omeraltinova

Başarılı
Merhaba, kasım ayında satın aldığım HP Victus bilgisayarım açıldığı ilk anlarda ve Netflix, AppleTV, GeForce Experience gibi uygulama ve web sitelerinde ani mouse takılma problemi yaşatıyor. Aynı zamanda bilgisayardaki bütün oyunlarda ani FPS düşüşü, stabil olmayan FPS ve çok düşük %1 Low FPS problemi de var. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Bilgisayarımın özellikleri:
Model kodu: S0007NT
İşlemci: Ryzen 7 7840HS
Ram: 2x8GB 5600Mhz CL46
Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4070 Laptop 120W sürücü: 551.46
Windows 11 23H2

LatencyMon testleri:

GGAVdMXXkAAayBg.webp

GGAVgt4W8AAb55Y.webp

Sorunu çözmek için şu ana kadar denediğim şeyler:
  • Windows 22H2'den 23H2'ye geçiş
  • BIOS sıfırlama
  • Windows içinden sıfırlama
  • DDU ile driver silip tekrar yükleme
  • HPET kapatma
  • OCCT ile stabilite testleri

Son düzenleyen: Moderatör:
MPO kapatmayı dener misiniz?

Hocam indirdim ve MPO fix yaptım. Ama program NVIDIA ekran kartını değil AMD olanı tanıdı. Performans kısmında pek bir değişim olmadı.

Hocam indirdim ve MPO fix yaptım. Ama program NVIDIA ekran kartını değil AMD olanı tanıdı. Performans kısmında pek bir değişim olmadı.

Ayrıca -bu yazacağım şey programı indirmeden önce de vardı- YouTube ve Netflix'te bir şeyler izlerken bazı videolarda fazla kumlanma var mış gibi hissediyorum.

Son düzenleme:

Konu sahibi arkadaşımızın sorununu çözene kadar 1,5 aylık konuyu güncel tutarak çözüm yollarını paylaşmanızı takdir ediyorum Recep hocam, var olun.

Ayrıca -bu yazacağım şey programı indirmeden önce de vardı- YouTube ve Netflix'te bir şeyler izlerken bazı videolarda fazla kumlanma var mış gibi hissediyorum.

Recep Baltaş'ın attığı BIOS sürümünü güncelledikten sonra R23 ile cihazı bench'e tâbi tutup HWINFO yazılımıyla oluşan değerleri atabilirseniz gelişme olup olmadığını söyleyebiliriz. OCCT de olur.

Son düzenleme:

Dahili GPU sürücüsü şu an kasım ayı versiyonunda. En son çıkmış Mart ayı versiyonuna güncellemek mantıklı mı? Dahili GPU'yu hiç kullanmıyorum.

Konu sahibi arkadaşımızın sorununu çözene kadar 1,5 aylık konuyu güncel tutarak çözüm yollarını paylaşmanızı takdir ediyorum Recep hocam, var olun.

Recep Baltaş'ın attığı BIOS sürümünü güncelledikten sonra R23 ile cihazı Bench'e tâbi tutup HWiNFO yazılımıyla oluşan değerleri atabilirseniz gelişme olup olmadığını söyleyebiliriz. OCCT de olur.

HWINFO'da nerede hangi verilere bakmam gerekiyor acaba?

BIOS Update öncesi R23 puanlar: 1767-15672
BIOS Update sonrası: 1731-15707 (Dahili GPU driver hala aynı)
Single/Multi OCCT: (Single Core testinde CPU Core sıcaklığını unutmuşum :( )

1711222637837.webp

1711223347325.webp

Son düzenleme:
Dahili GPU sürücüsü şu an kasım ayı versiyonunda. En son çıkmış Mart ayı versiyonuna güncellemek mantıklı mı? Dahili GPU'yu hiç kullanmıyorum.

Güncellenmekte fayda var hocam.

Hocam bu arada R23 değerleriniz diğer Victus modellere göre gayet iyi. 2023 yaz ayında 7640-7840HS model Victuslar M-Core 13k civarı değer alıyordu.

Bu arada son zamanlarda oyun oynadınız mı? Stuttering yaratmaması gerekiyor zira AMD model Victus kullanan arkadaşlar FPS dropları konusunda herhangi bir şikayet bildirmiyor son zamanlarda.

Son düzenleme:
Güncellenmekte fayda var hocam.

Hocam bu arada R23 değerleriniz diğer Victus modellere göre gayet iyi. 2023 yaz ayında 7640-7840HS model Victus'lar m-Core 13K civarı değer alıyordu.

Bu arada son zamanlarda oyun oynadınız mı? Stuttering yaratmaması gerekiyor zira AMD model Victus kullanan arkadaşlar FPS dropları konusunda herhangi bir şikayet bildirmiyor son zamanlarda.

Hocam Afterburner kurdum %1, RAM, GPU ve CPU kullanımları video ya da benchmark text dosyasına kaydedip buraya yükleyeceğim. Güncel olmayan her şeyi kontrol edip güncelliyorum şu an. En fazla sorun yaşatan oyun Fortnite idi şu ana kadar. Onda DX11 ve DX12'de ayrı ayrı test edeceğim.

R23 değerlerim cihazı satın aldığım kasım ayında ilk gün balanced modda yaptığım testte Single 1609, Multi 15899 puan almıştı. O testi yaparken AMD Chipset driver da kurulu değildi.

Ufak bir güncelleme: 4 adet oyun test ettim. Valorant ve R6S %1 Low FPS monitör Hz değerim olan 144Hz'e(normalde 165Hz ama HDMI yüzünden 144) yakın olduğu için akıcılık konusunda sıkıntı yok. Fortnite DX12'de hala berbat. En fazla güç kullanan oyun Fortnite muhtemelen Power limiti en çok bu oyunda hissediyorum. Spider-Man 1 adet mod ile test ettim. Performans iyi ama yüksek ayarlarda RT kapalı şekilde. Çünkü 7, 5GB VRAM tüketiyor. Onun dışında Apple TV ve Netflix'e ilk girişteki ani kasmalar kullanım sırasında pek olmadığı için tahammül edilebilir olarak düşünüyorum. Boş zamanımda testlere devam. Planladığım oyunlar Alan Wake 2, God of War, CS2, Horizon zd, cp2077.

Kod:
VALORANT-Win64-Shipping.exe benchmark completed, 160185 frames rendered in 490.875 s Orta-Yüksek
 Average framerate : 326.3 FPS
 Minimum framerate : 240.3 FPS
 Maximum framerate : 480.9 FPS
 1% low framerate : 144.4 FPS
 0.1% low framerate : 52.4 FPS
FortniteClient-Win64-Shipping.exe benchmark completed, 120384 frames rendered in 625.062 s DX12
 Average framerate : 192.5 FPS
 Minimum framerate : 50.2 FPS
 Maximum framerate : 233.7 FPS
 1% low framerate : 41.7 FPS
 0.1% low framerate : 9.3 FPS
RainbowSix.exe benchmark completed, 531532 frames rendered in 1643.187 s Ultra
 Average framerate : 323.4 FPS
 Minimum framerate : 135.4 FPS
 Maximum framerate : 1106.1 FPS
 1% low framerate : 147.1 FPS
 0.1% low framerate : 31.7 FPS
Spider-Man.exe benchmark completed, 311363 frames rendered in 1532.187 s High-ayarlar
 Average framerate : 203.2 FPS
 Minimum framerate : 48.2 FPS
 Maximum framerate : 269.8 FPS
 1% low framerate : 110.6 FPS
 0.1% low framerate : 23.5 FPS

Uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba; vizeler, bayram, projeler derken cihazı tekrar test etmeye geçen hafta başladım. Bazı oyunlarda iyi FPS alırken bazı oyunlarda kötü değerler almam devam ediyor. Fakat bence bunlardan daha önemlisi cihazda daha farklı bir sorun çıktı.

"HP Support Assistant" uygulaması ile cihazımın pil bilgilerini kontrol ettiğimde 5 aylık cihazın 7 döngüde pil sağlığının %85'e düştüğünü gördüm. Sürekli prizde kullandığım bir cihazın sadece birkaç defa deşarj oluşundan sonra bu değerler normal gelmedi. Ayrıca kalan kapasitenin de %10'luk kısmını da kullanamıyorum(cihaz %4 şarjda kapanıyor, %100 şarjdan direkt %93'e düşüyor).

image1.webp

image2.webp

Uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba; vizeler, bayram, projeler derken cihazı tekrar test etmeye geçen hafta başladım. Bazı oyunlarda iyi FPS alırken bazı oyunlarda kötü değerler almam devam ediyor. Fakat bence bunlardan daha önemlisi cihazda daha farklı bir sorun çıktı.

"HP Support assistant" uygulaması ile cihazımın pil bilgilerini kontrol ettiğimde 5 aylık cihazın 7 döngüde pil sağlığının %85'e düştüğünü gördüm. Sürekli prizde kullandığım bir cihazın sadece birkaç defa deşarj oluşundan sonra bu değerler normal gelmedi. Ayrıca kalan kapasitenin de %10'luk kısmını da kullanamıyorum(cihaz %4 şarjda kapanıyor, %100 şarjdan direkt %93'e düşüyor).

Amazon ve HP ile konuştuktan sonra doa raporu aldım. Bu hafta içinde cihazı Amazon'a gönderip değişim yapacağım. Yeni gelecek cihazın durumunu da buradan paylaşırım.

Son mesajlarım ile konu bayağı şişti ama belirtmek istedim. Değişimden yeni cihaz geldi. Detaylı performans testleri yapamadım ama pil sağlığı sorunu çözüldü. Fortnite FPS değerlerim de daha iyi durumda. Finallerimden sonra diğer oyun testlerini ekleyeceğim.

Son düzenleme: