noname_few
Uzman
Merhaba. Yeni bir OEM paket aldım, daha 1 hafta olmadı.
Sistem:
Yaşadığım sorun:
Bilgisayar tamamen yeni. İki RAM birlikte takılıyken bazen masaüstünde 5 dakika kadar kullandıktan sonra aniden kapanıyor. Tek RAM ile kullandığımda ise böyle bir sorun yaşamıyorum.
Sorunun RAM veya slotlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için şu denemeleri yaptım:
Yani her iki RAM de tek başına her iki slotta sorunsuz çalışıyor. Sorun sadece iki RAM birlikte takıldığında ortaya çıkıyor.
Ayrıca iki RAM birlikte takılıyken USB üzerinden MemTest86 çalıştırdım.
48/48 test tamamlandı.
48/48 test geçti.
0 hata bulundu.
Buna rağmen MemTest86'dan çıktıktan sonra Windows'a girdim ve masaüstünde yaklaşık 5 dakika kullandıktan sonra bilgisayar yine kendiliğinden kapandı. Bilgisayarın kapanması için herhangi bir olay yok, tamamen random bir anda kapanıyor. Kapanma esnasında PC masaüstü LED'lerin hiçbiri sönmüyor, bir anlık siyah ekran ve bir daire dönüyor ve 5-7 saniye geçmeden kilit ekranı görüyorum. Açınca da sistem sanki yeniden başlamış gibi. Sıfırdan bilgisayar açıyorum.
BIOS ayarları tamamen varsayılan (Default) durumda.
Ben şimdi ne yapmalıyım?
Sistem:
- Anakart: MSI PRO B840M-B
- İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
- Ekran Kartı: MSI RTX 5070 12 GB
- RAM: 2×16 GB CUSU DDR5 6000 MT/s (şu an EXPO kapalı, 4800 MT/s'de çalışıyor)
- SSD: MSI M450 1 TB NVMe
- İşletim Sistemi: Windows 11 Pro
Yaşadığım sorun:
Bilgisayar tamamen yeni. İki RAM birlikte takılıyken bazen masaüstünde 5 dakika kadar kullandıktan sonra aniden kapanıyor. Tek RAM ile kullandığımda ise böyle bir sorun yaşamıyorum.
Sorunun RAM veya slotlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için şu denemeleri yaptım:
- RAM'i tek başına A2 ve B2 slotlarında denedim, sorunsuz çalıştı.
- RAM'i tek başına A2 ve B2 slotlarında denedim, sorunsuz çalıştı.
Yani her iki RAM de tek başına her iki slotta sorunsuz çalışıyor. Sorun sadece iki RAM birlikte takıldığında ortaya çıkıyor.
Ayrıca iki RAM birlikte takılıyken USB üzerinden MemTest86 çalıştırdım.
48/48 test tamamlandı.
48/48 test geçti.
0 hata bulundu.
Buna rağmen MemTest86'dan çıktıktan sonra Windows'a girdim ve masaüstünde yaklaşık 5 dakika kullandıktan sonra bilgisayar yine kendiliğinden kapandı. Bilgisayarın kapanması için herhangi bir olay yok, tamamen random bir anda kapanıyor. Kapanma esnasında PC masaüstü LED'lerin hiçbiri sönmüyor, bir anlık siyah ekran ve bir daire dönüyor ve 5-7 saniye geçmeden kilit ekranı görüyorum. Açınca da sistem sanki yeniden başlamış gibi. Sıfırdan bilgisayar açıyorum.
BIOS ayarları tamamen varsayılan (Default) durumda.
Ben şimdi ne yapmalıyım?