noname_few

Uzman
Merhaba. Yeni bir OEM paket aldım, daha 1 hafta olmadı.

Sistem:
  • Anakart: MSI PRO B840M-B
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5070 12 GB
  • RAM: 2×16 GB CUSU DDR5 6000 MT/s (şu an EXPO kapalı, 4800 MT/s'de çalışıyor)
  • SSD: MSI M450 1 TB NVMe
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro

Yaşadığım sorun:
Bilgisayar tamamen yeni. İki RAM birlikte takılıyken bazen masaüstünde 5 dakika kadar kullandıktan sonra aniden kapanıyor. Tek RAM ile kullandığımda ise böyle bir sorun yaşamıyorum.
Sorunun RAM veya slotlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için şu denemeleri yaptım:

1. RAM'i tek başına A2 ve B2 slotlarında denedim, sorunsuz çalıştı.
  2. RAM'i tek başına A2 ve B2 slotlarında denedim, sorunsuz çalıştı.

Yani her iki RAM de tek başına her iki slotta sorunsuz çalışıyor. Sorun sadece iki RAM birlikte takıldığında ortaya çıkıyor.
Ayrıca iki RAM birlikte takılıyken USB üzerinden MemTest86 çalıştırdım.
48/48 test tamamlandı.
48/48 test geçti.
0 hata bulundu.

Buna rağmen MemTest86'dan çıktıktan sonra Windows'a girdim ve masaüstünde yaklaşık 5 dakika kullandıktan sonra bilgisayar yine kendiliğinden kapandı. Bilgisayarın kapanması için herhangi bir olay yok, tamamen random bir anda kapanıyor. Kapanma esnasında PC masaüstü LED'lerin hiçbiri sönmüyor, bir anlık siyah ekran ve bir daire dönüyor ve 5-7 saniye geçmeden kilit ekranı görüyorum. Açınca da sistem sanki yeniden başlamış gibi. Sıfırdan bilgisayar açıyorum.

BIOS ayarları tamamen varsayılan (Default) durumda.
Ben şimdi ne yapmalıyım?

Merhaba. Yeni bir OEM paket aldım, daha 1 hafta olmadı.

Sistem:
  • Anakart: MSI PRO B840M-B
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5070 12 GB
  • RAM: 2×16 GB CUSU DDR5 6000 MT/s (şu an EXPO kapalı, 4800 MT/s'de çalışıyor)
  • SSD: MSI M450 1 TB NVMe
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro

Yaşadığım sorun:
Bilgisayar tamamen yeni. İki RAM birlikte takılıyken bazen masaüstünde 5 dakika kadar kullandıktan sonra aniden kapanıyor. Tek RAM ile kullandığımda ise böyle bir sorun yaşamıyorum.
Sorunun RAM veya slotlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için şu denemeleri yaptım:

1. RAM'i tek başına A2 ve B2 slotlarında denedim, sorunsuz çalıştı.
  2. RAM'i tek başına A2 ve B2 slotlarında denedim, sorunsuz çalıştı.

Yani her iki RAM de tek başına her iki slotta sorunsuz çalışıyor. Sorun sadece iki RAM birlikte takıldığında ortaya çıkıyor.
Ayrıca iki RAM birlikte takılıyken USB üzerinden MemTest86 çalıştırdım.
48/48 test tamamlandı.
48/48 test geçti.
0 hata bulundu.

Buna rağmen MemTest86'dan çıktıktan sonra Windows'a girdim ve masaüstünde yaklaşık 5 dakika kullandıktan sonra bilgisayar yine kendiliğinden kapandı. Bilgisayarın kapanması için herhangi bir olay yok, tamamen random bir anda kapanıyor. Kapanma esnasında PC masaüstü LED'lerin hiçbiri sönmüyor, bir anlık siyah ekran ve bir daire dönüyor ve 5-7 saniye geçmeden kilit ekranı görüyorum. Açınca da sistem sanki yeniden başlamış gibi. Sıfırdan bilgisayar açıyorum.

BIOS ayarları tamamen varsayılan (Default) durumda.
Ben şimdi ne yapmalıyım?

Default ayarlardayken sorun var mı? Dual kanal problemi gibi duruyor. BIOS'tan bazı ayarlamalar yapmanız lazım. BIOS güncel değilse güncelleyin. CUSU, CXMT çip mi kullanıyor? Son AGESA'da CMXT çipler optimize edildi. Bank Refresh Mode Normal alın EXPO açtığınız vakit ve Nitro ayarları girin. ZenTimings A2-B2 iletin EXPO kapalıyken ve açıkken ayrı ayrı. A2-B2 kısmı programın alt kısmından seçiliyor. Ayrıca Tools kısmından DIMM telemetrisini iletin.

HWiNFO ve ZenTimings'ten istenilen bilgileri bu şekilde iletin. Anakart sitesinden BIOS son sürüme güncellemeyi ihmal etmeyin. Memory Context Restore ve Power Down Disabled kalsın.

B840M-B BIOS:

HWiNFO yazılımından Tam Mod açınız. Sonrasında arka planda açılan büyük pencerede RAM kısmını genişletiniz. Sisteminizdeki 2 ayrı modül ilgili kısımda belirecektir. Bu modüllere ayrı ayrı tıklayıp Die bilgisini görüntüleyebilirsiniz. Açılan pencerede DRAM Stepping bölümünde yer almaktadır.

Nitro için lokasyon her anakartta aynı. Advanced-AMD Overclocking menüsünde, DDR Options'tan Nitro Enabled aktif hale getirin. Burst 1x-1x önce deneyin, problem çıkarsa Burst 8x-8x denenecek. Memory Context Restore ve Power Down ayarları kapatılacak. Bank Refresh Mode Normal alınacak. Gear Down Mode Enabled ve Disabled ayrı ayrı deneyin. 6000 MT/s için UCLK DIV1 Mode ayarı UCLK=MCLK ve FCLK=2000 MHz ayarlayın.

@noname_few Ek olarak SOC/NB Voltage AMD Overclocking seçilip 1.25 verin. VDDP 1.1, VDDG CCD/IOD Global seçilip 1.05 verin. Stabilitede önemlidir. Tüm bu ayarları EXPO üzerine eksiksiz uygularsanız stabil kalma şansı var. Test metodunu ilettim.

RAM test için RAM Test Pro 1.5.0 kullanın. Test öncesi Memory Cleaner ile bellek temizliği yapılıp arka plan boşaltılacak. Sonrasında programdan Auto basılıp Errors 1, Minutes 180 ayarlandıktan sonra Start verilecek. HWiNFO'dan CPU IOD ve DRAM SPD sensörleri takipleyiniz.

Dosya Ekleri

• 1784085860293.webp
    1784085860293.webp
    134,3 KB · Görüntüleme: 24
  • 1784085892873.webp
    1784085892873.webp
    368,9 KB · Görüntüleme: 19
  • 1784086049702.webp
    1784086049702.webp
    7 KB · Görüntüleme: 25
Son düzenleme:
İki RAM'i de taktıktan sonra XMP ayarını açıp, 6000 MHz'e çıkarmadan, 5000 MHz civarındaki en yüksek seçeneği seçerek dener misin?

Ya bellek kontrolcü sorunu var ya da AMD'nin yeni training algoritmasıyla alakalı problem var. Hynix harici modüllerde Bank Refresh modunu Normal almak zorunda. 7500F için olağan durumlar, denk gelebilir. CUSU, muhtemelen CXMT ya da Micron kullanıyor, bu da bir diğer sebep. Normal kullanıcı 6000 MT/s CL30 harici tercihte bulunmaması lazım, aksi takdirde Dual kanal sorunları yaşanabilir.

5200 MT/s frekans desteği bu işlemcide mevcut, muhtemelen sorunsuz açar. 6000 MT/s stabil edilmesi lazım bu işlemcide, olamıyorsa en kötü 5600 MT/s diyeyim. Anakart tercihi de çok hatalı olmuş, B840 ve A620 çipset yerine giriş seviye B650 olması dahi daha iyi.

Burada bahsedildiği gibiyse iş değişir, EXPO/XMP profilini paylaşın kitin. 7500F bellek kontrolcü problematik denk gelebilir. B840 yerine B850M-K tercihinde bulunsanız muhtemelen sorun yaşamazdınız. Modüller Hynix ise bu söylem geçerli, diğerlerinde training algoritması sorunlu. CPU-Z'den de iletebilirsin Memory.

1784094991098.webp

1784094809139.webp

Son düzenleme: