İşine gelmeyen gider Pro ya da Düz alır. Özellikle ince isteyen dışında bu air modelini bekleyen zaten yoktu. Kim bekliyordu ki kim tepki göstersin? Satış rakamlarını göreceğiz ancak dediğim gibi amaç esasen ileride bu telefonu katlamak bile olabilir. Yan ürün gibi bir şey çünkü. Şahsen ben gider Pro alırdım.
Valla hocam çok saçma fiyatlar isteniyor. 45 bin TL'lik cihaz için 108 bin TL istenmemesi lazım, marka karı ve vergi ne olursa olsun. Aynısı Android'de olsa 45 bin TL'lik cihaz taş çatlasa 75-80 bin TL'ye filan çıkar. Neticede bir telefon, ulaşım aracı bu ama algısı altından değerli. Mesela 17 alacağıma gider 16 Pro alırım. Fazlasıyla yeter. A19 Pro, M4'ün performansını geçiyormuş diye lanse ediliyor. Apple öyle bir lansman yapıyor ki almayı düşünmeyen kişi bile vay be diyip etkilenebiliyor. Fiyatlarına göre fazla abartılı buldum 17 serisini.

Aramızda yurt dışında yaşayan varsa onlar için daha alınabilir 17 serisi, bunu da belirtmek isterim. Ben Türkiye fiyatları üzerinden değerlendirme yaptım.

Hocam CEO'ya sorsan böyle cevap vermez. :D Zaten her sene işlemciler çok çok geliştiği iddia edilerek piyasaya sürülüyor doğal olarak, iPhone 14 Pro bugün kullanım için 17'den iyi telefon.

Öyle kesinlikle geçilecek bir durum yok, önce fiyatını da görmek lazım ayrıca.

Önceden Apple, her sene çiplerini ortalama %20 geliştirip sunuyordu, evet. Ancak bu sene gerçekten büyük değişiklikler yapıldı. Apple Intelligence için çok daha gelişmiş bir Neural Engine bulunuyor. Buna ek olarak GPU, donanım hızlandırmalı sinir ağı işleme yeteneği kazandı. CPU ve GPU ise önceki nesillere kıyasla çok daha güçlü hale geldi. Ben burada olanı olduğu gibi aktarıyorum. Uzun ve detaylı anlatmamın sebebi, herhangi bir özelliği eksik ya da yanlış aktararak kullanıcıya yanıltıcı bilgi vermemek. İnternette araştırdığınızda görebileceğiniz gibi, iPhone 17 serisi aslında bir kırılma noktası. Çünkü Apple uzun zaman sonra ilk kez bu kadar radikal değişiklikler yaptığı bir seri çıkardı.
“iPhone 14 Pro bugün kullanım için iPhone 17'den daha iyi telefon” derken neyi kastettiğinizi açıkçası anlayamadım. Üç nesil daha eski, daha zayıf pile, daha kötü kameraya ve daha geride bir çipe sahip bir cihaz, nasıl olur da daha güçlü bir cihazdan daha iyi sayılabilir? Kullanıcının imkânı varsa, kesinlikle iPhone 17'ye geçiş yapılabilir. Çünkü iPhone 17'nin iPhone 14 Pro'ya kıyasla eksiği yok, fazlası var.

Valla hocam çok saçma fiyatlar isteniyor. 45 bin TL'lik cihaz için 108 bin TL istenmemesi lazım, marka karı ve vergi ne olursa olsun. Aynısı Android'de olsa 45 bin TL'lik cihaz taş çatlasa 75-80 bin TL'ye filan çıkar. Neticede bir telefon, ulaşım aracı bu ama algısı altından değerli. Mesela 17 alacağıma gider 16 Pro alırım. Fazlasıyla yeter. A19 Pro, M4'ün performansını geçiyormuş diye lanse ediliyor. Apple öyle bir lansman yapıyor ki almayı düşünmeyen kişi bile vay be diyip etkilenebiliyor. Fiyatlarına göre fazla abartılı buldum 17 serisini.

Aramızda yurt dışında yaşayan varsa onlar için daha alınabilir 17 serisi, bunu da belirtmek isterim. Ben Türkiye fiyatları üzerinden değerlendirme yaptım.

Turkiye fiyatlarinda telefonun kendi fiyatindan fazla vergi var esas sorun bu. Hicbir marka pazara ozel fiyatlandirma yapmak zorunda degil ozellikle de ana akim markaysa. Samsung'da keyfinden yapmiyor Turkiye pazarinda Apple'a karsi urun satabilmek icin yapiyor mecburen. Bugun S25'in fiyati 60K olsa sen ben gibi teknoloji forumlarinda takilan, teknolojiden anlayan kisiler belki yine gider iPhone 16 yerine S25 alir ama standart kullanicinin bir cogu almaz. Vergi cumhuriyetinde yasadigimiz surece boyle devam eder maalesef. Telefon gibi luks sayilmayan, basit ve ulasilabilir bir aleti bile insanlar alacagi zaman 50 kere dusunuyor bizim ulkemizde.

Direkt 17 serisine odaklandığım için 16 Pro serisini arka plana atmışım. 16 Pro almak düz 17 almaktan daha mantıklı gözüküyor. 17 Pro çok güzel donanımlı cihaz olmuş fakat tasarımını ben beğenemedim kılıfla kullanacakta olsam yeni kamera düzeninde flaş ve lidarın yeri çok saçma geldi gözüme.

Türkiye fiyatlarinda telefonun kendi fiyatindan fazla vergi var esas sorun bu.

iPhone 17 256 GB'nin satış fiyatı 77.999 TL ve vergiler bu ücretin 34.619 TL'sini oluşturuyor. Sadece cihazın ücreti ise 43.380 TL...

Yani bu cihaza uygulanan vergiler, cihazın kendisininden daha düşük bir tutarda...

Önceden Apple, her sene çiplerini ortalama %20 geliştirip sunuyordu, evet. Ancak bu sene gerçekten büyük değişiklikler yapıldı. Apple Intelligence için çok daha gelişmiş bir Neural Engine bulunuyor. Buna ek olarak GPU, donanım hızlandırmalı sinir ağı işleme yeteneği kazandı. CPU ve GPU ise önceki nesillere kıyasla çok daha güçlü hale geldi. Ben burada olanı olduğu gibi aktarıyorum. Uzun ve detaylı anlatmamın sebebi, herhangi bir özelliği eksik ya da yanlış aktararak kullanıcıya yanıltıcı bilgi vermemek. İnternette araştırdığınızda görebileceğiniz gibi, iPhone 17 serisi aslında bir kırılma noktası. Çünkü Apple uzun zaman sonra ilk kez bu kadar radikal değişiklikler yaptığı bir seri çıkardı.
“iPhone 14 Pro bugün kullanım için iPhone 17'den daha iyi telefon” derken neyi kastettiğinizi açıkçası anlayamadım. Üç nesil daha eski, daha zayıf pile, daha kötü kameraya ve daha geride bir çipe sahip bir cihaz, nasıl olur da daha güçlü bir cihazdan daha iyi sayılabilir? Kullanıcının imkânı varsa, kesinlikle iPhone 17'ye geçiş yapılabilir. Çünkü iPhone 17'nin iPhone 14 Pro'ya kıyasla eksiği yok, fazlası var.
iPhone 15 ile aynı kamerayı kullanmaya devam eden 17'nin kamerası mı iyi 14 Pro'dan? Üstüne bir de zoom kamerası yokken? Siz neyi neye göre yorumluyorsunuz bilmiyorum ama şirketin Türkiye müdürü (ya da nasıl bir sıfatı varsa) bile bu kadar sıcak bakmıyordur olaya. İşlemciyle devrim yaptık ekranla devrim yaptık diyorlar, ne yaptılar işlemciyi % bilmem kaç geliştirip ekranı 120 hz mi yaptılar? :D 77 bin liraya bu telefonun alınabilir olduğunu düşünüyorsanız özellikle de 16 Pro dururken düşünüyorsanız diyecek hiçbir şey bulamıyorum. Evet, bugün alıp internette gezmek, fotoğraf çekmek, instagram, youtube yapmak için 17'nin hiçbir artısı olmadığı gibi eksisi var. İnsanları yanıltmayı bırakıp kendiniz 1 milyar dolar bile olsa satın alabilirsiniz.

Apple İntelligence'in kendi bir adam akıllı gelsin de Neural Engine'i sonra düşünürüz. Şaka gibisiniz ya.

Apple sirket mudurleri gelmis gene. 14 Pro'nun kamerasi 17'ye gayet de yakindir. Ustteki mesajinda yok Pro Motion yok AOD geldi falan demissin bunlar 14 Pro'da da var zaten.