Merhaba arkadaşlar, hem Techolay hem de forum dünyanlarında yeniyim, ilk defa bir konu açıyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Arkadaşlar, bilgisayarımda şöyle bir problem var: Oynadığım oyunlarda (PUBG, CS, LoL, Minecraft) genelde ilk 3-4 dakika kadar bir kasma ve FPS düşmesi sorunu mevcut. Örnek veriyorum arkadaşlarım ile PUBG oynuyoruz ve daha bekleme ekranındayken benim bilgisayarım iptal oluyor. Sadece oyundan bahsetmiyorum, o sıra tüm bilgisayarda bir kasma başlıyor, DC üzerinden sesim kesiliyor filan.

Bazı dosyaları açarken de bu sorun ile karşılıyorum. Dosya açılırken hafif bir kasma meydana geliyor. Bu problem 2-3 ay önce başladı, ondan önce böyle bir şikayetim yoktu. Bu arada sistem 4. yılını doldurdu.

Ben SSD ve RAM ile alakalı olabileceğini düşünüyorum ama açıkçası donanımdan pek anlamıyorum.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Sistem:
  • ASUS GeForce ROG STRIX RTX 2060 GAMING GDDR6 6 GB 192Bit DX12
  • ASUS Prime B365M-K Intel B365 Soket 8.-9. Nesil 1151 DDR4 2666MHz M.2
  • Intel Core i5 9600KF Soket 1151 - 9. Nesil 3.7GHz 9MB Önbellek 14nm
  • Xigmatek Windpower 1264 INTEL/AMD 1x120mm AT120 Rainbow PWM FAN
  • Xigmatek CYCLOPS Black 4x120mm FAN X-Power 650W 80Plus
  • Toshiba OCZ 500GB RC500 NVMe M.2 SSD (Okuma 1700 MB / Yazma 1600 MB)
  • Kingston 16 GB (2x8GB) HyperX Fury Black DDR4 2666MHz CL16 1.2V PC RAM
  • ASUS ROG STRIX XG32VC

Son düzenleyen: Moderatör:
SSD’nizi CrystalDiskMark veya Black Magic Disk Speedtest gibi bir yazılım ile stres testine sokar mısınız? Bana sorun SSD kaynaklı gibi geldi.

Test ederken özellikle de Görev Yöneticisi altından hız değelerine bakın.

Son düzenleme:

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    47,8 KB · Görüntüleme: 95
Başlat menüsüne CMD yaz. Komut istemini yönetici olarak çalıştır. Açılan pencereye sfc/scannow yaz. Belki Windows dosyalarında bir problem vardır, ondan oluyordur. O da olmazsa Windows Update var mı ona da bak.
Sanmıyorum çünkü 2 gün önce format atıp düzeltmeye çalıştım, o yüzden tüm driverlar ve windows güncel.
Teşekkürler!

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    29,8 KB · Görüntüleme: 58
  • 2.webp
    2.webp
    11,7 KB · Görüntüleme: 57
  • 3.webp
    3.webp
    68,9 KB · Görüntüleme: 63
  • 4.webp
    4.webp
    74,7 KB · Görüntüleme: 54
Eski bilgisayarımda kısmen aynı sorunu yaşadım. İlk açılışta anlık donmalar oluyordu. Sistem tamamen boştayken SSD kullanımı anlık olarak %100’e çıkıyordu. Oynadığım oyunda FPS dropları gibi sorunlar çok sık yaşadım. SSD’yi değiştirdim. Kullandığım SSD, Toshiba OCZ TR200 480GB modeliydi ve tam da sizin söylediğiniz gibi yaklaşık 4. yılında bu sorunu yaşadım.