barcaxsto

Uzman
Yer
Türkiye
Merhabalar,

Ben 12 yıldır 3D modelleme ile uğraşıyorum, son 6 yıldır ise 3D takı tasarımı yapıyorum. Şu anda kendi takı tasarım ofisimde çalışıyorum ve bu işi hem bir tutku hem de meslek olarak görüyorum. Ancak son zamanlarda ciddi bir odaklanma sorunu yaşıyorum. İlham geldiğinde bir günde 10 model çıkarabiliyorum, fakat bazen günlerce tek bir model bile tasarlayamıyorum. Bu dalgalanma, hem iş düzenimi hem de motivasyonumu olumsuz etkiliyor.

Benim gibi nadiren bu tarz odaklanma sorunu yaşayan başkaları var mı? İlhamınızı sürekli kılmak ve üretken kalmak için ne gibi yöntemler kullanıyorsunuz? Özellikle odaklanmayı artırmak ve daha istikrarlı bir üretim süreci oluşturmak için deneyimlerinizi ve önerilerinizi duymayı çok isterim.

Şimdiden teşekkürler!

Ben kampçılık ile uğraşıyorum. Aktif lisanslı 8 senedirde izcilik ile uğraşıyorum. Odaklanma konusunda tek tavsiyem kesinlikle sportif faaliyetler olacaktır. Açık alanda vakit geçirme, bisiklet, yürüyüş...

12 senelik deneyimi olan birine ilham konusunda nasıl fikir verebilirim bilmiyorum fakat ben genelde bir çalışma yapacaksam Dribbble ve Behance gibi sitelerde çalışma öncesi 20dk civarında gezinirim. Bu şekilde kafamda daha iyi oturtabilirim bazı şeyleri. Öneri olarak bunları sunabilirim size...

Ben kampçılık ile uğraşıyorum. Aktif lisanslı 8 senedirde izcilik ile uğraşıyorum. Odaklanma konusunda tek tavsiyem kesinlikle sportif faaliyetler olacaktır. Açık alanda vakit geçirme, bisiklet, yürüyüş...

12 senelik deneyimi olan birine ilham konusunda nasıl fikir verebilirim bilmiyorum fakat ben genelde bir çalışma yapacaksam Dribbble ve Behance gibi sitelerde çalışma öncesi 20dk civarında gezinirim. Bu şekilde kafamda daha iyi oturtabilirim bazı şeyleri. Öneri olarak bunları sunabilirim size...
12 yıllık kariyerimin ilk 6 yılında Blender ile hobi olarak muhteşem işler çıkardım. Sonraki 6 yılda profesyonel olarak çalışıp Rhinoceros ve ZBrush kullanarak 3D takı tasarımına yöneldim ve bu süreçte hiçbir zaman odak sorunu yaşamadım. 28 saat aralıksız çalıştığım, haftada 65-70 saat tasarım yaptığım günleri hatırlıyorum ve bu işten inanılmaz keyif alıyordum. Kendime güvendiğim için kendi ofisimi açmaya karar verdim.

Ancak, 3 ay önce ofisimi açtığımdan beri odağım tamamen dağılmış durumda. İşimi aksatmıyorum; her sabah erkenden ofisimi açıyorum ama monitördeki boş tuvalle bakışıp duruyorum. Yine de bazen öyle bir ilham geliyor ki, arka arkaya tasarımlar çıkarıyorum.

Bu dengesizlik son derece sinir bozucu ve çözüm bulamamak beni gerçekten çıldırtıyor.

Ben blog yazıyorum ve yazacak bir şey bulamadığımda; kendime, etrafıma, çevreme bakıyorum. Gözlem yapmaya çalışıyorum. Düşünsel hareket etmeye çalışıyorum. En minik yaprak parçasından bile anlam çıkarabilir miyim acaba diye bakınıyorum. Ben ilhamı bu şekilde buluyorum.

Durum güncellemesi yapıyorum. Bu yazıyı yazdığım dönemde hayatım alt üst olmuştu ve kafamda bir dolu düşünce vardı. Ancak şu anda kendimi iyi hissediyorum. Size de tavsiyem, bir rutin oluşturmanız. Ben her gün belirlediğim saatte çalışmaya başlıyor ve yine belirlediğim saatte bitiriyorum. Ayrıca, "Flow" haline girmek için çaba gösteriyorum. Bunu da şu şekilde sağlıyorum: Endel ve Brain.fm gibi uygulamalar kullanmaya başladım. Arada bir Storytel üzerinden kitap dinliyorum. Bu sayede akış rahatça giriyorum ve akıştan kopmak neredeyse imkansız hale geliyor. Tavsiye ederim özellikle kitap dinlemek oldukça sarıyor :)