Öncelikle karşılaştırma yaparken yalnızca teorik pil sağlığına bakmak yeterli değil. Gerçek dünya kullanımında, sadece pil yüzdesi değil; yazılım optimizasyonu, ekran tipi, işlemci verimliliği ve kullanıcı alışkanlıkları da ekran süresini ciddi biçimde etkiler.

Dedikleriniz doğru, yanlış diyemem. Ancak, bunları ilk öncelikle kendinize söylemeniz lazım diye düşünüyorum. Zira, az önce %79 pil sağlığı olan bir iPhone 11 ile S23'ünüzü karşılaştırıyordunuz.

Ayrıca %95 üzeri pil sağlığı her zaman 6 saatin üstünde ekran süresi garantilemez çünkü iPhone 11'in LCD ekranı, eski nesil A13 işlemcisi ve iOS güncellemeleri sonrası artan arka plan tüketimi gibi faktörler performansı etkileyecektir bana kalırsa.

Şu ilk cümleyi o halde S22 içinde söyleyebiliriz, değil mi? S22'de 6 saati garantilemez çünkü 120 Hz ekran, düşük verimliliğe sahip bir SoC ve One UI 7 gibi farktörler performansı etkileyecektir. Söylediklerinizin karşılığı olarak: Burada daha çıkmamış bir telefondan yola çıkarak gereksiz bir tartışma döndüğünü yorumladım ben şahsen. Umarım bana katılırsınız :)

Dedikleriniz doğru, yanlış diyemem. Ancak, bunları ilk öncelikle kendinize söylemeniz lazım diye düşünüyorum. Zira, az önce %79 pil sağlığı olan bir iPhone 11 ile S23'ünü karşılaştırıyordunuz.

Şu ilk cümleyi o halde S22 içinde söyleyebiliriz, değil mi? S22'de 6 saati garantilemez çünkü 120 Hz ekran, düşük verimliliğe sahip bir SoC ve One UI 7 gibi farktörler performansı etkileyecektir. Söylediklerinizin karşılığı olarak: Burada daha çıkmamış bir telefondan yola çıkarak gereksiz bir tartışma döndüğünü yorumladım ben şahsen. Umarım bana katılırsınız :)
Öncelikle, iPhone 11’in %95 pil sağlığı ile 6+ saat ekran süresi verdiği iddiası her zaman geçerli değil. Çünkü A13 Bionic, 7nm süreciyle üretilmiş olsa da artık enerji verimliliği açısından günümüz amiral gemilerinin gerisinde kalıyor. Ayrıca LCD ekran teknolojisi OLED'e kıyasla daha fazla güç tüketiyor, özellikle yüksek parlaklıkta.

Öte yandan Galaxy S22 veya hatta S21 bile bu konuda daha avantajlı. 4nm Snapdragon 8 Gen 1, teoride daha fazla güç tüketiyor gibi görünse de gerçek dünya testlerinde ekran süresi genellikle 5.5 – 7 saat aralığında kalabiliyor. Bunun nedeni, Samsung'un AMOLED ekranlarının daha düşük enerji tüketimi, LTPO teknolojisi sayesinde dinamik yenileme hızı ve One UI tarafında son sürümlerde yapılan enerji optimizasyonları.

Ayrıca iOS'un arka plan kısıtlamalarına rağmen bazı sürümlerde (özellikle iOS 16 sonrası) artan standby drain (bekleme modunda pil kaybı), iPhone 11 gibi eski cihazlarda daha da hissedilir hale geldi.

Yani karşılaştırılan cihazlardan biri 2019 modelken, diğeri 2022–2023 üretimi, daha verimli bir üretim süreci, daha gelişmiş ekran ve optimize edilmiş yazılım ile geliyor. Gerçek dünya deneyimi açısından Samsung tarafı burada daha tutarlı bir performans sunuyor.

Yani ben S21 ve S22 ile kıyaslıyorum burada. Umarim anlatabilmişimdir. :)

Aynen iPhone optimizasyonu sayesinde çok gider pili. Bırakın bu boş masalları da işimize bakalım. Son dönemlerde üretilen hiçbir iPhone modeli kendi sınıfındaki rakiplerinden daha iyi pil süresi sunmuyor. Kötü demiyorum ama daha iyi de değil. Muhtemelen bu arkadaş da bu saçma pille 1 senede günü çıkarmamaya başlar. S25 Edge yine belki bir tık kurtarır da bunun şansı yok.

Aynen iPhone optimizasyonu sayesinde çok gider pili. Bırakın bu boş masalları da işimize bakalım. Son dönemlerde üretilen hiçbir iPhone modeli kendi sınıfındaki rakiplerinden daha iyi pil süresi sunmuyor. Kötü demiyorum ama daha iyi de değil. Muhtemelen bu arkadaş da bu saçma pille 1 senede günü çıkarmamaya başlar. S25 Edge yine belki bir tık kurtarır da bunun şansı yok.
Güncel modelden örnek vereyim iPhone'un 4700mAh pili Android'in 6000 mAh piline eşit hocam. iPhone optimizasyonu denilen şey sallamasyon bir olgu değil.

Güncel modelden örnek vereyim iPhone'un 4700mAh pili Android'in 6000 mAh piline eşit hocam. iPhone optimizasyonu denilen şey sallamasyon bir olgu değil.

Kime göre, neye göre? Buyurun 3 tane karşıma direkt çıkan karşılaştırma. Aralarında 300 mAh var sadece. S25U 6000 mAh olsa sağlam fark atardı.
Ayrıca kendi S24'ümden de baktığım için biliyorum aynı şekilde 15'ten daha iyi.
17 Air ve S25 Edge testleri çıktığında burada tekrar buluşalım.

Kime göre, neye göre? Buyurun 3 tane karşıma direkt çıkan karşılaştırma. Aralarında 300 mAh var sadece. S25U 6000 mAh olsa sağlam fark atardı.
Ayrıca kendi S24'ümden de baktığım için biliyorum aynı şekilde 15'ten daha iyi.
17 Air ve S25 Edge testleri çıktığında burada tekrar buluşalım.

Birisi 10 gün, diğeri 1 ay önce çekilmiş iki video bırakayım o halde.

Birisi 10 gün, diğeri 1 ay önce çekilmiş iki video bırakayım o halde.

Evet, güzel. Şimdi tekrar hep bir ağızdan soralım: Kime göre? Neye göre? 4700 mAh'ın 6000'e eşit olduğunu neye göre ölçtünüz? Demek ki çalıştırılan uygulamaya, senaryoya göre değişen bir şey bu. Ben mutlak bir ''iOS stabilizasyonu'' göremiyorum.

Evet, güzel. Şimdi tekrar hep bir ağızdan soralım: Kime göre? Neye göre? 4700 mAh'ın 6000'e eşit olduğunu neye göre ölçtünüz? Demek ki çalıştırılan uygulamaya, senaryoya göre değişen bir şey bu. Ben mutlak bir ''iOS stabilizasyonu'' göremiyorum.
Görmek isteyen görüyor, görmek istemeyen de görmüyor hocam ne diyeyim. 4700mah batarya ile 6000mah telefonlara ekran süresi olarak kafa tutuyor. iOS stabilizasyonu diye bir şey yoksa 4700mah bataryayla niye rezil rüsva sonuçlar görmüyoruz? Birkaç test daha atıyorum. Dört testte de 4700mah gibi rakiplerinden oldukça az bataryaya rağmen yazılım optimizasyonu sebebiyle oldukça iyi sonuçlar alınmış. Aynı şekilde Samsung da bu konuda başarılı düşük pil kapasitesine rağmen rakipleriyle arası aşırı açılmamış. iOS'un pil stabilizasyonunu görmeniz için telefonun daha ne yapması gerekiyor anlamadım.

Ekran Alıntısı.webp

Ekran Alıntısı.webp

Son düzenleme:
Çok doğru. 2800 mAh yine 2800 mahtır. 2800 mAh ne gelirse gelsin ulaşamazki zaten 3900'e.

2800 mAh ile istiyorsa her türlü optimize yapsın, Max 4 saati görür. Belki S25 Edge'e yaklaşabilir ama 2800 mAh kabul edilemez onu kabul edin. Bunu da savunmayın ya. İnce telefonların geneli şu an çıkmamalı. Hâla teknoloji gelişmeli. S25 Edge'si IP17 Air çok kötü mesela. Diğer çinlilerin yaptığı biraz daha iyi ama ince telefonlara şu an gerek yok. Zaten telefonlar gitgide o inceliğe ulaşır zaten.

6.6 inç telefona 2800 mAh koymak mühendislik faciasından başka bir şey değildir. Günümüzdeki teknoloji geçmişe göre daha da küçüldü. 5.8 inç P20 Lite telefonumda bile 3000 mAh kapasite vardı. Üzerine çalışılsa en az 3500 mAh konulabilir.