refınd'i bozmaz ama sen biraz daha forumlarda gez istersen en son bunu denersin.

Hocam linux ile her konuya yardım etmeye çalışırım ama sanırsam bunu ben çözemiyecem :(.

Tam olarak "bootloader yok sayılarak sistem ya Windows'a ya da OpenSUSE'ye önyükleniyor" derken neyi kastettiğinizi anlamadım. Windows ya da OpenSUSE arasından rastgele biri mi önyükleniyor; yoksa BIOS üzerinde, her iki işletim sistemi için ayrı entry'lar kullanarak mı bunu yapabiliyorsunuz?

Yaşadığınız sorunu tahmin ederek, bu sorunu kendi boot entry'ınızı oluşturarak çözebileceğinizi düşünüyorum kullanmak istediğiniz bootloader için. Link üzerinden Method 1'i dikkatli bir şekilde takip ederek entry'ı kendiniz oluşturun, takıldığınız yerde sorabilirsiniz:

Bunun yanında "her sistem güncellemesi yaptığımda" dediğinize göre, en az bir kere, kullandığınız Bootloader'ı "sağlıklı bir şekilde" yeniden yüklemeyi denediğinizi düşünüyorum. Fakat öyle yapmadıysanız ve yukarıdaki çözüm işe yaramadiysa (veya bu çözüm size daha kolay geldiği için ilk bu çözümü denemek istiyorsanız); yine aşağıdaki linkte bahsedildiği şekilde, bir live cd yardımıyla yeniden yüklemeyi deneyin bootloader'ı:

Düşük bir ihtimal versem de, YAST üzerindeki bootloader ayarlarında "timeout in seconds" ayarı 0 ise, ve "hide menu on boot" ayarı aktif ise veya "Probe foreign OS" ayarı pasif bundan dolayı da yaşıyor olabilirsiniz sorunu. Eğer bu şekilde ise, "timeout in seconds" ayarını uygun bir süreye çekin, "hide menu on boot" ayarını kapatın ve "Probe foreign OS" ayarını açın. Ardından bootloader configuration'unu güncelleyin.

"Update NVRAM entry" ayarını kapatıp açmayı da deneyin ayrıca. Bir de mümkünse efibootmgr -v komutunun çıktısını da paylaşın.

Son düzenleme:
Tam olarak "bootloader yok sayılarak sistem ya Windows'a ya da OpenSUSE'ye önyükleniyor" derken neyi kastettiğinizi anlamadım. Windows ya da OpenSUSE arasından rastgele biri mi önyükleniyor; yoksa BIOS üzerinde, her iki işletim sistemi için ayrı entry'lar kullanarak mı bunu yapabiliyorsunuz?
Hocam demeye çalıştığım şey şu, sistemi güncelliyorum, yeniden başlatıyorum ve daha sonra rastgele bir şekilde ya OpenSUSE ya da Windows önyükleniyor. GRUB veya rEFInd önüme düşmüyor. HP BIOS'unda işletim sistemleri arasında boot sırası değiştiremiyoruz saçma bir şekilde.
Düşük bir ihtimal versem de, YAST üzerindeki bootloader ayarlarında "timeout in seconds" ayarı 0 ise, ve "hide menu on boot" ayarı aktif ise veya "Probe foreign OS" ayarı pasif bundan dolayı da yaşıyor olabilirsiniz sorunu. Eğer bu şekilde ise, "timeout in seconds" ayarını uygun bir süreye çekin, "hide menu on boot" ayarını kapatın ve "Probe foreign OS" ayarını açın. Ardından bootloader configuration'unu güncelleyin.

"Update NVRAM entry" ayarını kapatıp açmayı da deneyin ayrıca. Bir de mümkünse efibootmgr -v komutunun çıktısını da paylaşın.
Dediğiniz ayarları yaptım hocam, efibootmgr çıktım bu şekilde. Müsait olduğumda güncelleme yapıp test edicem olmadı linklerdeki çözümlere bakarım.
1760641308305.webp