16 Pro al çünkü birincisi, 16 Pro zaten Apple'ın üst seviye cihazı. Promotion 120 Hz ekran, Pro kamera sistemi, lidar, ProRAW/ProRes video, titanyum kasa. Bunlar, şu an aktif kullandığın gerçek avantajlar. iPhone 17'nin bunların yanından bile geçmesi teknik olarak zor. Apple son yıllarda devrim değil, rafine güncellemeler yapıyor zaten.

İkincisi, A18 Pro fazlasıyla güçlü. Sosyal medya, oyun, kamera, günlük kullanım hatta uzun vadeli iOS güncellemeleri için fazlasıyla headroom var. 17 daha güçlü olacak argümanı doğru ama pratikte fark yaratmayacak. Bugün A18 Pro'yu zorlayacak senaryo yok.

Üçüncüsü, kamera tarafı. 16 Pro'nun kamera sistemi zaten mobil tarafta referans noktası. iPhone 17'de sana gelecek iyileştirmeler büyük ihtimalle yazılımsal ve marjinal olacak. 16 Pro'nun kamerası zaten doyum noktası yani.

Pro kamera sistemi, lidar, ProRAW/ProRes video, titanyum kasa.

Açıkçası kullanıma göre değişir ama standart kullanıcı için 10K'lık farka değecek özellik değil.

İkincisi, A18 Pro fazlasıyla güçlü. Sosyal medya, oyun, kamera, günlük kullanım hatta uzun vadeli iOS güncellemeleri için fazlasıyla headroom var. 17 daha güçlü olacak argümanı doğru ama pratikte fark yaratmayacak. Bugün A18 Pro'yu zorlayacak senaryo yok.

A19 ile aynı güce sahip. Herhangi farkları yok hocam.
Ancak standart kullanıcı için "Pro" ismi yeterli ama arada 10K fiyat farkı fazla gibi. Çok farkları olsa tamam da standart kullanıcıyı etkileyecek farklar değil şahsen.
Ama profesyonel video/fotoğraf çekecekse Pro almalı mesela.

Son düzenleyen: Moderatör:
Açıkçası kullanıma göre değişir ama standart kullanıcı için 10klık farka değecek özellik değil.

A19 ile aynı güce sahip. Herhangi farkları yok hocam.
Ancak standart kullanıcı için "Pro" ismi yeterli ama arada 10k fiyat farkı fazla gibi. Çok farkları olsa tamam da standart kullanıcıyı etkileyecek farklar değil şahsen.
Ama profesyonel Video/Fotoğraf çekecekse Pro almalı mesela.

Haklı olduğu yerler var, standart kullanıcı için bakıldığında aradaki 10k fark günlük kullanımda karşılığını vermiyor. Sosyal medya, mesajlaşma, YouTube, kamera ara sıra bu senaryoda Pro'nun ekstra gücü çoğu zaman boşa düşüyor. A19 – A18 Pro farkı da kağıt üzerinde pratikte hissedilen bir uçurum yok.

Ben lidar için bile alırdım Pro'yu ben bunu 12 Pro Max'te bile net şekilde fark ediyorum. O kadar eski bir Pro modelinde bile gece çekiminde avantaj hissediliyorsa, 16 Pro'daki sensör + lidar kombinasyonu çok daha belirgin çalışıyordur. Tabii final kararı @John Moyer sen vereceksin sonuçta alacak olsan sensin.

Haklı olduğu yerler var, standart kullanıcı için bakıldığında aradaki 10k fark günlük kullanımda karşılığını vermiyor. Sosyal medya, mesajlaşma, YouTube, kamera ara sıra bu senaryoda Pro'nun ekstra gücü çoğu zaman boşa düşüyor. A19 – A18 Pro farkı da kağıt üzerinde pratikte hissedilen bir uçurum yok.

Ben lidar için bile alırdım Pro'yu ben bunu 12 Pro Max'te bile net şekilde fark ediyorum. O kadar eski bir Pro modelinde bile gece çekiminde avantaj hissediliyorsa, 16 Pro'daki sensör + lidar kombinasyonu çok daha belirgin çalışıyordur. Tabii final kararı @John Moyer sen vereceksin sonuçta alacak olsan sensin.

Pro zaten adı üstünde daha çok "Pro" işler yapacak kişiler için daha uygun. Tabii bazıları hava atmak için alıyor ama asıl amacı profesyonel fotoğraf video gibi işler için.
Zaten ek sensörlerinde sebebi o. Daha iyi video fotoğraf performansı için.
Ancak standart kullanıcı için özellikle 120 Hz gelmesiyle base serisi rahatlıkla yetecektir.

10K'lık farktan dolayı 17'den yanayım ama ikna edici özellikleri varsa 16 Pro da alabilirim.

Hocam profesyonel fotoğraf video ya da çevreye hava atma çabanız yoksa 17 alın geçin.

10K'lık farktan dolayı 17'den yanayım ama ikna edici özellikleri varsa 16 Pro da alabilirim.
10K farktan dolayı 17’yi istemen gayet mantıklı, bunda yanlış bir bakış yok. Senin kullanım açısından bakınca 17 almak daha mantıklı duruyor. 16 Pro’nun sana artı yazacağı noktalar ise malzeme kalitesi, optik lensler, LiDAR desteği ve ileride ikinci elde biraz daha değerli olması olur. Bunların dışında günlük kullanımda seni ciddi şekilde etkileyecek bir fark yaratmayabilir.

Pro zaten adı üstünde daha çok "Pro" işler yapacak kişiler için daha uygun. Tabii bazıları hava atmak için alıyor ama asıl amacı profesyonel fotoğraf video gibi işler için.
Zaten ek sensörlerinde sebebi o. Daha iyi video fotoğraf performansı için.
Ancak standart kullanıcı için özellikle 120 Hz gelmesiyle base serisi rahatlıkla yetecektir.

Hatta ben bile bazen şaşırıyorum müşterilere FX3 gibi sinema sınıfı, Netflix onaylı kamerayla çekim yapacağımızı söylüyoruz, adamlar iPhone'la çekelim diye tutturuyor. Geçen bu yüzden sırf iş için bir telefoncudan 17 Pro Max'i günlük kiraladım. Neyse konu dağılmasın.