Makaleler
23
Bugün iPhone 17 ve S26'nın Exynos varyantı arasında seçim yapmak isteyenler için bu iki telefonu karşılaştıracağım.

Pil ömrü olarak S26 az farkla daha iyi sonuçlar veriyor. Fakat pil ömrü için ikisinden birini alacaksanız ikisini de almayın. "Ne alalım?" derseniz, Xiaomi 17 veya Vivo X300'e yönelin. S26'dan biraz pahalı olup iPhone 17'den biraz ucuzlar.

Kamera konusunda özellikle video ve selfie kamerasında hâlâ iPhone lider. Samsung, S23 serisinden beri aynı main kamera sensörünü kullanıyor cihazlarda. S23, S24 ve S25 ile kayda değer farkları ISP, NPU gibi donanım bileşenleridir. Zoom performansı olarak Samsung kendini daha iyi kullanıyor.

Panel olarak da iPhone 17 daha üstün. Kaynak, gözlerimin ta kendisi. Materyal olarak iPhone'un kullandığı Samsung LTPO paneller harika.

iPhone'un eksilerine gelelim biraz da. Telefoto yok. S26'da var. Vapor Chamber yok. S26'da var. Başka da geri kalır bir yanı yok gibi.

Ha, unutmadan. Eğer iPhone 17'yi değil de S26'yı tercih ederseniz cebinizde ortalama 20-25.000 TL size kalır. O parayla da kulaklık, Watch, vb. alabilirsiniz. iPhone 17 ile bu ekosistemi yapmak istediğinizde bütçeyi 6 haneli rakamlara yükseltmeniz gerekecektir.

RAM ve depolamaya gelecek olursak ikisi de 256 GB depolama birimi sunuyor. Fakat RAM kullanımı iOS'ta harika çalıştığı için 8 GB RAM'e rağmen iPhone 17 daha verimli kullanıyor hem RAM'i hem de mAh'ı.

S26'nın başka bir vasat noktasıysa hızlı şarj. A serisine verilen hızlı şarj değeri S26'da yok. Bu da abes kaçıyor. Öte yandan 17 bu konuda 2 kat W değeri güncellemesi aldı.

S26 aynı zamanda Çinli rakipleriyle baş edemiyor. Hem X300 hem de Mi 17 seleflerine kıyasla daha büyük güncellemeler sunuyor kamera konusunda. Ayrıca pil ömründe de ikisi nakavt ediyor bu konudaki iki telefonu.

Biraz da S26'dan bahsedelim. Şu ana kadar iPhone 17 fiyat baremi dışında S26'dan üstün gözüküyor.

Fakat S26 yine de S25'ten farklı olarak S25'ten gözle görülür farkla daha iyi SoT (Screen of Time) sunacaktır kullanıcılarına. 300 mAh 300 mAh'tır.

S26'nın pil ömrü iPhone 17'den çok iPhone 17 Pro'ya da rakip. Bir aşağı bir yukarı benzer sonuçlar verir bu iki telefon. Base 17 değil, 17 Pro.

iPhone 16 ve S25'e kıyasla yapılan geliştirmelerde bariz onda iPhone tarafı. 16'dan 17'ye geçilir ama S25'ten S26'ya geçilmez kesinlikle.

Ve benim için en kritik noktaya geliyoruz. Düşük ışık performansı.

Düşük ışık örnekleri aşağıdaki gibi. Hangisi daha iyi sizce?

S26

1781519618249.webp

iPhone 17

1781519754105.webp

Bence tartışmasız 17 daha iyi.
Fazla durmayacağım burada. Her şey açık ve net.

Son konumuz da değer konusu. iPhone'u aldığınız fiyata satabiliyorsunuz aşağı yukarı zaman geçip, kur artınca. Fakat Samsung'da ve diğer Android'lerde öyle bir şey yok. Hatta bazı markalarda cihazın ilk ve son sahibi olma riskiniz bile var. O yüzden mantık çerçevesinde ve bütçenizin durumuna göre tercihinizi yapabilirsiniz.

Buraya kadar gelen herkese çok teşekkür ederim. Umarım beğenmişsinizdir.

Son düzenleyen: Moderatör:
iPhone ve Samsung gece modu mu, düz mod mu? iPhone denoise uygulamış, belli oluyor ama Samsung gece modu dışında denoise uygulamıyor, fark oradan geliyor sanırsam.

Bir de Samsung'un artık sensörü güncelleme vakti geldi. Normalde sensörün yeterli olduğunu düşünüyorum bunda şüphe yok fakat fiyatlar artmaya devam ediyor, biz neden parasını ödüyorkan daha güncel bir sensör almayalım? Kendileri Sony gibi sensör üreticisi, bas geç işte ne bekletiyorsun...

iPhone ve Samsung gece modu mu, düz mod mu? iPhone denoise uygulamış, belli oluyor ama Samsung gece modu dışında denoise uygulamıyor, fark oradan geliyor sanırsam.

Bir de Samsung'un artık sensörü güncelleme vakti geldi. Normalde sensörün yeterli olduğunu düşünüyorum bunda şüphe yok fakat fiyatlar artmaya devam ediyor, biz neden parasını ödüyorkan daha güncel bir sensör almayalım? Kendileri Sony gibi sensör üreticisi, bas geç işte ne bekletiyorsun...
Main camera. Katılıyorum. 3 nesili böyle geçti.

Konu video performansi, on kamera, panel kalitesi oldugunda iPhone 17 daha iyi.

Eki Görüntüle 257396

Dusuk isikta videoda da 17 daha aydinlik cekiyor.

S26'nin en buyuk avantajlari telefoto, GPU ve daha yuksek sesli hoparlorler.
Evet, ben de aynılarını söyledim konuda. Bence 20 bin TL fark olmasa S26 rekabet edemezdi.

Evet, ben de aynılarını söyledim konuda. Bence 20 bin TL fark olmasa S26 rekabet edemezdi.
Hocam, ben karsi cikmak icin soylemedim zaten. Okudum da. 😇

Apple, bu sene tum seride Samsung'un M14 panelini kullandi. S26 ailesinde ise Ultra haric M13 var. Ayrica Samsung hala 8-bit panel kullanirken Apple 10-bit (Native degil muhtemelen.) kullaniyor. Dolby Vision destegi de cabasi. S26'nin ekrani biraz daha parlak sadece.

Samsung lehine konusmamiz gereken SoC var bence. 2600 hem CPU'da hem de GPU'da hem de RT desteginde A19'dan daha guclu bir yonga. Ama cihazin termali de daha kotu.

Konu video performansi, on kamera, panel kalitesi oldugunda iPhone 17 daha iyi.

Eki Görüntüle 257396

Dusuk isikta videoda da 17 daha aydinlik cekiyor.

S26'nin en buyuk avantajlari telefoto, GPU ve daha yuksek sesli hoparlorler.

Düşük ışıkta Samsung ve Apple cihazların arka plandaki görüntü işleme mantığı birbirinden farklı o yüzden durum fotoğrafta da videoda da çok farklı ilerliyor. iPhone düşük ışıkta hem fotoğrafta hem de videoda otomatik ve oldukça agresif bir denoise uyguluyor. Bunu sadece ekranda sarı gece modu amblemini ve saniye sayacını gördüğünüzde değil de standart modda çekerken fark etmeden arka planda çaktırmadan yapıyor. Fotoğraf tarafında iPhone'da ortam ışığı birazcık düştüğü anda Photonic Engine algoritması devreye giriyor. Deklanşöre bastığınız an telefon arka arkaya dokuz kare çekip bunları daha RAW aşamasındayken yapay zekayla piksel piksel tarıyor. Gökyüzündeki veya gölgelerdeki kumlanmaları otomatik temizleyip önünüze pürüzsüz doğrudan sosyal medyaya atmalık bir kare koyuyor. Ancak bunun yan etkisi, bazen noiseu yok edeyim derken detayları yumuşatması ve hafif bir plastik efekti yaratması oabiliyor. Samsung ise tam tersi standart modda düşük ışıkta çekim yaparken noise konusunda daha serbest davranıyor. Aslında Samsung da denoise uyguluyor ama bazen keskinleştirme algoritması agresif çalışıyor ve temizlemeye çalıştığı noise dijital olarak daha belirgin ve dokulu hale geliyor. Videoda işler daha da belirginleşiyor çünkü işlemcinin saniyede 30 veya 60 kareyi canlı canlı işlemesi gerekiyor. iPhone düşük ışık videosunda ardışık kareleri birbiriyle kıyaslayan zamansal bir gürültü azaltma yöntemi kullanıyor. Eğer karanlık bir duvarda veya gökyüzünde pikseller sabit olduğu halde renkler oynuyorsa, bunun kumlanma olduğunu anlayıp orayı pürüzsüzleştiriyor. Bu sayede iPhone düşük ışık videoları kumlanmadan daha arınmiş, temiz görünüyor. Ama zifiri karanlık sahnelerde bu temizlik çok agresifleştiği için hareket eden nesnelerin arkasında hafif bir hayalet izi veya yüzlerde çamurlanma görebilirsiniz. Samsung videosunda ise görüntüyü olabildiğince parlak ve çizgileri keskin tutmaya çalışıyor. Ancak gürültüyü temizledikten sonra hatları yapay olarak çok keskinleştirdiği için karanlık alanlarda piksellerin adeta su gibi dalgalandığı veya titrediği fark edilebiliyor. Bir de ışık yetersiz geldiğinde auto FPS yüzünden videoda anlık takılmalar yapabiliyor. Buradaki tek istisna profesyonel formatlardır (LOG kayıtlar). iPhone'da ve Samsung'da LOG kayda geçtiğiniz anda bütün yazılım uçuyor, ham görüntü kaydediliyor. Burada sensörün asıl gücünü görebilirsiniz, gren vs. ekranda duruyor ve buradan sonrası DaVinci Resolve'e vs. atıp color grade etmek ve denoise etmek. Tabii dijital stabilizasyon da ekleyebilirsiniz. Çoğu denoise mekanizması paralı, bunu da unutmamak lazım.

Samsung, S23 serisinden beri aynı main kamera sensörünü kullanıyor cihazlarda.
iPhone tarafı da 15-16-17'de aynı sensörü kullandı:)
Zoom performansı olarak Samsung kendini daha iyi kullanıyor.
Kendini daha iyi kullanmıyor, böyle söylendiğinde Samsung'un eldeki donanımı çok iyi kullandığı/optimize ettiği gibi hatalı bir sonuç anlaşılabilir. S26'da bulunan ve görevi zoom yapmak olan telefoto sayesinde iPhone'a kıyasla bariz daha iyi zoom fotoğraflar çekiyor şeklinde belirtilse daha iyi olur.
Fakat RAM kullanımı iOS'ta harika çalıştığı için 8 GB RAM'e rağmen iPhone 17 daha verimli kullanıyor hem RAM'i hem de mAh'ı.
RAM kullanımı harika çalışmıyor, işletim sistemleri arasında felsefi fark ve arka plan uygulamalarının çatır çutur kapatılması farkı var. Eski telefonum olan iPhone 13 Mini ile 10 yıllık arkadaşımın S21 FE'sini kıyasladığımızda bariz olarak iPhone'un arka plana alınan uygulamaları RAM yetersizliğinden ötürü kapattığını gözlemledik.
iPhone 16 ve S25'e kıyasla yapılan geliştirmelerde bariz onda iPhone tarafı.
Bu konu da detaylandırılabilir. 120Hz gibi Samsung'un S bilmem kaçtan beri sunduğu özellikleri de 16-17 farkı olarak dahil ediyor muyuz mesela?:)
Düşük ışık örnekleri aşağıdaki gibi. Hangisi daha iyi sizce?
Açıkçası ben renk farkı dışında çok bir şey göremedim. Doğru yöntem iki fotoğrafı da hangi modda çekildikleriyle beraber Google Drive gibi sıkıştırma yapmayan platformlara yükleyip buraya link paylaşmanız olacaktır.

Bu ufak düzeltmeler dışında bana iPhone yönüne doğru hafif taraflı gibi gelen bir inceleme olmuş. Yine de başarılı, eline sağlık.

Açıkçası ben renk farkı dışında çok bir şey göremedim. Doğru yöntem iki fotoğrafı da hangi modda çekildikleriyle beraber Google Drive gibi sıkıştırma yapmayan platformlara yükleyip buraya link paylaşmanız olacaktır

Apple daha agresif bir denoise uyguluyor, otomatik atıyor. Denoise icin Samsung tarafı gece modu istiyor kendi deneyimlerimce. Orada eşitlenir. Bir de Samsung bu işleme metotlarına cevap olarak benzer seviyede bir şeyler yapar diye düşünmekteyim.

iPhone tarafı da 15-16-17'de aynı sensörü kullandı:)
Apple tarafinda bu sene on kamera degisti, genis aci ise gecen sene degisti. Samsung hem on kamerayi hem de genis aciyi S23'ten beri ayni tutuyor. Yani tam 4 modeldir.
Açıkçası ben renk farkı dışında çok bir şey göremedim. Doğru yöntem iki fotoğrafı da hangi modda çekildikleriyle beraber Google Drive gibi sıkıştırma yapmayan platformlara yükleyip buraya link paylaşmanız olacaktır.

8.20'den itibaren bakabilirsiniz. Ana kamerada yakinlar ama kalan lenslerde 17 bariz daha aydinlik cekiyor.

Geri kalan noktalara katildigim icin kirptim.