Lastornit 1

Uzman
Merhaba, işlemcim 270K+ ve anakartım ASUS B860I ROG STRIX.

UV yapabileceğimi sanıyordum ama Intel sağ olsun olmuyormuş :terssurat:

BIOS'ta voltaj için offset ayarı yok, Z çipsetli anakartlarda yapılabiliyormuş. PL1 ve PL2 değerleri stok halde 250W olarak gelmişti. Yük altında devamlı olarak 250W çekiyordu, bunu 200W'a düşürerek performansa %4.3 kayıpla sıcaklıkta 10 derece düşüş elde ettim. Performans kaybını Cinebench üzerindeki skor ile ölçtüm. Sıcaklık 10 derece düştü ama fanlarda bir tık yavaş çalıştığından eğer fanlar aynı kalsaydı 12 derece kadar düşerdi diye tahmin ediyorum.

Araştırdığıma göre UV yapmamın tek yolu IA AC Load Line değeri ile oynamak.

VID = Taban_VID + AC_LL × Akım -> Araştırdığıma göre IA AC Load Line değeri buradaki sabit oluyor. CPU boştayken bir etkisi olmuyor ama yük arttıkça gelen voltaja etkisi var. IA CEP ayarını kapatıp bu sabit ile oynayacağım, daha önce tecrübe eden oldu mu?

@X99

AMD'deki gibi düz CPU-LLC düşürse yük altında düşük voltaj ile kurtaramaz mı? Daha ince mi ayarlanması gerekiyor illa?

youtube.com/watch?v=9slwXKUwmnE

@X99

AMD'deki gibi düz CPU-LLC düşürse yük altında düşük voltaj ile kurtaramaz mı? Daha ince mi ayarlanması gerekiyor illa?
Hocam sabah bir kaç saat baktım ama negatif voltaj vermek için offset ayarını bulamadım, sonra araştırdım Z çipsetli anakartlarda varmış Intel XTU'da açamıyorum, uyumlu değil gibisinden bir hata veriyor. Biraz yabancı forumlara baktım, claude ile araştırdım ettim başka yöntem bulamadım. Birde IA DC Load Line var ama ai ona elleme dedi. Onu düşürende gördüm, kafam karıştı. Alttaki fotoğrafta dediğiniz LLC ayarını da buldum da farklı yapay zekalara sordum, uv için olmaz dedi. Çok fazla halisünasyonda görüyorlar güvenemedim...

1789499591761.webp

1789499598986.webp

B çipsetli anakart, eşşek değilse UV yapar demiştim, alırken araştırmadım da yapmıyormuş.

Hocam sabah birkaç saat baktım ama negatif voltaj vermek için offset ayarını bulamadım, sonra araştırdım Z çipsetli anakartlarda varmış Intel XTU'da açamıyorum, uyumlu değil gibisinden bir hata veriyor. Biraz yabancı forumlara baktım, claude ile araştırdım ettim başka yöntem bulamadım. Bir de IA DC Load Line var ama AI ona elleme dedi. Onu düşürende gördüm, kafam karıştı. Alttaki fotoğrafta dediğiniz LLC ayarını da buldum da farklı yapay zekalara sordum, UV için olmaz dedi. Çok fazla halisünasyonda görüyorlar güvenemedim...

Eki Görüntüle 280486
Eki Görüntüle 280488

B çipsetli anakart, eşek değilse UV yapar demiştim, alırken araştırmadım da yapmıyormuş.

LLC düşürürsen daha düşük voltaj aralığına zorlarsın Boost biraz daha yavaşlar ama az buçuk faydası oluyor.

ASUS anakartlarda 1 en düşüğüymüş, 2 falan dene istersen.

Olmuyor hocam saldım, daha fazla zorlamanın anlamı yok, ya da ben beceremedim bilmiyorum.

LLC level 2 yaptım gözle görülür fark olmadı.

AC Loadline ve DC Loadline değeri auto'da 1.200mOhm gözüküyordu. 0.7/0.9 olarak ayarladım, değişen bir şey olmadı.

Diğer ayarları geri aldım, LLC level 2 olarak kaldı. Sıcaklık 1-3 derece düştü, skor aynı gibi ama daha yeni PTM7950 kullanmıştım, belki ped oturmaya başlamıştır, sıcaklık düşüşü ondan olabilir.