EmirBey 6
Uzman
Sözü Epsteine getirirsek kendisi kötü biri mi, değil mi?Toplum her zaman bizden dürtülerimizi dizginlememizi bekler, dürtülerini en iyi dizginleyen insanlar da medeni olarak kabul edilir. Tabi bu uzun uzadıya ayrı bir tartışma konusu.
Ama benim anlatmak istediğim dürtülerden bağımsız olarak insanın kötü olmasının çevresinden, yaşantısından, hayat şartlarından aldıklarından gelmesidir. Ve bir insanın kötü olarak kabul edilebilmesinin göreceli olduğunu düşünüyorum.
Yoo değişemez. Degişemediği için zaten Epstein kötü bir nam saldı.Doğrunun göreceli olduğunu düşünüyorum, bu yüzden iyi kötü denilen şey de perspektife yani kişiye göre değişebilir rahatlıkla.
Bu olaylarla ilgili olarak "Hayır efendim! Ben Esptein'in kendi kişisel zevklerini yaşadığını düşünüyorum ve ahlaksızlık yaptığını sanmıyorum." diyen kimse yok. Epsteini savunan kimse yok. Savunulacak bir tarafı yok.
İnsanın ahlak algisindan bağımsız olarak ahlaki yargılar hep var ve var olmaya devam edecek. Epsteinin çevresindeki insanlardan biri biz olsaydik kesin öyle mi olacaktik?İnsanın ahlaki değerlerini belirleyen şey tamamen çevresel faktörlerdir. İyiliğin ve kötülüğün sınırlarını çizen ise yine insan faktörüdür. İyilik veya kötülük bu faktörler tarafından bireye yüklenir. Eğer birey sorgulayan bir beyine sahip değilse, iyilik ya da kötülüğe ne kadar maruz kalmışsa, o yöne eğilim gösterir. Ahlaki değerler aynı zamanda dinamiktir. Örneğin; iyi ya da kötü insanların büyük çoğunluğu hayvanları sevmesine rağmen, aynı çoğuluk hayvanlarla beslenir. Bu yüzden veganlık ahlaki bir seçimdir. İnsanları ortak bir iyiliğe götürecek tek kural; kendisine yapılmasını istemediği şeyi, başkasına yapmamasıdır. Dediğim gibi ahlaki değerlerin sınırlarını belirleyen şey yine insandır.
Kendine yapilmasini istemediği şeyi baskasina yapmamak da dine dayanıyor. Dinden bağımsız bir ahlak algisi kuramazsiniz.
Son düzenleme: