İnsan temelde kötü müdür ya da uygun ortam ve yer bulursa kötülüğe müsait midir?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EmirBey
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 45
  • Görüntüleme Görüntüleme 437
Sözü Epsteine getirirsek kendisi kötü biri mi, değil mi?

Doğrunun göreceli olduğunu düşünüyorum, bu yüzden iyi kötü denilen şey de perspektife yani kişiye göre değişebilir rahatlıkla.
Yoo değişemez. Degişemediği için zaten Epstein kötü bir nam saldı.
Bu olaylarla ilgili olarak "Hayır efendim! Ben Esptein'in kendi kişisel zevklerini yaşadığını düşünüyorum ve ahlaksızlık yaptığını sanmıyorum." diyen kimse yok. Epsteini savunan kimse yok. Savunulacak bir tarafı yok.

İnsanın ahlak algisindan bağımsız olarak ahlaki yargılar hep var ve var olmaya devam edecek. Epsteinin çevresindeki insanlardan biri biz olsaydik kesin öyle mi olacaktik?
Kendine yapilmasini istemediği şeyi baskasina yapmamak da dine dayanıyor. Dinden bağımsız bir ahlak algisi kuramazsiniz.

Son düzenleme:
Sözü Epsteine getirirsek kendisi kötü biri mi, değil mi?
Bana göre kötü. Toplumun geneline göre de kötü. Ama o kadar insan onun yaptığına ortak olduğuna göre onlara göre kötü değil demek ki. Ha adam doğar doğmaz ben bir ada kurayım da çocukları kaçırıp taciz, t*cavüz edeyim diye düşünmemiştir diye düşünüyorum. Bunlar kendini toplumdan, kanunlardan, kurallardan üstün görmenin sonucu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sözleri söyleyen birisi dinin ahlak ile ilgili ne söylediğini zaten bilmiyordur. Gidin kaynaklarından okuyun. Sonra ise din-ahlak ilişkisi hakkinda bir algı kurabilirsiniz.

Değerler insanlardan bağımsız olduğuna ve Epstein gibileri kötü bir nam saldığına göre " İyi ve kötü değişkendir. Ahlakın kaynağı çevreden gelir." gibi sözler temelsiz boş laflardır.
Hayata ilişkin değerler insanların keyfine göre belirlenmiyor.

Onu savunan da vardır bu arada Arasan bulursun.

Üzgünüm ama değerler insanlara bağlıdır. Birinin iyi dediğine başkası kötü diyebilir, tam tersi de geçerli. Hayata ilişkin değerler tam olarak da insanların keyfine göre belirleniyor.

Bu sözleri söyleyen birisi dinin ahlak ile ilgili ne söylediğini zaten bilmiyordur.
Dinin ahlak ile ilgili ne söylediğinin de bir önemi yok. Din konularında kötü örnekler gösterildiğinde "ama onlar dini bilmiyor" argümanı tamamen boştur. Din insanın neye inandığıdır.

İstersen bütün kutsal kitapları hatim etmiş ol, sen ahlaki değerlerini öğrenip bilinçli bir şekilde sağduyu geliştirmediysen anlamsız.

Ayrıca burası felsefe kategorisi, felsefi olarak anlatılan ve tartışılan şeylere kendi fikirlerinizi tek doğruymuş, tek yolmuş gibi dayatmaya çalışamazsınız. Tartışmak tamam ama siz insanlara ileri geri cevaplar veriyorsunuz. Anladığım kadarıyla başlıkta yazan felsefi konuyu tartışmak üzere değil "Epstein gibiler ne kadar kötü, hadi onları gömelim" kafasıyla yazıyorsunuz.

Epstein'in kötü biri olduğu hususunda tüm dünya net.
Din konusunda kötü örnekler gösterildiğinde ifadenizle ilgili de o dinin mensubu olarak ortaya çıkan kesimlerde yaşanan kotu örnekler olduğu iddiasıyla o dinin kendi kaynaklarinda kötü örnekler olduğu iddiasi tamamen başka şeyler.
Kendi fikrimi dayatmak gibi bir amacım yok.
Dinin kötü örnekler barındırdığını veya kötüye teşvik ettiğini söyleyen birisi gitsin kaynaklarindan baksın incelesin sonra karar versin.

Epstein'in kötü biri olduğu hususunda tüm dünya net.
Dünyada 9 milyar insan var. Siz tamamının bunu böyle kabul ettiğini iddia ediyorsunuz, böyle bir şey mümkün mü sizce?
Kendi değer ve yargılarınız ile benzer değer ve yargılarda insanlardan oluşan bir echo chamber içerisindesiniz, hepimiz öyleyiz. Bu yüzden herkesi ortak bir fikirde zannediyorsunuz diye düşünüyorum. Eğer dediğiniz doğru olsaydı bu olayla bağıntısı bulunan herkes topluca idama götürülürdü, ki ABD yasaları buna izin veriyor. Onun yerine hasıraltı edilmeye çalışıldı, üstüne üstlük bu tek bir kişinin başının altından çıkan bir şey değil. Demek ki bu yaptıkları şeyin "kötü" olduğunu düşünmeyen kişiler var.

Zaten bir dine inananların büyük kısmı kaynağını okumaz. Okusalar dahi örneğin İslam dinini anlamak yüksek seviyede bir düşünce yapısı gerektirir. Böyle olduğu için de insanların dini maalesef bahsettiğiniz kaynaklar değil kulaktan dolma bilgilere dayalıdır ve ona inanırlar.

Dinin kötü örnekler barındırdığını veya kötüye teşvik ettiğini söyleyen birisi gitsin kaynaklarindan baksın incelesin sonra karar versin.
Kimse de öyle bir şey söylemedi zaten. İncil, Kur-an, Tevrat içerisinde gayet de güzel öğretiler vardır. İnsana iyi olmayı ve toplum ile barışık yaşamayı aşılarlar. Sorun zaten bunlar değil, toplumun kendi yapısıyla alakalı.

Ayrıca olayı dini bir tartışmaya çekmek istemiyorum zira hem aslen konuyla alakası yok hem de dini konuları konuşmak benim hoşuma gitmiyor, insanlar kendisine agresif bir tutum sergilendiği hissiyatına kapılıyorlar.

Yok ben sadece din ahlak ilişkisi hakkında konuşanların kaynaklarından okuyarak bir dusunce kurması gerektiğini soyledim. İtham için değil.
Epsteinin kötü olduğu ve tüm dünyanın bu konuda net olduğunu söylemem ile ilgili olarak da belki yanıldım diyelim. Bununla beraber olayı biraz derinden ele alsak daha iyi olur.
Epsteinin heva heveslerine uyan ve tuzağına düşüp şantaja maruz kalanlar var mesela ses çıkarmayan ünlüler içinde. Adam iş dünyasından bilim dünyasına, politikacilardan sanatçılara kadar geniş bir fuhuş ağı inşa etmiş. Epsteinin adasında kendi istedikleri her türlü kötülüğü çocuklara yaparken muhtemelen Epsteinin kendilerini kayda alıp şantaj yapacağı akıllarına gelmedi. Kendileri de biliyorlardır yaptıklarının rezillik olduğunu. Bu durumda gerçekten Epsteinin etrafındakiler şantaja maruz kaldığı için mi yoksa kötü olmadığını düşündükleri için mi sesini cikarmadi? Biraz daha derin bir husus. Madem kötü olduğunu dusunmuyorlardı neden Epstein dosyalarının tamamının açıklanmasını istemiyorlar? Biz kötü bir şey yapmadık her şey açıklansın diyebilirler mesela...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…