Berk1905

Çalışkan
Fiber internet kullanıyorum. Ayda 1 TB civarı indirmem var. Örnek olarak o ay 500 GB indirme yapmamla 1 TB indirme yapmam arasında internet servis sağlayıcıma bir maliyet farkı oluyor mu? Yani ne kadar çok download ve upload o kadar fazla maliyet artışı demek midir internet servis sağlayıcısı açısından?

Fiber internet kullanıyorum. Ayda 1 TB civarı indirmem var. Örnek olarak o ay 500 GB indirme yapmamla 1 TB indirme yapmam arasında internet servis sağlayıcıma bir maliyet farkı oluyor mu? Yani ne kadar çok download ve upload o kadar fazla maliyet artışı demek midir internet servis sağlayıcısı açısından?

Hayır tabii ki de sadece altyapı ve çalışan maliyeti var fiber altyapıya sahipsen 30 megabit ile 1000 megabit onlar için bir butondan ibaret.

Hayır tabii ki de sadece altyapıyı çekip gidiyor fiber altyapıya sabitsen 30 megabit ile 1000 megabit onlar için bir butondan ibaret.
Hız olarak bahsetmiyorum. Bant genişliği konusundan çok download ve upload miktarının yüksek olması açısından demek istiyorum.

Mesela bir ay 500 gb download yapsam 1 tl sonra ki ay 1 tb download yapsam 1.5 tl mi oluyor maliyetleri o açıdan soruyorum :)

Hız olarak bahsetmiyorum. Bant genişliği konusundan çok download ve upload miktarının yüksek olması açısından demek istiyorum.

Mesela bir ay 500 GB download yapsam 1 TL sonra ki ay 1 TB download yapsam 1.5 TL mi oluyor maliyetleri o açıdan soruyorum :)

Dolaylı yoldan evet altyapı kapasitesi aşıldığı zaman internette yavaşlama oluyor ISP bunu güçlendirerek düzelttiği zaman onlara extra maliyet oluyor. Onun harici extra bir kuruma para ödemesi yapmıyorlar.

Bant genişliği kullanımı saatlik olarak değişiyor. Şuan tam hatırlayamadım ama yoğun zamanlardaki trafik miktarı iss'lere daha pahalıya mal oluyordu. Özellikle yurt dışı çıkışlarda yoğun kullanım yapıyorsanız ekstra maliyeti vardır.

Mesela bir ay 500 gb download yapsam 1 tl sonra ki ay 1 tb download yapsam 1.5 tl mi oluyor maliyetleri o açıdan soruyorum :)
Yurt dışı çıkış anlaşmaları, port maaliyetleri, IP transit maaliyetlerini inceleyebilirsiniz.

Operatörlerin bu fiyatlarını bulmak için Google'a "IP transit maliyeti" yazarsanız TT, AWS ve biraz daha sağlayıcının transit maaliyetlerini öğrenebilirsiniz.

Peering ücretleri:

Kısacası kullanım türüne ve konumuna değişmekle birlikte evet bir fark oluyor her türlü.