noname_few

Uzman
Merhaba. Yeni bir OEM paket aldım, daha 1 hafta olmadı.

Sistem:
  • Anakart: MSI PRO B840M-B
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F
  • Ekran Kartı: MSI RTX 5070 12 GB
  • RAM: 2×16 GB CUSU DDR5 6000 MT/s (şu an EXPO kapalı, 4800 MT/s'de çalışıyor)
  • SSD: MSI M450 1 TB NVMe
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro

Yaşadığım sorun:
Bilgisayar tamamen yeni. İki RAM birlikte takılıyken bazen masaüstünde 5 dakika kadar kullandıktan sonra aniden kapanıyor. Tek RAM ile kullandığımda ise böyle bir sorun yaşamıyorum.
Sorunun RAM veya slotlardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için şu denemeleri yaptım:

1. RAM'i tek başına A2 ve B2 slotlarında denedim, sorunsuz çalıştı.
  2. RAM'i tek başına A2 ve B2 slotlarında denedim, sorunsuz çalıştı.

Yani her iki RAM de tek başına her iki slotta sorunsuz çalışıyor. Sorun sadece iki RAM birlikte takıldığında ortaya çıkıyor.
Ayrıca iki RAM birlikte takılıyken USB üzerinden MemTest86 çalıştırdım.
48/48 test tamamlandı.
48/48 test geçti.
0 hata bulundu.

Buna rağmen MemTest86'dan çıktıktan sonra Windows'a girdim ve masaüstünde yaklaşık 5 dakika kullandıktan sonra bilgisayar yine kendiliğinden kapandı. Bilgisayarın kapanması için herhangi bir olay yok, tamamen random bir anda kapanıyor. Kapanma esnasında PC masaüstü LED'lerin hiçbiri sönmüyor, bir anlık siyah ekran ve bir daire dönüyor ve 5-7 saniye geçmeden kilit ekranı görüyorum. Açınca da sistem sanki yeniden başlamış gibi. Sıfırdan bilgisayar açıyorum.

BIOS ayarları tamamen varsayılan (Default) durumda.
Ben şimdi ne yapmalıyım?

Böyle bir ayar buldum zaten enable değil mi?

Bana fotoğraf iletin, ben de size ileteyim. Karşılıklı ilerleyelim. Bir de şimdi EXPO vs. açtınız, MSI'de Overclocking kısmında yer alıyor sanırım. Oradan bana DRAM timing ve voltaj kısımlarını gönderin.

@noname_few Bellek kontrolcü çöp geldiyse de GameGaraj'dan değişim talep edin, ilgili bir firma. 6000 MT/s açamayan 7500F kullanmayın derim. Performans kaybı olur. RAM'lerde sorun yok, M-Die gelmiş. Bana görsel atsanız 5600 MT/s timing'ler ile ayarlatacağım, orası sizin kararınız. Teknik ekip bunu beceremez. Teknik ekip becereceği iş dediğim montaj hataları ya da bent pin kontrol edilmesi. Bellek kontrolcü yetersizse de işlemci değişimi talep edin. B840 anakart zaten giriş seviye, B850M-K tercihinde bulunsanız daha iyi olurdu. Hazır sistemlerde bu tarz sorunlar denk gelebiliyor, sponsorlu içerik hepsi maalesef.

2x16 takılıyken EXPO aktif edin ama kaydetmeyin. Sonrasında ilettiğim Nitro ayarını yapacaksınız, bank Refresh normal alacaksınız. 5600 MT/s olarak frekansı değişip şansınızı deneyin. BIOS'tan ilgili kısımları ve voltaj, Nitro bölümlerini fotoğraf atarsan yardımcı olurum. 5200 MT/s desteği var bu işlemcide ama öyle olsa @elninolaz 6400 açamazdı. Silikona bağlı, anakartla alakalı da sıkıntı var sende.

Test.webp

NİTRO.webp

kk.webp

Overclocing kismi bastan asagi bu sekilde

1784114628454.webp

1784114679934.webp

1784114734041.webp

Advanced DRAM configuration yazıyor orada, baştan aşağı onu atın bana. Bir de @elninolaz paylaştığı Nitro menüsü şart. Advanced, AMD Overclock, DDR Options, Nitro Enabled içinde.

1784114851363.webp