etliekmek

Çalışkan
Merhaba Techolay yazarları ve okurları,

HP Victus 16-S0 serisi bir dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Cihazım yaklaşık 18 aydır aktif olarak kullanımda ve şu anda hâlâ garantisi devam ediyor. Son günlerde yaşadığım ekranla ilgili bir sorunu sizlerle paylaşmak ve benzer bir durum yaşayanlar oldu mu diye sormak istiyorum.

Bir pencere açıkken (örneğin Word belgesi veya tarayıcı sekmesi gibi) uzun süre o pencere üzerinde çalışıyorum. Daha sonra koyu renkli bir ekrana geçtiğimde, bir önceki pencerenin izleri ekranda silik şekilde kalıyor. Yani ekranda sanki o pencere hâlâ görünüyormuş gibi bir hayalet görüntü oluşuyor. Bu izler birkaç dakika içinde kayboluyor ancak tekrar tekrar meydana geliyor. Ekran görüntüsünü aşağıda paylaştım.

IMG_0009.webp

Kullandığım modelin ekranı IPS LCD ve ekran kartı sürücülerim güncel. Harici bir monitörde aynı uygulamaları kullandığımda bu sorun görünmüyor. Sorunun sadece laptop ekranında ortaya çıkması, ekran paneliyle ilgili donanımsal bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Ancak bu durum geçici bir "image retention" (görüntü tutulması) mı, yoksa kalıcı ekran yanmasına giden bir yol mu, emin olamıyorum.

Sizlere sormak istediğim bazı sorular şunlar:
  • Bu tür bir ekran sorunu yaşayan başka kullanıcılar oldu mu?
  • Servise gönderen varsa nasıl bir dönüş aldı? Panel değişimi yapıldı mı, yoksa sorun tespit edilemedi mi dendi?
  • HP teknik servisi bu tür sorunları kullanıcı hatası olarak değerlendiriyor mu?
  • Servise göndermeden önce sizin önerdiğiniz başka bir çözüm yolu var mı?
Cihazımın hâlâ garantisi devam ettiği için bu süreçte doğru bir yol izlemek istiyorum. Yaşadığınız tecrübeleri ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

Aynı sorunu bende yaşadım. Mesela herhangi bir sayfayı açık bırakıp gidiyorum (1-2 saat). Geri döndüğüm zaman başka bir sekme açtığımda bu şekilde iz kalmaları meydana geliyor.

Merhaba Techolay yazarları ve okurları,

HP Victus 16-S0 serisi bir dizüstü bilgisayar kullanıyorum. Cihazım yaklaşık 18 aydır aktif olarak kullanımda ve şu anda hâlâ garantisi devam ediyor. Son günlerde yaşadığım ekranla ilgili bir sorunu sizlerle paylaşmak ve benzer bir durum yaşayanlar oldu mu diye sormak istiyorum.

Bir pencere açıkken (örneğin Word belgesi veya tarayıcı sekmesi gibi) uzun süre o pencere üzerinde çalışıyorum. Daha sonra koyu renkli bir ekrana geçtiğimde, bir önceki pencerenin izleri ekranda silik şekilde kalıyor. Yani ekranda sanki o pencere hâlâ görünüyormuş gibi bir hayalet görüntü oluşuyor. Bu izler birkaç dakika içinde kayboluyor ancak tekrar tekrar meydana geliyor. Ekran görüntüsünü aşağıda paylaştım.

Eki Görüntüle 161645

Kullandığım modelin ekranı IPS LCD ve ekran kartı sürücülerim güncel. Harici bir monitörde aynı uygulamaları kullandığımda bu sorun görünmüyor. Sorunun sadece laptop ekranında ortaya çıkması, ekran paneliyle ilgili donanımsal bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Ancak bu durum geçici bir "image retention" (görüntü tutulması) mı, yoksa kalıcı ekran yanmasına giden bir yol mu, emin olamıyorum.

Sizlere sormak istediğim bazı sorular şunlar:
  • Bu tür bir ekran sorunu yaşayan başka kullanıcılar oldu mu?
  • Servise gönderen varsa nasıl bir dönüş aldı? Panel değişimi yapıldı mı, yoksa sorun tespit edilemedi mi dendi?
  • HP teknik servisi bu tür sorunları kullanıcı hatası olarak değerlendiriyor mu?
  • Servise göndermeden önce sizin önerdiğiniz başka bir çözüm yolu var mı?
Cihazımın hâlâ garantisi devam ettiği için bu süreçte doğru bir yol izlemek istiyorum. Yaşadığınız tecrübeleri ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
Konudan bağımsız aynısı benim arçelik televizyonumda da var, 10 senedir kullanıyorum alıştım ama.

Son durumu merak eden arkadaşlar için bilgi vermek istedim. Laptopumu, HP Destek’in yönlendirmiş olduğu teknik servis firması BDH Bilişim Destek Hizmetleri A.Ş.’ye garanti kapsamında gönderdim. Yapılan inceleme sonucunda sorun tespit edildi ve yurt dışından uyumlu bir ekran temin edilerek değiştirildi.

Bunun yanında, teknik servis ek olarak cihazın genel temizliğini ve termal macun değişimini de gerçekleştirildiğini söyledi. Tüm bu işlemler 2,5 hafta içerisinde tamamlandı ve bilgisayarım sorunsuz bir şekilde tarafıma ulaştı.

Ancak cihazı gönderirken kutumu naylon ve pat pat ile koruyarak yollamıştım; geri gönderim sırasında ise yalnızca kutu içinde, herhangi bir koruma olmadan teslim edildi. Bu durum, kargo sürecinde risk oluşturabilecek bir eksiklikti.

Ayrıca, servis tarafından bilgisayarıma format atılmıştı; fakat sanırım yanlış veya eksik bir kurulum yapılmış. Bilgisayar çok geç açılıyor, Windows’un temel özellikleri (örneğin Başlat menüsü) çalışmıyordu. Bu nedenle cihaz elime ulaştığında kendim tekrar Windows kurulumu gerçekleştirmek zorunda kaldım.​

Son düzenleme: