Taliban derken Afganistani mi kastediyorsun? Afganistani karanliga gomup gittiler sence Talibanla yasamak oranin halki icin kolay mi? Dusunsene annen ve bacın var onlar sokakta senesiz ekmek almaya gidemiyorlar. Bacına okul yasak. Daha kötü ne olabilir? Simdi Taliban'in mi kazandigini iddia ediyorsun? 🤣🤣🤣
Her halk demokrasiyi hak etmiyor ABD’nin getirdiği demokrasiden de hayır gelmiyor. Venezuela’ya demokrasi geldi de ne oldu? ABD petrollerini sömürüyor. Irak halkı Saddam devrildi diye sevindi ama şu an çoğu pişman.

Her halk demokrasiyi hak etmiyor ABD'nin getirdiği demokrasiden de hayır gelmiyor. Venezuela'ya demokrasi geldi de ne oldu? ABD petrollerini sömürüyor. Irak halkı saddam devrildi diye sevindi ama şu an çoğu pişman.

ABD'nin olayi o iste. Giriyor ve talan ediyor cekiliyor. Rahat bir sekilde somuruyor sonra da. Afganistan'da saglam akli basinda birileri olsaydi bunlar yasanmazdi. Filistin'de bile İsrail destekcisi silahli gruplar var filistinlileri olduruyorlar ve İsrail icin savasiyorlar. Neyse daha fazla konusmak istemiyorum. Sadece bu olaylari okumak icin tam anlamiyla biraz tarih, cografya ve ekonomi ogrenin gerisi gelir ve dunyada ne oluyor ne bitiyor zihniniz acildikca daha cok idrak edersiniz.

Taliban kazanmadı ama halk o kontrol yöntemini seçti.
Orada köklü olarak yaşamadan onların seçimini yargılamak biraz zor. Sen özgürlük görmüş adamsın ama onlar hiç görmedi.

Talibana (yani afganistana) seyahat eden adamları izlerim bazen. Çocuklar sabahtan akşama sırtlarında su taşırlar evlerine. Hayatlarından biraz memnunlar gibi. O hayat şartları altında doğmazsak anlayamayız bence.

Halk secmedi. ABD bilerek sivil halka aci cektirdi oradaki millet talibana katilsin diye. Bilerek ve stratejik ABD operasyonlarinin sonucu bu. Afganistan son demlerinde bayram zamani hükumet askerleri taliban ile bayramlasti. Ben o an demistim bunlar talibana verecek ulkeyi cunku bayramlasmak demek adam yerine koymak demek oluyor o grubu. Neyse boş verin. Halklar hak edildigi gibi yasarlar. Halk istese bu degisirdi.

@ProfTech iki taraf da tam anlamıyla "dostumuz" sayılmazlar. Molla rejiminin Irak - Suriye'de Türkiye karşıtı grupları desteklediğini unutmamak gerek. Keza aynı şeyi ABD de yaptı.

Ancak şu an bizim çıkarımıza olan ABD tarafında olmak. Yanlış görmediysem Orta Doğu'da Türkiye dışında balistik füze yemeyen ülke kalmadı. Türkiye şu an Orta Doğu'daki tek güvenli liman statüsünde görülüyor. Yine bundan dolayı Körfez'e yapılan yatırımların bıçak gibi kesileceğini düşünüyorum ve yine bundan dolayı bu tarz yatırımların artık Körfez'den ziyade Türkiye'ye yapılacağını düşünüyorum.

Ek olarak Temmuz'da yapılacak olan NATO zirvesini de unutmamak lazım, bu sene çok önemli çok :).

@ProfTech iki taraf da tam anlamıyla "dostumuz" sayılmazlar. Molla rejiminin Irak - Suriye'de Türkiye karşıtı grupları desteklediğini unutmamak gerek. Keza aynı şeyi ABD de yaptı.

Ancak şu an bizim çıkarımıza olan ABD tarafında olmak. Yanlış görmediysem Orta Doğu'da Türkiye dışında balistik füze yemeyen ülke kalmadı. Türkiye şu an Orta Doğu'daki tek güvenli liman statüsünde görülüyor. Yine bundan dolayı Körfez'e yapılan yatırımların bıçak gibi kesileceğini düşünüyorum ve yine bundan dolayı bu tarz yatırımların artık Körfez'den ziyade Türkiye'ye yapılacağını düşünüyorum.

Ek olarak Temmuz'da yapılacak olan NATO zirvesini de unutmamak lazım, bu sene çok önemli çok :).
Molla rejimi kalmadı artık. Iran'in anlasma yapmasinin sebebi bu bence. Ayrica cok haklisin Iran'i bu yuzden sevmiyorum fakat katledilen cocuklar olmamaliydi.

@ProfTech doğru ama olaya biraz da bizim açımızdan bakmak lazım. Bir süreliğine İran başımıza bela olmaz gibi duruyor, en azından toparlanana kadar.

Yani İsrail'den de haz etmiyorum ama bu ülkeyi karşına almak demek, ABD'yi karşına almak demek olduğu için yakın bir gelecekte İsrail ile ilişkilerin düzeltilme potansiyeli olduğunu düşünüyorum.

İsrail, Orta Doğu'daki Arap ülkelerine güvenemez. Geriye de NATO'nun ağır abilerinden Türkiye kalıyor :D.

Temmuz'daki NATO zirvesinde de F-35 onayı çıkarsa ne âlâ...

Savaş bitmedi ki kazananı olsun, ansızın Venezuela'nın içinden geçtikleri gibi İran'ın da içinden geçebilirler.

Venezuela'da adamı ordusu sattı bu yüzden çok çabuk aldılar, İran bombalayarak dediklerini yaptırmak istiyorlar, Amerika karadan İran girerse bir sürü ölü Amerikalı asker olur savaş kaybedebilir.

Amerika insanı orta doğu insanı gibi savaşmıyor, 1 ayda tahran girer yazmışsın emin ol 1 ayda daha sınır bile geçemezler İran her yeri dağlık bölge ve dar tanklar rahat ilerleyemez, küçük birlik büyük bir ordu dağıtır zaten girecekleri yerde kısıtlı anca Irak veya basra körfezi üstünden geçebilirler ama bu bölgeler çok korunuyor, karadan girmek çok riskli savaş kaybedebilirler ve milyarlarca dolar zarar eder binlerce Amerikalı asker ailesine ölü olarak giderse çok büyük isyanlar çıkar, Trump çok sıkıntıya girer şu anda bile baskı var. Irak ve Afganistan savaşından çok daha uzun sürer savaş.

Son düzenleme: