Seraphenthia

Yetkin
Instagram'da bazı nedenlerden dolayı (keyfime göre yorum atmak, hikaye atmak falan için) kendi ana hesabımdan bağımsız farklı bir hesap tasarladım. Telefon, aynı ama e-posta farklı ve buna rağmen açıldığında farklı hesabın önerilenlerinde, kendi ana hesabımda takip edilen kişiler ya da kendi ana hesabımda bana önerilen sınıf, kardeş falan öneriliyor.

Bu neden oluyor ve açtığım farklı hesapta seçilen kişiler görünüyor mu? Açıkladığım o farklı/sahte hesap herkese açık ve o farklı hesabın hiçbir şekilde bağlantısının gözükmesine rağmen mümkün mü merak ettim.

Aynı yerden açıyorsun, aslında cevap içinde. İnstagram aynı kişi olduğunu biliyor ya da verilerine ulaştığı için kayıtlı kişileri sana gösteriyor.

Soruyu okurken anlamakta güçlük çektim fakat şu şekilde açıklayabiliriz;
Telefon numarası eşsiz bir değer olduğu için doğrulama yaparken eşsiz bir numaraya doğrulama kodu gider. Bu bağlamda sistemdeki telefon numaraları aynı olan hesaplar ilişkilendirilir. Ana hesabınızda olan kişileri size önermesi gayet normal. En azından benim teorim bu şekilde. İkinci sorunuzun cevabı ise üstteki durumla bağlantılı olarak görünebilir.

Zaten aynı yerden ve telefondan bağlanılıyor. Gayet normal bir durum oluşmuş. İstemeden sen ben aynı kişiyim demişsin İnstagram'a. Sosyal medyaya telefonu ilişkilendirmeyi pek mantıklı bulmuyorum. Tam bir güvenlik açığı.

@arminda @serkansgp Şöyle, mesela diyelim ki Arminda benim sınıftan arkadaşım olsun. Armin'in bende numarası yok ama benim takip ettiklerimden dolayı, önerilenler kısmında Arminda gözüküyor. Bu haliyle doğal bir durum çünkü ortak bir arkadaşımız var ama dediğim gibi rehberde ya da Facebook'ta falan kayıtlı değil. Sonra ben aynı telefonu kullansam bile farklı bir e-posta ile yeni bir hesap açıyorum ve kesinlikle rehberi eşitleme tarzı bir şey yapmıyorum. Bu yeni açtığım, ana hesabımdan bağımsız olan, hesap herkese açık ve 0 takipçi var. İlerleyen zamanlarda bu yeni açtığım/fake hesapta ana hesabımda önerilen ama hiçbir şekilde bağlantım olmayan Armin öneriliyor ama dediğim gibi ne telefonumda kayıtlı, ne yeni hesapta Facebook var, ne de yeni hesapta eskiden takip ettiğim kişileri takip ediyorum. Bu yüzden önerilenler kısmında ana hesabımın aynı önerilenleri çıkması garibime gitti.

Umarım daha açıklayıcı olmuştur. Sorumu tekrarlıyorum; Bu fake hesaba önerilen kişiler, kendi önerilen kişilerinde benim fake hesabımı görüyor mu?

Muhtemelen evet, konumun - takipçi ve takip ettiklerin - son bulunduğun konum - ziyaret ettiğin mekanlar ve vakit geçirdiğin kişilere göre öneri yapıyor genelde, illaki seni de önermiştir.